Πως πέτυχε η Ελληνική Επανάσταση του 1821-Θεωρίες και πραγματικότητα

Share Button

Του χρόνου, το 2021, η χώρα μας θα εορτάσει με λαμπρές εκδηλώσεις την συμπλήρωση 200 χρόνων από την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον οθωμανικό ζυγό.
Κατωτέρω θα αναφερθούμε (περιληπτικά και συνοπτικά) ποιο ήτα το καίριο, το καταλυτικό στοιχείο αυτής της επιτυχίας αλλά και άλλες θεωρίες που αναπτύχθηκαν.
Ο μεγάλος Ιστορικός Χαρίλαος ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ μας δίνει βέβαια μια ενδιαφέρουσα ανάλυση θεωρητική μεν, στηριζόμενος στην παρακμή της οθωμανικής αυτοκρατορίας λόγω φραγμών, φρένων, από τον Ισλαμισμό τους οποίους οδηγούσε στη αδιαφορία γνώσεων και πράξεων

Η πραγματικότητα

Στο Παρίσι της Γαλλίας λειτουργούσε πολύ πριν την Επανάσταση του 1821 το Ελληνόγλωσσο Ξενοδοχείο. Το Ελληνόγλωσσο Ξενοδοχείο στο Παρίσι ήταν τότε μια μυστική Οργάνωση από Ελληνες φοιτητές, αλλά και Λόγιους Ελληνες όπως ο μεγάλος διαφωτιστής του νεοελληνισμού ο Αδαμάντιος ΚΟΡΑΗΣ. 

Εκείνη την περίοδο είχε πάει στο Παρίσι και ο Αθανάσιος ΤΣΑΚΑΛΩΦ ο Γιαννιώτης, ο οποίος είχε μυηθεί στον μυστικό κώδικα του Ελληνόγλωσσου Ξενοδοχείου. Φεύγοντας από το Παρίσι και έχοντας αποκομίσει τις σχετικές γνώσεις, πήγε στη Οδησσό και εκεί μαζί με τον Αρτινό Νικόλαο ΣΚΟΥΦΑ και τον Εμμανουήλ ΞΑΝΘΟ από την Πάτμο, δημιούργησαν την “Φιλική Εταιρεία” της οποίος γνωρίζουμε τη ευεργετική δράση της μετέπειτα.
Παράλληλα εκείνη την εποχή είχε εμφανιστεί και ο Μεγάλος Ρήγας ο ΦΕΡΡΑΙΟΣ με τον γνωστό ΘΟΥΡΙΟ ο οποίος εμπνέονταν από την διακήρυξη ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ στις 14 Ιουλιου 1789.

ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙΡΙΟ ΣΗΜΕΙΟ

Με μια λέξη, είναι η πτώση της ΤΡΙΠΟΛΙΤΤΣΑΣ στην Πελοπόννησο και η διορατικότητα του Θεόδωρου ΚΟΛΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ.

Ιδού πως είχαν τα πράγματα.

Η Τριπολιτσά, πριν την ελληνική Επανάσταση αποτελούσε το απόρθητο στρατιωτικό κέντρο των Οθωμανών στην Ελλάδα. Στρατιωτικός Διοικητής της « ΜΟΡΑ ΒΑΛΕΣΙ » ήταν ο υψηλόβαθμος ΧΟΥΡΣΙΤ ΠΑΣΑΣ
Εκείνη την εποχή ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων ήθελε να δημιουργήσει δικό του ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΡΑΤΟΣ. Τον καλεί να απολογηθεί ο Σουλτάνος, εκείνος αρνείται, γιατί γνώριζε ότι στο δρόμο προς την Κωνσταντινούπολη θα εφονεύετο.
Κηρύσσεται ΦΕΡΜΑΝΛΗΣ ο Αλή Πασάς από το Σουλτάνο δηλαδή ΕΝΟΧΟΣ ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ και διαπράττει το μεγάλο ΛΑΘΟΣ ο Σουλτάνος να αποστείλει τον Οθωμανό Στρατιωτικό Διοικητή της Τριπολιτσας τον Χουρσί Πασα (στην αρχή είχε στείλει τον Ισμαήλ Πασόμπεη), μαζί με 80.000 στρατιώτες Τούρκους από την Τριπολιτσά να έλθουν στα Γιάννενα να καθαιρέσουν τον λιποτάκτη Αλή Πασά των Ιωαννίνων.
Την ίδια στιγμή, μαθαίνει ο Θεόδωρος ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ότι η Τριπολιτσά είναι σχεδόν ΑΟΠΛΗ και ύστερα από 6 μήνες πολιορκίας την καταλαμβάνει και έκτοτε φούντωσε για τα καλά η Ελληνική Επανάσταση.
Οσο για τον Δεσπότη Παλαιών Πατρών ΓΕΡΜΑΝΟ στη Αγία Λαύρα στις 25 Μαρτίου 1821 αυτός ευλόγησε τότε τα όπλα, αλλά πριν ο Θεόδωρος ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ είχε ήδη κάνει κάτι μικροεπαναστάσεις ανατίναξης του τούρκικου ζυγού κάπου στη σημερινή Μεσσηνία και ιδιαίτερα την Καλαμάτα.

Χρειάζεται τώρα να αποδοθούν τιμές ΚΑΙ στο Αλη Πασά;

Η απάντηση είναι ΦΥΣΙΚΑ ένα μεγαλοπρεπέστατο και εκκωφαντικό “ΟΧΙ”.
Διότι ότι έγινε, έγινε ΑΘΕΛΑ ΤΟΥ ενώ στην ουσία ήθελε αυτός να μας έχει υπό την κυριαρχία του.

Συμπέρασμα

Η διορατικότητα, η γενναιότητα και η παλικαριά του πολύ μεγάλου Θεόδωρου ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ και των στρατιωτών του συνετέλεσαν τα μέγιστα στην ευτυχή κατάληξη της Ελληνικής Επανάστασης του ’21. Εκείνοι πρέπει να τιμηθούν και να τους αποδοθούν τιμές, όπως και έγινε από την Ελληνική Πολιτεία δεόντως και ΑΙΩΝΙΑ.

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: Ο άνθρωπος που ελευθέρωσε την Ελλάδα ...

 

 

Μετά τιμής
Γρηγόριος ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ιστορικός και δια την ακρίβεια Ιστορικός Ελληνιστής

ΥΓ. Διέρευσαν στον Παγκόσμιο Τύπο δηλώσεις από τον Πρόεδρο Ερντογάν να λέει: “Δεν ξεχνάμε τι μας έκαναν οι Ελληνες στην Τριπολιτσά. Να σκότωναν δε το στρατός μας ουδείς λόγος. Αυτοί σκότωσαν μόνο χιλιάδες γυναικόπεδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *