O Μάριος Κάτσης για την τοποθέτησή του για το νέο Δ.Σ. της ΕΡΤ: “Το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό και όχι οπαδικό”

Share Button

Μετά τη χθεσινή τοποθέτηση μου στη Βουλή για το νέο Δ.Σ της ΕΡΤ, κάποιοι φίλοι με ρωτάνε:
“Καλά τα είπες, αλλά γιατί να πληρώνουμε εμείς οι φορολογούμενοι μέσω ΕΡΤ τις ομάδες (ΠΑΕ) για την μπάλα;” Κάποιοι άλλοι λένε: ” Φτάνει με τα οπαδικά, τι έχετε με την τάδε ομάδα;”
Επειδή πιθανόν να έχουν και άλλοι την ίδια απορία, να κάνω μια διευκρίνηση για να αποσαφηνίσω τι εννοώ και να αντιληφθεί και ο κόσμος τη διαφορά μας από τη Νέα Δημοκρατία:

Αρχικά η τοποθέτηση μου δεν ήταν οπαδική, αλλά πολιτική.
Όταν η κυβέρνηση της ΝΔ διώχνει από την ΕΡΤ που είχαν συμβόλαιο, εμπορικές ομάδες που έχουν τηλεθέαση και φέρνουν έσοδα (ΠΑΟ, ΑΡΗ) και τις αφήνει να πάνε σε ανταγωνιστική πλατφόρμα (NOVA) δεν το κάνει γιατί τους πήρε ο πόνος για τα λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου, αλλά γιατί από πίσω κρύβονται μεγάλα συμφέροντα. Απόδειξη είναι ότι, ενώ προπαγανδίζουν ότι γλιτώνει λεφτά η ΕΡΤ, άρα και οι φορολογούμενοι και ότι τα κόβει από τους πλούσιους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ, την ίδια στιγμή εξαγγέλει ότι θα τους μειώσει τη φορολογία στα συμβόλαια ποδοσφαιριστών από το 45% στο 22% ενώ θα μειώσει και το φόρο στα εισιτήρια.

https://www.efsyn.gr/…/208076_meiosi-foroy-sta-symbolaia-to…

Πόσο κοστίζει αυτό στον Έλληνα φορολογούμενο και πόσα κερδίζουν οι ΠΑΕ; Μήπως το κράτος μπαίνει “μέσα” συνολικά; Είναι και οι ΠΑΕ μήπως μεσαία τάξη για να τη φοροελαφρύνουν;

Εξ’άλλου η ΕΡΤ επί ημερών μας, δεν έμπαινε μέσα, είχε πλεονασματικούς ισολογισμούς (47εκ το 2018) και αποθεματικό με αποτέλεσμα να δίνει και έσοδα στο κράτος για το χρέος ενώ αναβάθμισε το τηλεοπτικό προϊόν της σε μυθοπλασία και παραγωγές.

Ο λόγος που ανέφερα τις ομάδες ΠΑΟ και ΆΡΗ που από πέρσι είχαν διετές συμβόλαιο με ΕΡΤ ήταν ότι επειδή έχουν κόσμο, έχουν τηλεθέαση, άρα φέρνουν έσοδα στο κανάλι. (1.1εκ τηλεθεατές μ.ο τα ματς του ΠΑΟ, 500.000. του ΑΡΗ). Η κυβέρνηση επέλεξε να αφήσει αυτές τις 2 ομάδες να σπάσουν το συμβόλαιο με την ΕΡΤ ώστε να πάνε σε ανταγωνιστικό πάροχο, τη NOVA. Αυτό δεν είναι προίκα στην ιδιωτική εταιρεία να γίνει πιο ανταγωνιστική;

Και μετά το τυράκι η φάκα:

Στην Ελλάδα οι ιδιοκτήτες ΠΑΕ έχουν και κανάλια. Και τα 2 τα χρησιμοποιούν ως μοχλό πίεσης προς τις κυβερνήσεις για να υποκύπτουν στα κελεύσματα τους. Και το κάνουν όλοι ανεξαρτήτως χρώματος. Ρώτησα χτες τον Υπουργό Επικρατείας Στέλιο Πέτσα (και απάντηση δεν πήρα), αν έχει υπόψιν τα δημοσιεύματα ότι ιδιοκτήτης ΠΑΕ ετοιμάζει εξαγορά της συνδρομητικής FORTHNET- NOVA και αν η πράξη της κυβέρνησης να μην παίζει ποδόσφαιρο η ΕΡΤ είναι δωράκι στον επιχειρηματία.
Έξ’άλλου η νέα κυβέρνηση “όλων των Ελλήνων” μέσα σε 2 μήνες έχει δώσει ουκ ολίγα δωράκια σε ολιγάρχες. Στο Ελληνικό, στο Μετρό Θεσσαλονίκης, στο ΣΕΒ με τροπολογίες Βρούτση για τα εργασιακά κ.ο.κ.

https://www.protothema.gr/…/ston-marinaki-me-45-ekat-euro-…/

Μόνο η ΕΡΤ Α.Ε. διασφάλιζε την ανεξαρτησία του πρωταθλήματος (+VAR) αλλιώς όποιος ιδιοκτήτης ΠΑΕ πήγαινε στο κανάλι του τα τηλεοπτικά, ελέγχει και το πρωτάθλημα. Υπάρχει εξ’ορισμού σύγκρουση συμφέροντος, όποιος ιδιοκτήτης ΠΑΕ και αν ήταν.

Στην τελική, γιατί πρέπει εντέλει ο Έλληνας πολίτης για να δεί ένα λαϊκό άθλημα να πρέπει να πληρώνει συνδρομή (50€ /μήνα) ή να πηγαίνει αναγκαστικά στο καφενείο ενώ θα μπορούσε να το βλέπει σπίτι του πληρώνοντας ΕΡΤ (3€/μήνα) έχοντας και σειρές και πολιτιστικό προϊόν;
Επίσης η ΕΡΤ, βάσει το σχεδιασμού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα έπαιζε και Super League 1&2 ενισχύοντας τις τοπικές κοινωνίες, αλλά θα επέτρεπε και στους Έλληνες του Εξωτερικού να βλέπουν την ομάδα της ιδιαίτερης τους πατρίδας. Κατά τα άλλα είναι η ΝΔ που κόπτεται για τους Έλληνες του εξωτερικού και σπεκουλάρει με την ψήφο τους (την βολεύει εκλογικά).

Ελπίζω να αποσαφήνισα ότι το ζήτημα είναι πολιτικό και αφορά την ποιότητα της Δημοκρατίας στη χώρα μας και τους κανόνες υγιούς ανταγωνισμού. Πρόκειται για 2 διαφορετικά πολιτικά σχέδια, τί σημαίνει προοδευτική πολιτική για όλους και τι σημαίνει δεξιά πολιτική για “λίγους και εκλεκτούς”

Εδώ οπαδικά δεν χωράνε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *