Η παρέμβαση του Θωμά Δημητρίου και οι προτάσεις της παράταξης “Αλλαγή Πορείας” για την επανεκκίνηση του τουρισμού

Share Button

Πριν ξεκινήσω την ομιλία μου θα ήθελα να επισημάνω κύριε Δήμαρχε, ότι θα ήταν καλό πριν τη σημερινή συζήτηση, να είχε προηγηθεί ανοιχτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την ίδια θεματολογία και με την παρουσία των φορέων που εκπροσωπούν τις τουριστικές επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους στον τουρισμό και στην εστίαση. Στη συνεδρίαση θα κατέθετε ο καθένας και η κάθε μία τις προτάσεις του-της, τα δε συμπεράσματα θα τα ανακοινώνατε και θα αναλύατε σε συγκεντρώσεις σαν τη σημερινή.

Στο άνοιγμα της εκδήλωσης νωρίτερα κύριε Δήμαρχε, στηριζόμενοι στο δεδομένο ότι ο Δήμος μας και η Θεσπρωτία γενικότερα δεν εμφάνισαν κανένα κρούσμα του κορωνοϊού COVID -19, είπατε ότι οι τουριστικοί προορισμοί του Δήμου Ηγουμενίτσας είναι ασφαλείς.                                                                                             Συμφωνώ με την εκτίμησή σας και συμπληρώνω ότι θα εξακολουθούν να είναι  ασφαλείς προορισμοί εφόσον τηρούνται από όλους οι κανόνες προστασίας για τη μη διάδοση του κορωνοϊού, όπως τους υποδεικνύουν οι επιστήμονες και  η αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Υγείας.

Εκείνο που απασχολεί αυτή την περίοδο όλους όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό είναι αν θα έρθει κόσμος για διακοπές στην περιοχή μας. Αν θα υπάρξει τουριστική κίνηση  και σε ποιο βαθμό. Αν θα μπορέσουν να επιβιώσουν και δεν θα χρεοκοπήσουν. Αν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό θα βρουν δουλειά ή θα μείνουν άνεργοι.                                                                                                                                              Η Δημοτική Παράταξη «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ» πιστεύει ότι, αν η Κυβέρνηση πάρει τώρα γενναία μέτρα ενίσχυσης του τουρισμού, θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια του και να σωθεί ο τουριστικός τομέας.                                                                                                          Θέλοντας να συμβάλλει στη διάσωση της τουριστικής περιόδου και του τουριστικού τομέα που απειλείται, η παράταξή μας  καταθέτει τις παρακάτω προτάσεις και προτείνει να ζητήσουμε ως Δήμος από την κυβέρνηση να αποφασίσει και να ενεργήσει άμεσα για:

  • Τη στήριξη των επιχειρήσεων προσφοράς υπηρεσιών στην εστίαση και τον τουρισμό.
  • Την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζόμενων και των αυτοαπασχολούμενων, για να ωφεληθούν ταυτόχρονα και οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι.

 

Συγκεκριμένα προτείνουμε:

– Τη στήριξη της εργασίας με καταβολή των μισθών στο 100%, με την κάλυψη μεγάλου μέρους της από το κράτος.

– Τη διατήρηση των θέσεων εργασίας αλλά και των σχέσεων εργασίας.

– Εισόδημα έκτακτης ανάγκης στους εργαζόμενους στον τουρισμό, που δεν θα βρουν δουλειά.

 

Η στήριξη των επιχειρήσεων θα επιτευχθεί:                                                                             – Με την κάλυψη των μισθών των  εργαζόμενων από το κράτος,  το δε μέτρο της κρατικής ενίσχυσης να μην είναι επιστρεπτέο.

–  Με τη μείωση της προκαταβολής του φόρου στο 50%.

– Με δάνεια, που το κράτος θα εγγυάται το  μεγαλύτερο μέρος τους.

– Με επιδότηση 100% των ασφαλιστικών εισφορών

– Με επιδότηση 40% των μισθών από το κράτος και την υποχρέωση της   επιχείρησης να καταβάλει το υπόλοιπο 60% του μισθού.

 

Προτείνουμε επίσης

– Να μειωθεί ο Φ.Π.Α. στην εστίαση από το 24% ή το 13%, στο 6%.

– Να καταργηθεί το τέλος διαμονής.

– Με γενναία διάθεση πόρων, να αναπτυχθεί και να εφαρμοστεί πρόγραμμα εκτεταμένου εσωτερικού τουρισμού, που θα φέρει κίνηση και ζωντάνια στους τουριστικούς προορισμούς.

Λέγεται  ότι ο τουρισμός συμβάλει κατά 25% στο ΑΕΠ της χώρας (20,8% κατά το ΣΕΤΕ το 2019)  και ανάλογη αν όχι μεγαλύτερη είναι η συμβολή και στη περιοχή μας.                                                                                                               Επομένως χρειάζεται ο Δήμος μας να ρίξει μεγαλύτερο βάρος στον τουρισμό, και γι’ αυτό  προτείνουμε:                                                                                                     – Το Γραφείο Τουρισμού του Δήμου να διευρυνθεί και να στεγαστεί σε αποκλειστικά δικό του χώρο εκτός του Δημαρχιακού μεγάρου για καλύτερη πληροφόρηση του κοινού και για  ευκολότερη πρόσβαση των ενδιαφερόμενων σε αυτό.                                                                                               – Να λειτουργήσουν, σε καλαίσθητα κιόσκια, Τοπικά Γραφεία Τουρισμού για ενημέρωση και εξυπηρέτηση του κοινού στους τουριστικούς προορισμούς  των Συβότων, της Πέρδικας και της Πλαταριάς.

Σας ευχαριστώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *