Δήμος Ηγουμενίτσας: Δικαίωση δημοτικών υπαλλήλων για 13ο, 14ο μισθό

Share Button

Με την υπ’ αριθμ. 44/2018 απόφαση Ειρηνοδικείου Ηγουμενίτσας, δικαιώνεται μερίδα  υπαλλήλων (με σχέση εργασίας ορισμένου και αορίστου χρόνου με το ΠΑΚΠΠΟ Δήμου Ηγουμενίτσας),όσο αφορά στην διεκδίκηση  του 13ου και 14ου μισθού.

Επισημαίνονται σχετικά τα ακόλουθα:

1)η απόφαση  είναι πρωτόδικη, πράγμα που σημαίνει ότι  ο Δήμος έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση

2)Η απόφαση δεν αφορά  όλους τους υπαλλήλους, αλλά όσους έχουν προσφύγει στο Δικαστήριο , και  είναι με σχέση ιδιωτικού Δικαίου (είτε ορισμένου είτε αορίστου χρόνου). Οι μόνιμοι έχουν προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια, και η διαδικασία είναι πιο αργή. 

Επισημαίνεται επίσης ότι  το ΠΑΚΠΠΟ (ήτοι ο Δήμος Ηγουμενίτσας) , όπως ήδη έχουν κάνει άλλοι δήμοι  ανά την Ελλάδα, έχει δικαίωμα να  αποδεχθεί την απόφαση  και να μην ασκήσει έφεση, και τούτο σύμφωνα με το άρθρο 54 του Ν. 4447/2016.

Ειδικότερα, με βάση το άρθρο 54 Ν. 4447/2016    καταργείται «το δεύτερο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 72 του ν. 3852/2010» που προέβλεπε ότι «για μισθολογικές απαιτήσεις, κάθε μορφής, περιλαμβανομένων και των επιδομάτων, δεν είναι δυνατή η παραίτηση (σ.σ. του δήμου) από την άσκηση ενδίκων μέσων, ο δικαστικός ή εξώδικος συμβιβασμός και η κατάργηση δίκης, εκτός από τις περιπτώσεις που το νομικό ζήτημα έχει κριθεί με απόφαση ανωτάτου δικαστηρίου»

Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για τους εργαζόμενους στους δήμους με μία δικαστική απόφαση ακόμη και πρωτόδικη να διεκδικήσουν επιδόματα, υπερωρίες αλλά και 13ο και 14ο μισθό με βάση και τις τελευταίες αποφάσεις δικαστηρίων, που δικαιώνουν συναδέλφους τους, επιδικάζοντάς τους δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και επίδομα Αδείας.

                              Ηγουμενίτσα 27/8/2018

                              Σιντόρης Κων/νος

                              Δικηγόρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *