Πρεμιέρα για τα καταστήματα, τι θα ανοίξει στη συνέχεια -Τα σενάρια για σχολεία, εστίαση, μετακινήσεις σε νομούς

Share Button

Άνοιξε, με κανόνες, σήμερα η αγορά και τα καταστήματα είναι σε πλήρη λειτουργία, ύστερα από σχεδόν 2,5 μήνες.

Και ενώ οι εκπτώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει, οι έμποροι άνοιξαν από νωρίς σήμερα τα μαγαζιά τους, με μάσκες και αντισηπτικά, και υποδέχονται τους πελάτες, με βάση τα όρια που έχουν θεσπιστεί για τον αριθμό των ατόμων που μπορεί να βρίσκεται κάθε φορά στο κατάστημα.

Παρά το τσουχτερό κρύο, οι καταναλωτές φαίνεται ότι τίμησαν αυτή την πρώτη ημέρα του ανοίγματος των καταστημάτων, σχηματίζοντας, μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις ουρές.

«Στους τζίρους είμαι βέβαιος ότι θα πάμε καλά, οι εκπτώσεις θα έχουν πολύ μεγάλη επιτυχία, αγωνία μου είναι πώς θα πάμε επιδημιολογικά», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Στους βασικούς περιορισμούς περιλαμβάνεται και το SMS που πρέπει να στέλνει όποιος θέλει να πάει στα μαγαζιά. Το SMS με τον κωδικό 2 στο 13033 δίνει δικαίωμα για μια δίωρη βόλτα στα καταστήματα.

Ανοιχτά είναι, επίσης από σήμερα, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα καταστήματα περιποίησης νυχιών και τα διαιτολογικά κέντρα.

Να σημειωθεί ότι για τα κομμωτήρια δεν ισχύει ο δίωρος περιορισμός.

Τι θα ακολουθήσει

Μετά το λιανεμπόριο, από τα λεγόμενα και των καθηγητών μελών της επιτροπής λοιμωξιολόγων, φαίνεται ότι σειρά για άνοιγμα θα πάρουν στη συνέχεια τα σχολεία, σε περίπου δύο εβδομάδες, και η εστίαση από τον Φεβρουάριο. Στο τραπέζι βρίσκεται ακόμη η άρση μετακινήσεων από νομό σε νομό και το άνοιγμα των χιονοδρομικών, όπως αποκάλυψε σήμερα ο Αδωνις Γεωργιάδης. Ολα αυτά υπό την αίρεση ότι θα πάνε καλά τα πράγματα και δεν θα υπάρχει επιδημιολογική έξαρση.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Τα γυμνάσια και τα λύκεια (δεδομένου ότι το υπουργείο Παιδείας έχει διευκρινίσει ότι είναι δύσκολο να ανοίξει μόνο η Γ’ Λυκείου, καθώς σε αυτή κάνουν μάθημα καθηγητές που κάνουν και στις άλλες τάξεις), αν όλα πάνε καλά και δεν υπάρξει εκ νέου έξαρση φαίνεται ότι θα ανοίξουν σε δύο εβδομάδες, με βάση τα λεγόμενα και του καθηγητή Χαράλαμπου Γώγου.

«Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι τα σχολεία, είναι μεγάλη ανάγκη να ανοίξουν», τόνισε. «Μπορεί να χρειαστούν δύο εβδομάδες κι αν πάνε καλά τα πράγματα με το εμπόριο», σημείωσε ο κ. Γώγος.

Ο καθηγητής έβαλε στη συζήτηση και τον παράγοντα του καιρού που, όπως είπε, θα δυσκολέψει τα πράγματα.

Όπως ανέφερε ο κ. Γώγος, η εισήγηση της επιτροπής ήταν ένα επόμενο μέτρο και η επιθυμία της πολιτείας ήταν να ξεκινήσει η οικονομία πρώτα και μετά τα σχολεία και τα υπόλοιπα. «Μας επηρέασαν τα οικονομικά δεδομένα σε σχέση με τα σχολεία, υπήρξε και η προτεραιότητα των σχολείων, αλλά τα πράγματα είναι δύσκολα στην οικονομία», εξήγησε.

«Το επόμενο άνοιγμα θα είναι η Γ’ Λυκείου, μετά τα λύκεια και μετά τα γυμνάσια», εξήγησε. Ωστόσο, σε περίπτωση που παρατηρηθεί συνωστισμός, θα κλείσει όλη η Αττική, τα μέτρα θα είναι οριζόντια, υποστήριξε, από την πλευρά του, ο Νίκος Σύψας.

Τι θα γίνει με την εστίαση

Ο Χαράλαμπος Γώγος ανέφερε σήμερα ότι η εστίαση πάει λίγο πιο πίσω, το Φεβρουάριο. Ολοι ξεκαθαρίζουν πάντως ότι η εστίαση αν και όταν ανοίξει, θα λειτουργήσει μόνο σε εξωτερικούς χώρους κάτι που επανέλαβε σήμερα και ο Αδωνις Γεωργιάδης καλώντας τους επιχειρηματίες να κάνουν χρήση του προγράμματος για την αγορά θερμαντικών σωμάτων.

«Όταν θα ανοίξουμε την εστίαση, θα ανοίξουμε από τους εξωτερικούς χώρους, υπάρχει επιδότηση για θερμαντικά σώματα», σημείωσε. «Απέχουμε ακόμα από το άνοιγμα της εστίασης, δεν είμαστε κοντά», διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Στο τραπέζι το άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό και τα χιονοδρομικά

Την ερχόμενη Παρασκευή, στη συνεδρίαση της επιτροπής θα τεθεί και το θέμα της λειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων, ανέφερε ακόμη ο υπουργός Ανάπτυξης. «Έχει συζητηθεί στην επιτροπή η μετακίνηση από νομό σε νομό. Ένα από τα πλάνα που έχουμε είναι, αν το επιτρέψει και η επιδημία, να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα, γιατί είναι μια εποχική δραστηριότητα και δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς μετακίνηση», διευκρίνισε.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.