Μαρ. Κάτσης: Το τρένο προς τη νέα ψηφιακή εποχή βαδίζει με επιτυχία στις ράγες της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

Share Button

Δήλωση του Μάριου Κάτση, τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Θεσπρωτίας, σχετικά με τις εξελίξεις στο έργο Ultra Fast Broad Band (UFBB).

Είναι πολύ ευχάριστο να βλέπουμε να προχωρά όπως το σχεδιάσαμε, ακόμα ένα έργο αναβάθμισης υποδομών και υπηρεσιών στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών. Πρόκειται για το Ultra Fast Broad Band, το μεγαλύτερο έργο Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην Ελλάδα, προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ, για παροχή υπερυψηλών ταχυτήτων Internet τουλάχιστον 100 Μbps, σε 810.000 συνδέσεις με οπτικές ίνες, σε περιοχές της χώρας που δεν καλύπτονται από τους παρόχους τηλεπικοινωνιών. Ένα έργο σχεδιασμένο στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ευρυζωνικής Πρόσβασης Επόμενης Γενιάς (NGA-plan) που από το 2016 εκπονήσαμε με συστηματική δουλειά, κόντρα στο απόλυτο κενό που παραλάβαμε από τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Δέκα μεγάλες εταιρείες από διάφορους κλάδους ανταποκρίθηκαν στην προκήρυξη για συμμετοχή στον ανταγωνιστικό διάλογο για το έργο, η οποία δημοσιεύθηκε τον Μάιο 2019 από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές που ενσωματώσαμε στον ν.4412/2016 για τις δημόσιες συμβάσεις.

Για να φτάσουμε στη σημερινή επιτυχία που μαρτυρά το έντονο ενδιαφέρον των εταιρειών, κομβικό ρόλο έπαιξε η πολιτική βούληση που είχαμε για να φέρουμε το αύριο σήμερα για όλους. Και αυτό το τονίζω επειδή κινητήριος μοχλός του έντονου ενδιαφέροντος, υπήρξε η κρατική χρηματοδότηση του 43% του προϋπολογισμού του έργου, καθότι από μόνος του ο ιδιωτικός τομέας δε θα επένδυε σε υποδομές γρήγορου Internet σε μη εμπορικές περιοχές. Σε συνδυασμό με τα έργα αγροτικού internet (Rural Broadband) που υλοποιήσαμε και επιδότησης σύνδεσης στο internet μέσω οπτικής ίνας (Super Fast Broad Βand) που επίσης προκηρύχθηκε τον Μάιο 2019, σύντομα μεγάλο πλήθος πολιτών και επιχειρήσεων ακόμα και δυσπρόσιτων-προβληματικών περιοχών θα έχουν πρόσβαση στη νέα εποχή ψηφιακών υπηρεσιών, μειώνοντας τις ανισότητες μεταξύ αστικών κέντρων και περιφέρειας, αλλά και αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες των ελληνικών επιχειρήσεων.

Αυτή είναι η αναπτυξιακή και ταυτόχρονα κοινωνική πολιτική που σχεδιάσαμε και στον τομέα των ψηφιακών υποδομών. Θα παρακολουθούμε κάθε ενέργεια της παρούσας κυβέρνησης αν θα συνεχίσει, όπως ήδη κάνει, να την υλοποιεί. Είναι θετικό να βλέπουμε να πανηγυρίζει η κυβέρνηση της ΝΔ για τα σοβαρά και ώριμα έργα που βρήκε έτοιμα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και να μην τα «παγώνει» όπως έχει ήδη κάνει με τις «ψηφιακές ταυτότητες» και το «έξυπνο πάρκινγκ». Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η τεχνολογική και οικονομική ανάπτυξη είναι ένα σχέδιο που οφείλει να συμπεριλαμβάνει όλη την κοινωνία, χωρίς αποκλεισμούς.

 

ΠΗΓΗ: www.left.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *