Εγκαίνια έκθεσης αγιογραφίας και ζωγραφικής με τίτλο «Τέχνης… εικονίσματα και πολεογραφίες» στην Ηγουμενίτσα

Share Button

Πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή τα εγκαίνια της έκθεσης αγιογραφίας και ζωγραφικής του Εμμανουήλ Μαραγκάκη, με τίτλο «Τέχνης εικονίσματα και πολεογραφίες» στο Πνευματικά Κέντρο «ΠΑΝΘΕΟΝ» του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Η έκθεση την οποία διοργανώνουν ο Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ηγουμενίτσας και ο Δήμος Ηγουμενίτσας θα διαρκέσει από το Σάββατο 7 Ιανουαρίου έως και την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου και θα είναι επισκέψιμη όλες τις ημέρες κατά τις ώρες 18:00-21:00.

Λίγα λόγια για την έκθεση:

 

 

 

 

 

Αποτελεί μια περιήγηση στην βυζαντινή τέχνη, πώς ξεκίνησε, από ποιες προγενέστερες μορφές τέχνης επηρεάστηκε, βασικά χαρακτηριστικά της. Μια τέχνη «στρατευμένη» στην χριστιανική πίστη που αγνοεί επίτηδες ή παρακάμπτει τους φυσικούς νόμους διότι ακριβώς, έχει σε προτεραιότητα τους ουράνιους τους υπερ-ανθρώπινους νόμους του Θεού.

Στην εν λόγω έκθεση βλέπει κανείς πως η βυζαντινή τέχνη επιβίωσε στα έργα του Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο) που ενώ είναι δυτικής-καθολικής αντίληψης, κατά βάθος παραμένουν βυζαντινά ως προς την δομή τους.

Τέλος οι βυζαντινές πολεογραφίες: διάφορες εκδοχές της βυζαντινής αντίληψης για την πόλη. Οικισμοί με βυζαντινή απόχρωση που είναι οικείοι στο ελληνικό και στο ηπειρώτικο τοπίο.

Στην έκθεση ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει και να πληροφορηθεί για τα βασικά υλικά της αγιογραφίας – ωογραφίας.

Πληροφορίες για τον αγιογράφο:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Εμμανουήλ Μαραγκάκης, κατάγεται από το Ηράκλειο της Κρήτης και ζει και εργάζεται στην Ηγουμενίτσα. Είναι παντρεμένος , με δύο παιδιά. Έχει σπουδάσει Κοινωνική Ανθρωπολογία, Αρχαιολογία και Ιστορία και αγιογραφεί κατά τα πρότυπα της Κρητικής σχολής αγιογραφίας.

Ακολουθεί φωτορεπορτάζ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *