Τι προβλέπει η ΚΥΑ για τα νέα μέτρα στα σχολεία

Share Button

Δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων, στο πλαίσιο των νέων μέτρων για περιορισμό της διασποράς του νέου κορωνοϊού, τα οποία θα είναι σε ισχύ έως τις 30 Οκτωβρίου.

Η ΚΥΑ αποτελείται από 33 άρθρα, στα οποία εξηγείται, μεταξύ άλλων, τι θα ισχύει για τη χρήση μάσκας, τις μαθητικές εκδρομές και εκδηλώσεις, τα κυλικεία και τις υπηρεσίες τροφοδοσίας, και γενικότερα την εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΚΥΑ, η χρήση μη ιατρικής μάσκας θα είναι υποχρεωτική στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων,

β) στους εξωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων όταν υπάρχει συνωστισμός,

γ) στα μέσα μεταφοράς μαθητών,

δ) κατά την περίοδο προσαρμογής στο νηπιαγωγείο από υγιή συνοδό (π.χ. γονέα ή κηδεμόνα).

Δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του φαγητού και της γυμναστικής.

Αναφέρεται, μάλιστα, ότι σε περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς την υποχρεωτική χρήση μάσκας (μη ιατρικής ή ιατρικής/χειρουργικής), δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και λαμβάνει απουσία.

Εφ’ όσον είναι ανήλικος, θα παραμένει σε ειδικό χώρο, με τήρηση όσο το δυνατόν επαρκούς απόστασης και των λοιπών μέτρων προστασίας, μέχρι την παραλαβή του από τους κηδεμόνες του.

Κατά την άφιξη των κηδεμόνων, η ΚΥΑ προβλέπει ότι θα επισημαίνονται προς τους γονείς και τον μαθητή η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Παιδείας, πάντως, στις μικρές ηλικίες (4-10 χρονών) θα υπάρχει κάποια ευελιξία και επιείκεια στις περιπτώσεις μη χρήσης μάσκας.

Σε ό,τι αφορά στις παρεχόμενες υπηρεσίες στις σχολικές καντίνες, η ΚΥΑ προβλέπει ότι σε περίπτωση μη τήρησης αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 2.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες.

Εάν υπάρξει δεύτερη παράβαση, το διοικητικό πρόστιμο θα ανέρχεται σε 4.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για τριάντα ημέρες.

Επιπλέον, αναφορικά με τις υπηρεσίες που παρέχονται από εστιατόρια και κινητές μονάδες εστίασης εντός των κολλεγίων, τις υπηρεσίες παροχής ποτών, τις δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις και τις υπηρεσίες γευμάτων που παρέχονται από κινητές καντίνες, προβλέπεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού.

Στην περίπτωση δεύτερης παράβασης, το πρόστιμο και ο χρόνος αναστολής λειτουργίας διπλασιάζονται.

Επιπλέον, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι δεν θα πραγματοποιούνται εκδρομές, εκπαιδευτικές επισκέψεις, μαθητικά συνέδρια, σχολικά πρωταθλήματα και προγράμματα ανταλλαγής μαθητών και εκπαιδευτικών, ενώ Διδακτικές επισκέψεις και περίπατοι δύνανται να διεξάγονται ανά τμήμα με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Υπεύθυνοι για την ορθή και ενιαία εφαρμογή των μέτρων προστασίας θα είναι ο Διευθυντής/ Προϊστάμενος της σχολικής μονάδας καθώς και ο Σύλλογος Διδασκόντων.

Σε περίπτωση που ένας εκπαιδευτικός ή κάποιο πρόσωπο από το στενό του περιβάλλον νοσήσει με COVID-19 ή αναμένει το αποτέλεσμα διαγνωστικού τεστ, θα λαμβάνει ειδική άδεια απουσίας με απαραίτητη προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Δείτε ολόκληρη την ΚΥΑ εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *