Άλλα τέσσερα χρόνια “έτσι χωρίς πρόγραμμα” ή επανεκκίνηση του Δήμου Ηγουμενίτσας;

Share Button

Του Παναγιώτη Β. Νταή*

Έχουν ήδη κατατεθεί επίσημα οι υποψηφιότητες των συνδυασμών που θα διεκδικήσουν το Δήμο Ηγουμενίτσας, στις εκλογές της 26– 5 – 2019. Συνεπώς, γνωρίζουν όλοι τους υποψηφίους Δημάρχους, Δημοτικούς Συμβούλους και Συμβούλους Τοπικών Κοινοτήτων.

Ανάμεσά τους υπάρχουν έμπειροι αυτοδιοικητικοί, αλλά και νέοι στο χώρο με επαγγελματική, κοινωνική και επαγγελματική δραστηριότητα. Όλοι τους είναι αξιέπαινοι γιατί με τη συμμετοχή τους διαμορφώνουν τις συνθήκες ενός ενδιαφέροντος και πολιτισμένου αγώνα.

Αρκούν όμως μόνο τα πρόσωπα με τα θετικά αλλά και αρνητικά μηνύματα που εκπέμπουν; Σαφώς όχι, καθώς εξίσου σημαντικό είναι να μάθουμε και τις θέσεις – προτάσεις των συνδυασμών για τα προβλήματα και τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής.

Μέχρι στιγμής και ενώ σε δύο εβδομάδες διεξάγονται οι εκλογές, μόνο ο συνδυασμός Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία, έχει εκπονήσει συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης, το οποίο παρουσίασε ο επικεφαλής του Γιάννης Γόγολος, σε ειδική εκδήλωση την  14η  Απριλίου 2019, η σύνοψη του οποίου αποτυπώθηκε σε ειδικό φυλλάδιο, το οποίο και διανέμεται έκτοτε. Στην ιστοσελίδα του συνδυασμού μάλιστα (www.ads-igoumenitsa.gr) όποιος συμπολίτης επιθυμεί μπορεί να διαβάσει το αναλυτικό πρόγραμμα του συνδυασμού ανά τομέα, καθώς και τις οικονομικές και διαχειριστικές προϋποθέσεις εφαρμογής του και να διαπιστώσει ότι είναι ένα ρεαλιστικό και πλήρως υλοποιήσιμο πρόγραμμα, με αρχή, μέση και τέλος.

Αρνητική εντύπωση δημιουργεί ότι ο συνδυασμός Δύναμη Προοπτικής της παρούσας Δημοτικής Αρχής, δεν έχει παρουσιάσει συγκεκριμένο πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία. Έχοντας μια θητεία χαμηλών επιδόσεων και περιορισμένης αποτελεσματικότητας, στη διάρκεια της οποίας ασχολήθηκε με μικρά έργα χωρίς προστιθέμενη αξία και επιδόθηκε σε ένα «μπαράζ» δημοσίων σχέσεων χωρίς ουσία, προβάλλει το αυτονόητο ως επιτυχία, με προκλητικό τρόπο.

Και διαβεβαιώνει ότι αν ανανεωθεί η θητεία της, θα συνεχίσει το – χωρίς προοπτική – έργο της για ακόμη τέσσερα χρόνια. Θα σπαταλήσουμε δηλαδή ακόμη τέσσερα πολύτιμα χρόνια χωρίς αναπτυξιακό πρόγραμμα, χωρίς οργανωμένη διεκδίκηση πόρων και έργων, αλλά με την επικράτηση του τυχαίου, του αποσπασματικού και εν τέλει του πελατειακού και του ρουσφετολογικού τρόπου άσκησης διοίκησης;

Αν υπάρχουν ορισμένοι που νομίζουν ότι η τοπική κοινωνία είναι διατεθειμένη να ανεχθεί για ακόμη μια τετραετία αυτή την κατάσταση διαπράττουν μεγάλο σφάλμα. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αναδεικνύονται συνεχώς δυνάμεις και ακούγονται φωνές που απαιτούν την αλλαγή σελίδας και την επανεκκίνηση του Δήμου Ηγουμενίτσας, στη βάση ενός συνεκτικού αναπτυξιακού και κοινωνικού προγράμματος.

Ο συνδυασμός Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία ανταποκρινόμενος σε αυτή τη διαρκώς εντεινόμενη απαίτηση της κοινωνίας, εκπόνησε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα δράσης, προσδιόρισε τις προϋποθέσεις εφαρμογής του, το θέτει σε κοινωνική διαβούλευση και το κυριότερο στελεχώνεται από ανθρώπους με γνώση, εμπειρία και ικανότητες να το υλοποιήσουν την επόμενη ημέρα. Με αυτά τα εχέγγυα είμαστε αισιόδοξοι ότι στις προσεχείς δημοτικές εκλογές η τοπική κοινωνία θα μας τιμήσει και θα μας εμπιστευτεί τη διοίκηση του Δήμου για την επόμενη τετραετία.

Και έτσι θα αποδειχθεί ότι οι εκλογές δεν κρίνονται μόνο στο ποιο κόμμα στηρίζει ποιον συνδυασμό, ποιοι τοπικοί παράγοντες προσχωρούν στους συνδυασμούς, ποιος έχει τους περισσότερους φίλους και γνωστούς και άλλα τέτοια παραδοσιακά κριτήρια, η σημασία των οποίων περιορίζεται σταδιακά. Οι εκλογές θα κριθούν και με βάση τις θέσεις, τις προτάσεις και τα πρόσωπα των συνδυασμών.

Αλλά θα κριθούν και με βάση τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής, τα οποία είναι πενιχρά. Ο συνδυασμός όλων αυτών, θα αναδείξει νικητή των εκλογών την Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία, που διασφαλίζει ότι με το πρόγραμμα και τα στελέχη που διαθέτει μπορεί να οδηγήσει το Δήμο Ηγουμενίτσας σε μια βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά, με ενισχυμένη κοινωνική συνοχή, αποτελεσματική λειτουργία, διαφάνεια, αξιοκρατία και λογοδοσία σε κάθε επίπεδο της δημοτικής δραστηριότητας.

*Ο Παναγιώτης Νταής, είναι πολιτικός επιστήμονας με μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Πολιτική, απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης – Αυτοδιοίκησης, πρώην Ειδικός Σύμβουλος στη Νομαρχία Θεσπρωτίας, με εμπειρία σε θέσεις Προϊσταμένου στα Υπουργεία Εσωτερικών – Πολιτισμού/ Αθλητισμού – Τουρισμού – Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Ηγουμενίτσας με το συνδυασμό Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία. 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *