Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε τροχιά αποδρομής μυθικών διαστάσεων: Εξοδος από το Μαξίμου ΝΑΙ, από τα μνημόνια ΟΧΙ

Share Button

*Γράφει η Παναγιώτας Παπανάγνου

Ο κυνισμός των κυβερνώντων 

Το διχαστικό διάγγελμα της 21ης Αυγούστου σε σκηνοθεσία του κυματοδαμαστή Αλέξη Τσίπρα δεν ήταν παρά μια θριαμβευτική καθομολόγηση πως οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δραστηριοποιούνται πολιτικά βάσει μυθοπλασιών. Οι πάλαι ποτέ κακόβουλοι Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες-εταίροι μεταμορφώθηκαν εντός του 1ου εξαμήνου της διακυβέρνησής τους σε πιστούς συντρόφους του Οδυσσέα (κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) με τον τελευταίο να συστήνεται ως γνωστό σαν «ο κανένας». Προφανώς η Ιθάκη επιλέχθηκε ανάμεσα στα άλλα μέρη σε μια κρίση αυτογνωσίας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που πολιτικά είναι μυθομανείς και ανύπαρκτοι. Εάν ωστόσο ο Πρωθυπουργός φιλόδοξα επιθυμούσε να απευθυνθεί δια ζώσης σε έναν πληθυσμό που έχει πιθανότητες όντως να δει την έξοδο της χώρας από την υποθήκη των 99 ετών της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο, θα έπρεπε να επιλέξει την Ικαρία μιας και η μακροβιότητα των Ικαριωτών είναι ένα πολυμελετημένο φαινόμενο διεθνώς [Vasto et al (2014) Curr Vasc Pharmacol. 12:735-738]. Κενό ουσιαστικού περιεχομένου διάγγελμα σε αντίθεση με το διάγγελμα του τέως Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου την 11η Φλεβάρη του 2012 πριν την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης που διέσωσε την χώρα από χρεοκοπία και που θα ήταν πράγματι το τελευταίο μνημόνιο που θα οδηγούσε εκτός εποπτείας εάν δεν μεσολαβούσε η άνοδος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η 21η Αυγούστου σηματοδοτεί δυστυχώς τoν ακριβό πλέον δανεισμό της Ελλάδας, μιας αθωράκιστης χώρας, κυριολεκτικά βορά στην αγορά μετά από ένα βραχύ διάστημα.

Η εθνική τραγωδία μιας πυρκαγιάς που άφησε πίσω της μία σχεδόν εκατόμβη νεκρών κατέδειξε το μέγεθος της ανευθυνότητας και της ωμότητας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που ως αριστεροί υποτίθεται στον κυβερνητικό τους κορμό θα έπρεπε μάλλον να διακατέχονται από αισθήματα ανθρωπισμού. Αντίθετα ωστόσο το ενδιαφέρον τους εστιάστηκε στην μετακύλιση ευθυνών στους ίδιους τους πληγέντες και στην αποποίησή τους με τις πιο ευτελείς δικαιολογίες που θα μπορούσαν ποτέ να προταχθούν. Ήταν όντως παντελώς αναπάντεχο κατά την διάρκεια αυτοψίας στην περιοχή της Ραφήνας ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος να φτάσει έως του έσχατου σημείου κυνισμού ενόσω ακόμα το έδαφος «κάπνιζε» στο Μάτι να επιπλήξει τους ίδιους τους κατοίκους για την οικιστική τους συμπεριφορά με χαρακτηριστική την εσπευσμένη δήλωση στο ΒΒC στα πλαίσια μιας προσπάθειας διεθνούς ξεπλύματος των βαρύτατων ευθυνών της κυβέρνησης «they have occupied the coast» («έχουν κάνει κατάληψη στην ακτογραμμή»).

Το προφανές είναι ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εκμεταλλευόμενοι χαλεπούς καιρούς για την χώρα προέβησαν σε ένα είδος νόμιμης υφαρπαγής της εξουσίας και είναι εκείνοι που έχουν κάνει κατάληψη στο μέγαρο Μαξίμου. Καθ’ όλα νόμιμη ήταν και η άνοδος στην εξουσία στις 30 Γενάρη του 1933 και των εθνικοσοσιαλιστών στην Γερμανία, όλοι γνωρίζουν όμως τις συνέπειες. Ποιος μπορεί να εισέλθει άραγε στους σκοτεινούς και χαοτικούς διαδρόμους του μυαλού των συγκυβερνητών Τσίπρα-Καμμένου ώστε να διαβεβαιώσει πως όταν στις 26 Γενάρη του 2015 το μέγαρο Μαξίμου παραδόθηκε στον νέο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εκείνος δεν έκανε την σκέψη «η Βίλχελμ Στράσε μας ανήκει;». Ουδείς. Εκ των πραγμάτων όμως επιβεβαιώνεται ο καθεστωτισμός ως το κυρίαρχο στοιχείο της νοοτροπίας των ελπιδοκτόνων ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για όσους εκλογικά τους στήριξαν. Πάμπολλοι ιστορικά οι κοινοί αιτιοπαθογενετικοί λόγοι της ανόδου του Φύρερ και των Τσίπρα-Καμμένου με πρώτο από αυτούς αξιομνημόνευτο το θιγμένο λαϊκό αίσθημα υπερηφάνειας και η υποτιθέμενη αποκατάσταση της εθνικής ηθικής βλάβης.

Με τέσσερις ημέρες καθυστέρηση ο Πρωθυπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία αυτή χωρίς όμως να προβεί στην αυτονόητα συνεπαγόμενη παραίτησή του. Αρκέστηκε ως φαίνεται στο δημόσιο επικοινωνιακό show της επιχειρησιακής του ενημέρωσης το βράδυ της εκδήλωσης της πυρκαγιάς, δήθεν ανίδεος για το μοιραίο που είχε δυστυχώς ήδη επισυμβεί αλλά και ανυποψίαστος υποτίθεται για την έκταση του τετελεσμένου γεγονότος της καταστροφής. Ο «αληθινός χρόνος» (real time) της ροής της είδησης της στιγμής για τον Πρωθυπουργό σχετίζεται με όσα για όλους τους υπόλοιπους  πολίτες της επικράτειας ήδη αποτελούν τετελεσμένα μοιραία συμβάντα. Κατά έναν τρόπο αποτεφρωτικά καταστροφικό ο κ. Τσίπρας μάλλον προΐσταται μιας Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Αποθωράκισης έναντι Φυσικών και μη Κινδύνων και όχι της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με οποιονδήποτε γραμματέα, το ίδιο κάνει.

Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν όντως αναγάγει σε μαεστρία το προφασίζεσθαι προφάσεις εν αμαρτίας αλλά η επίκληση του νεαρού της ηλικίας του Πρωθυπουργού από τον Υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη ο οποίος με μόλις 44 Μάηδες να τον βαραίνουν απαλλάσσεται δήθεν από το βάρος της αδυναμίας πυρόσβεσης και εν γένει κάθε είδους αδυναμία είναι πρωτάκουστη. Στο μεν άκουσμά της κωμική στις δε συνέπειες εκ της θέσεως ευθύνης του εν λόγω 44χρονου, πρακτικά τραγική αυτή η νοοτροπία αυτοσυγχώρεσης πίσω από οποιοδήποτε ευτελές πρόσχημα. Αδικοχαμένοι προδιαγράφονται και οι υπόλοιποι Μάηδες του πολιτικού βίου του κ. Τσίπρα μιας και η μη πολιτικοϊδεολογική ωρίμανση, η παρατεταμένη παραμονή σε μια βρεφική κατάσταση όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θρέφεται ιδεολογικά με γάλα και όχι στερεά τροφή αποτελεί τον αυτοσκοπό του πολιτικού αυτού μορφώματος ώστε δικαιολογημένα υποτίθεται να επιζητά το ακαταλόγιστο. Ένα αδηφάγο νήπιο με 14 plus συνιστώσες, συμπεριλαμβανομένης και των σύμφυτων με τον ΣΥΡΙΖΑ ρευμάτων των ΑΝΕΛ και του μνημονιακού εισηγητή και αφανώς συγκυβερνώντα Καραμανλισμού, τρώει τις σάρκες της χώρας.

Φώτης Κουβέλης: το μοιραίο πρόσωπο

Ο ΑΝΥΕΘΑ Φώτης Κουβέλης κάνει λόγο για μια κακόβουλη μονταζιέρα που παραποίησε τις δηλώσεις-συμψηφισμούς των νεκρών της πυρκαγιάς και της χαρμόσυνης «εξόδου» από τα μνημόνια, κανείς όμως δεν ξεχνά τον κρίσιμο και μοιραίο του ρόλο το 2014 όταν φρόντισε να ρίξει τη χώρα από την ασφαλή αγκαλιά της οικονομικής πολιτικής 2011-2014 και του PSI/OSI στα βράχια της ανεύθυνης πολιτικής Βαρουφάκη. Η γνωστή του δήλωση πως αρνήθηκε την πρόταση για υποψηφιότητα στην Προεδρία της Δημοκρατίας το 2014 με σκοπό τη διευκόλυνση της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία έχει αναπαραχθεί εξίσου απαράλλαχτη, χωρίς μοντάζ. Είναι αυτός του ο ιστορικός και προσωποληπτικός φανατισμός εναντίον της εν εξελίξει  εθνικής ανασυγκρότησης το 2012-2014 από την καταστροφική περίοδο 2007-2009 που συντέλεσε και στην αμοιβή του στην θέση στο ΥΠΕΘΑ, όσο γραφικό και αν είναι ένας πρώην πρόεδρος αριστερού κόμματος να τοποθετείται υφιστάμενος ενός ηγέτη ακροδεξιού κόμματος. Ο εθνικολαϊκισμός, από κάθε κατεύθυνση προερχόμενος ως ενιαία πολιτική οντότητα είναι που νέμεται την εξουσία.

Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν ανήλθαν στην εξουσία για να επιτύχουν κλίμα συναίνεσης που απαιτείται για την επίλυση ζητημάτων όπως ήταν το ονοματολογικό αλλά για να διχάσουν χωρίς ωστόσο οι ίδιοι ποτέ να διαμελίζονται (καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης από τους ΑΝΕΛ). Ακολουθούν την λογική της σταθερής αστάθειας μιας διαρκούς σχάσης και σύντηξης με τελικό αποτέλεσμα τον οικονομικό και εθνικό όλεθρο. Η πολιτική που εφαρμόζουν είναι μακράν υπό του μετρίου. Οπαδοί της ανθυπομετριότητας αλλά κάθε άλλο παρά μετριοπαθείς. Ως άλλοι εκτελεστές του κόκκινου προσύμφωνου της λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ενσυνείδητα υπάρχουν για να αναζωπυρώνουν τα εμφύλια πάθη και να θέτουν διχαστικά ερωτήματα στο λαό εν είδει δημοψηφίσματος κάθε φορά που διαισθάνονται πίεση και αδιέξοδο.

Θα μπορούσε κάλλιστα από την πορεία που έως τώρα διέγραψαν και στοίχισε στους Έλληνες πολίτες περίπου 200 δις με μετριοπαθείς υπολογισμούς κάποιος να πιστέψει ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ διεκδικούν ως αποκομμένη από την κοινωνία ολιγαρχική ομάδα το προσωνύμιο των γραικύλων στερούμενων οποιουδήποτε καλού χαρακτηριστικού προοδευτικού πατριωτισμού. Ο μεν ηγετικός πυρήνας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πρέπει στις επόμενες εκλογές να συντριφθεί η δε ιδεολογία που εκφράζουν να αφανιστεί. Είναι άξιο αναφοράς όχι μόνο από πολιτική αλλά και από παλαιοανθρωπολογική σκοπιά πως σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας που δημοσιεύθηκε μόλις πριν λίγες ημέρες [Shipton et al. (2018) PLOS ONE. 13: e0200497] ο όρθιος άνθρωπος ο οποίος έζησε στην Ευρώπη μέχρι 70.000 χρόνια πριν αφανίστηκε πιθανώς λόγω της στρατηγικής διαβίωσης που ακολουθούσε, αυτή της «ήσσονος προσπάθειας» καθώς λόγω νωθρότητας χρησιμοποιούσε για την κατασκευή των εργαλείων του υλικά προερχόμενα μόνο από τις περιοχές γύρω από το μέρος της εγκατάστασής του. Με άλλα λόγια το είδος ανθρωπιδών Ηomo erectus εικάζεται πως αφανίστηκε υιοθετώντας το ίδιο σκεπτικό με αυτό της πολιτικής διαβίωσης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, το σκεπτικό της ελάχιστης δυνατής προσπάθειας που μπορεί να απαλλάξει τη χώρα από τον μνημονιακό ζυγό χωρίς καμιά θυσία και πολιτικό κόστος. Ο αφανισμός τους από το πολιτικό προσκήνιο είναι ζήτημα ημερών. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σε τροχιά αποδρομής μεθ’ ορμής ακαταπαύστου.

Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στα μαύρα κατάστιχα της πολιτικής ιστορίας

Όσο καλή θέληση και να διαθέτει οποιοσδήποτε προοδευτικός πολίτης είναι φύσει αδύνατο να ανιχνεύσει έστω και ένα ψήγμα επωφελούς για την χώρα πολιτικής πράξης των κυβερνώντων. Στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου άλλωστε κατέστη σαφές ότι η «καθαρή έξοδος» από τα μνημόνια δεν είναι παρά η μετάβαση σε μια περίοδο μετα-μνημονιακής εποπτείας υπό αυστηρούς όρους. Πιο πρόσφατα ο Γ.Γ. του ΕSM Kαλίν Γιένσεν δήλωσε ότι η αντιμεταρρυθμιστική πολιτική του Βαρουφάκη ανατροφοδότησε την κρίση, γύρισε τη χώρα αρκετά χρόνια πίσω και πως ήταν το 2014 που η Ελλάδα ήταν έτοιμη για μια αληθινή έξοδο από τη μνημονιακή εποπτεία, κάτι που νομιμοποιημένα «βίαια» ανακόπηκε από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Ανάμεσα στα πιο πρόσφατα «επιτεύγματα» των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συγκαταλέγονται τα πρόσθετα μέτρα ύψους 5,1 δις ευρώ που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της περιόδου 2019-2022 (μείωση του αφορολόγητου από το 2020 και περικοπή των συντάξεων από το 2019) με τα αντίμετρα να μην προσεγγίζουν ούτε το 1 δις ευρώ αλλά και η αύξηση του ΕΝΦΙΑ για 1.000.000 περίπου ιδιοκτήτες λόγω αύξησης των αντικειμενικών σε λαϊκές μάλιστα γειτονιές από τους ίδιους εκείνους πολιτικούς που θα καταργούσαν τον ΕΝΦΙΑ. Σε πλήρη αντίστιξη με την ευθύνη που ανέλαβε ο κ. Τσίπρας μετά την φονική πυρκαγιά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το υπ’ αριθ. 41/2018 Προεδρικό Διάταγμα που αφορά τον νέο κανονισμό πυροπροστασίας κτιρίων φρόντισε να δημιουργήσει μονοπωλιακές καταστάσεις στο πρόγραμμα Εξοικονομώ ΙΙ ευνοώντας συγκεκριμένη εταιρία παραγωγής πετροβάμβακα και αποκλείοντας τα αφρώδη υλικά κόντρα στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 2016/364/ΕΕ. Oι κυβερνώντες επιβάρυναν τις μελλοντικές γενιές με ένα ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο υπερπλεονασμάτων 2,2% έως το 2060 χωρίς καμία σύζευξή τους με υψηλό ρυθμό ανάπτυξης. Ακόμα πιο εγκληματικά, συμφώνησαν στην πραγματικά μη αναγκαία περικοπή των ονομαστικών συντάξεων με το δημοσιονομικό όφελος από αυτήν της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ να είναι μικρότερο από το αντίστοιχο όφελος που προκύπτει από το πάγωμα των συντάξεων έως το έτος 2022 και ανέρχεται στο 2,8% του ΑΕΠ. Με την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις εκλογές της αυτοδιοίκησης επιχειρούν να φέρουν ένα νέο είδος παραγοντισμού ενώ η πελατειακή τους αντίληψη υπογραμμίσθηκε με τον πιο έντονο τρόπο όταν εν τω μέσω εθνικού πένθους κατέθεσαν τροπολογία αύξησης των αποδοχών των προέδρων των ΔΕΚΟ ~60% την οποία και η Υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου απέσυρε εντός ολίγων ωρών ώστε να μεταβάλει τη διατύπωσή της. Θα ήταν αναμφίβολα σωτήριο για πολλές ανθρώπινες ζωές οι κυβερνώντες να κινητοποιούνται σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών με την ίδια ταχύτητα που καταθέτουν, αποσύρουν και επανακαταθέτουν τις τροπολογίες τους. Με την ίδια διάθεση αναξιοκρατίας για την κάλυψη θέσεων στον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό (ΕΛΔΟ) το στοιχείο εκείνο που περισσότερο προσμετρείται είναι η συνέντευξη (40%) παρά οι τίτλοι μεταπτυχιακών σπουδών (5%) ενώ η εμπειρία μόλις  10%. Υπ’ αυτές τις συνθήκες και ο Νηλ Άρμστρονγκ να εκδήλωνε ενδιαφέρον το πιο πιθανό είναι να κρινόταν ακατάλληλος προς εργασία στον ΕΛΔΟ.

 

Η αναγκαιότητα για μια μελλοντική κυβέρνηση τριπλού πλειοψηφικού κορμού

Τα πρώτα μνημόνια αποτέλεσαν μέρος της λύσης του προβλήματος του δημοσιονομικού εκτροχιασμού που επιτελέστηκε κατά το 2007-2009 ενώ αντίθετα το τρίτο μνημόνιο και το μνημόνιο στο διηνεκές που φέρουν την υπογραφή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν τα απότοκα της δευτερογενούς κρίσης που εκείνοι σκοπίμως προκάλεσαν. Αν και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ φρόντισαν να ναρκοθετήσουν το πεδίο διακυβέρνησης των επόμενων σχημάτων για αρκετά χρόνια η όσο το δυνατόν συντομότερη έξοδός τους από την εξουσία είναι η μόνη εθνικά επωφελής οδός. Ευχής έργο θα ήταν μετά από τις εκλογές όταν αυτές προκηρυχθούν να σχηματιστεί ένας τριπλός πλειοψηφικός κοινοβουλευτικός κορμός ώστε αυτός να μην λυγίζει υπό την πίεση ζητημάτων που αφορούν το Σύνταγμα αλλά και τον εκλογικό νόμο για την διασφάλιση της επανόδου της χώρας στην κανονικότητα.

*Η Παναγιώτα Παπανάγνου είναι διδάκτορος Ιατρικής Αθηνών και έλκει την μητροπλευρική της καταγωγή από την Ήπειρο 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *