Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο σύσκεψης ηγεσίας υπ. Εσωτερικών και των 13 περιφερειαρχών

Share Button

ÂÏÕÔÓÇÓ Í. ÐÁÍÏÕÓÇÓ Ã. ÐÅÑÉÖÅÑÅÉÁÑ×ÅÓ ÓÕÍÁÍÔÇÓÇΣχέδιο διαχείρισης των αυξημένων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών αναζήτησαν από κοινού η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών με τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας σε σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε.

Κατά την τρίωρη σύσκεψη, οι δύο πλευρές αναγνώρισαν την κρισιμότητα του ζητήματος και ότι μπροστά στο μεγάλο κύμα εισροής μεταναστών και προσφύγων η χώρα αντιμετωπίζει έλλειμμα σε δομές φιλοξενίας και στο απαιτούμενο ανθρώπινο δυναμικό, όπως στην αστυνομία, στο λιμενικό και στις υπηρεσίες υγείας.

Οι Περιφερειάρχες έκαναν λόγο και για έλλειψη των απαραίτητων πόρων από πλευράς τοπικής αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας ότι το ΕΣΠΑ 2014-2020 δεν αντιμετωπίζει τα τρέχοντα προβλήματα, δεδομένου ότι το σχετικό πρόγραμμα δεν έχει ανοίξει για τις περιφέρειες.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης ανέφερε ότι η χώρα πρέπει να διαμορφώσει τις κατάλληλες δομές φιλοξενίας ώστε να αποδεσμευθούν οι απαιτούμενοι πόροι από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να ενισχυθεί η θέση της χώρας ενόψει της διάσκεψης των αρμοδίων υπουργών τον Ιούνιο για να τεθεί μαζί με τις άλλες χώρες του νότου, θέμα ανάληψης ευθύνης από το σύνολο της Ευρώπης. Τόνισε ότι απαιτείται εθνική κινητοποίηση για το πρόβλημα και ανέφερε ότι οι σχετικές συζητήσεις με τις περιφέρειες θα συνεχιστούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Αιχμές για τη συνολική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος άφησε ο Γιάννης Πανούσης. Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι η νομοθεσία στηρίζεται στην είσοδο των μεταναστών στη χώρα, αλλά δεν υπάρχουν σχετικά στοιχεία για αυτούς που την εγκαταλείπουν.

«Εντάξει, όπως μπαίνουν κρυφά μπορούν να βγουν και κρυφά. Όμως δεν είναι δυνατόν να έρχονται 100.000, να επαναπροωθούνται 10.000 και οι υπόλοιποι 90.000 να γίνονται αόρατοι», τόνισε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «στην αλυσίδα του μεταναστευτικού ζητήματος λείπει ο μεσαίος κρίκος της κοινωνικής ένταξης».

Ο κ. Πανούσης σημείωσε ότι η μαζική εισδοχή μεταναστών θέτει ζητήματα εθνικής ασφάλειας και κοινωνικής συνοχής τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Ακούω τις διάφορες απόψεις ότι και να έρθουν ένα, δύο ή τρία εκατομμύρια μετανάστες δεν πειράζει διότι είναι πονεμένοι άνθρωποι. Προφανώς είναι πονεμένοι άνθρωποι αλλά όταν έχεις 9 εκατομμύρια Έλληνες δεν μπορείς να 5 εκατομμύρια αλλοδαπούς, Έχεις πρόβλημα».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δήλωσε ότι οι τοπικοί φορείς δεν έχουν τις απαιτούμενες δομές και τα χρήματα για να ανταποκριθούν κατάλληλα, όταν μάλιστα με τους υπάρχοντες πόρους πρέπει να βοηθήσουν Έλληνες άστεγους και φτωχούς.

Ζήτησε μεγαλύτερη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικά από τον αρμόδιο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, καθώς και ενεργότερη συμμετοχή από τη Frontex λόγω έλλειψης συνοριοφυλάκων.

Στη σύσκεψη, από πλευράς υπουργείου, εκτός από τους κ. Βούτση και Πανούση, συμμετείχαν επίσης η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο Γενικός Γραμματέας Κώστας Πουλάκης και ανώτερα στελέχη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *