Β.Γιόγιακας: “Θα αντικατασταθούν τα παλιά ασύρματα δίκτυα σε Παραμυθιά και Φιλιάτες;”

Share Button

Ερώτηση για την αντικατάσταση των παλαιών ασύρματων δικτύων στους Φιλιάτες και την Παραμυθιά κατέθεσε ο Βασίλης Γιόγιακας προς τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Ο βουλευτής Θεσπρωτίας σημειώνει ότι τα δίκτυα αυτά παρουσιάζουν συχνές βλάβες και δε μπορούν να υποστηρίξουν νέες ψηφιακές υπηρεσίες προς τους κατοίκους των ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών που εξυπηρετούν. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

Προς τον κ. Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

ΘΕΜΑ: «Αντικατάσταση παλαιών ασύρματων δικτύων με νέας τεχνολογίας σε περιοχές των δήμων Σουλίου και Φιλιατών Θεσπρωτίας»

Τα ραδιοδίκτυα (Συνδρομητικά Αγροτικά Ραδιοδίκτυα – Σ.Α.Ρ.) Κεραμίτσας, Φιλιατών και Παραμυθιάς εγκαταστάθηκαν από τον Ο.Τ.Ε. πριν πολλά χρόνια για την τηλεφωνική σύνδεση των ορεινών, ημιορεινών, απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων κοινοτήτων και οικισμών σε περιοχές των δήμων Σουλίου και Φιλιατών Θεσπρωτίας, λύνοντας σοβαρά για την εποχή τους προβλήματα όπως η αντικατάσταση εναερίων τηλεφωνικών καλωδίων μεγάλου μήκους.

Σήμερα τα δίκτυα αυτά λόγω της παλαιότητάς τους παρουσιάζουν συχνές βλάβες με αποτέλεσμα να διακόπτονται συχνά οι τηλεφωνικές συνδέσεις των συνδρομητών – ακόμα και για μεγάλα χρονικά διαστήματα καθώς καθυστερεί η εξεύρεση και άφιξη ανταλλακτικών για την αποκατάσταση των βλαβών – και αρκετοί πολίτες να καταφεύγουν σε πιο δαπανηρούς τρόπους τηλεφωνικής επικοινωνίας όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων. Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι τα παλαιά δίκτυα δε μπορούν να υποστηρίξουν νέες ψηφιακές υπηρεσίες (υγείας, εκπαίδευσης κ.α.) που θα βελτίωναν την ποιότητα ζωής των κατοίκων των περιοχών αυτών.

Στο πλαίσιο παλαιότερου προγράμματος είχε προβλεφθεί η αντικατάσταση των παραπάνω  Σ.Α.Ρ. με ραδιοδίκτυα νέας τεχνολογίας, γνωστά ως WiMΑΧ. Έως σήμερα ωστόσο έχει αντικατασταθεί μόνο το Σ.Α.Ρ. Κεραμίτσας ενώ δεν υπάρχει ενημέρωση εάν και πότε έχει προγραμματιστεί η αντικατάσταση των Σ.Α.Ρ. Φιλιατών και Παραμυθιάς.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Εάν θα προχωρήσει η αντικατάσταση των Σ.Α.Ρ. Φιλιατών και Παραμυθιάς και, αν ναι, με ποιο χρονοδιάγραμμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *