Μ.Κάτσης: Η κυβέρνηση στερεί την ψηφιακή τηλεόραση HD για τα συμφέροντα των καναλαρχών

Share Button

Κατά τη χθεσινή (17/5/2021) συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μάριου Κάτση προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εξέθεσε την κυβερνητική επιλογή να παραμείνει η χώρα με ψηφιακές υποδομές εκπομπής τηλεοπτικού σήματος προηγούμενης δεκαετίας και να μη μεταβεί στην τεχνολογία DVB-T2. Κατέθεσε στο κοινοβούλιο την απόφαση της κυβέρνησης νααποζημιώσει με 2 εκατ. ευρώ την κοινοπραξία DIGEA των ιδιωτικών καναλιών για τη μη μετάβαση αυτή, η οποία επιπλέον τα απαλλάσσει από επενδύσεις σε εξοπλισμό.

Υποστήριξε ότι αυτέςοιαποφάσεις αποτελούν άλλο ένα δώρο προς τους καναλάρχες, έπειτα από σειρά χαριστικών ρυθμίσεωνκαι λιστών Πέτσα. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα καθίσταται ουραγός στην ποιότητα τηλεοπτικού σήματος στην Ευρώπη, ιδιαίτερα για τα περιφερειακά κανάλια. Μάλιστα, πολλές περιοχές της χώραςκαταδικάζονται να πιάνουν μόνο StandardDefinition, ενώ χώρες όπως η Τσεχία, η Αλβανία, η Εσθονία που κάθε τόσο αναφέρει ως πρότυπο ο Υπουργός, κ.ά., έχουν ήδη μεταβεί σε DVB-T2που δίνει δυνατότητα να εκπέμπουν περισσότερα κανάλια και με σήμα καλής ποιότητας HighDefinition.

Ο Μάριος Κάτσης ζήτησε την χωρίς καθυστέρηση μετάβαση της εκπομπήςτηλεοπτικού σήματος στην τεχνολογία DVB-T2, ώστε το Ελληνικό Δημόσιο να μην αποζημιώσει με 2 εκατ. ευρώ τηνDIGEA, αλλά και οι πολίτες ιδιαίτερα στην περιφέρεια να απολαμβάνουν ποιότητα σήματος υψηλής ευκρίνειας στους δέκτες τους, πρόταση που ο κ. Πιερρακάκης αποδέχτηκε, αλλά παρέπεμψε σε μελλοντικό χρόνο πέραν των 2 ετών, όταν η DIGEAθα έχει ήδη εξασφαλίσει όλο το ποσό της αποζημίωσης.

Σημειώνεται ότι ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός των τηλεοπτικών πομπών για την αποκλειστική εκπομπή σε HighDefinition είχε νομοθετηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως υποχρέωση των καναλιών που πήραν άδεια με τον διαγωνισμό, προκειμένου αυτή να ξεκινήσει από 1/1/2022. Από την υποχρέωση αυτή τους απάλλαξε η κυβέρνηση της ΝΔ με τροπολογία μόλις 3 μήνες μετά την εκλογή της. Τότε, όπως και σήμερα,ο κ. Πιερρακάκηςισχυρίστηκε υποκριτικά ότι δε θέλει να επιβαρύνει τους πολίτες με αγορά νέων τηλεοράσεων, επιχείρημα που ο Μάριος Κάτσης αντέκρουσε, καθώς πλέον ο αριθμός των πολιτών που δεν έχουν εξοπλισμό που υποστηρίζει DVB-T2 είναι τόσο μικρός που η κυβέρνηση θα μπορούσε να τους επιδοτήσει για τα 15 ευρώ που κοστίζει ένας αποκωδικοποιητής.

Από τις απαντήσεις του κ. Πιερρακάκη, η 1/1/2022 που είχε ορίσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον εκσυγχρονισμό των πομπών παραπέμπεται το νωρίτερο στα τέλη του 2023. Η δήθεν ψηφιακή μεταρρύθμιση που υποτίθεται πως θα έκανε η ΝΔ, παραπέμπεται σε χρόνο πέραν της 4ετίας της, όταν στην Ευρώπη θα προχωρούνσε ποιότητες τηλεοπτικού σήματος 4Κ.

 

Το βίντεο ολόκληρης της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης του Μάριου Κάτση προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι διαθέσιμο στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=ZtpRT2yZM4I

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *