Υπ. Εργασίας: Τι ασφαλιστικές εισφορές θα πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (Παραδείγματα)

Share Button

xrimata_doseis_aftodioikisiΠίνακες με τις εισφορές που καλούνται να πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες  με βάση το νέο ασφαλιστικό σύστημα έδωσε σήμερα εκ νέου στη δημοσιότητα τουπουργείο Εργασίας και υπογραμμίζει ότι για την πλειοψηφία θα είναι χαμηλότερες.

Τρεις μέρες μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου, που ξεσήκωσε θύελλα κοινωνικών αντιδράσεων, και μετά τα παραδείγματα για τις επιβαρύνσεις που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Οικονομικό Επιμελητήριο (ΟΕΕ) το υπουργείο Εργασίας προχώρησε σε διευκρινίσεις και κατηγορεί την ηγεσία του ΟΕΕ για «αλχημεία».

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του το υπουργείο αναφέρει ότι οι πρόσφατες ανακοινώσεις του ΟΕΕ «δεν ανταποκρίνονται στο θεσμικό ρόλο του Επιμελητηρίου, αλλά στην αντιπολιτευτική διάθεση του Προέδρου του, μέλους της Κ.Ε. της Νέας Δημοκρατίας».

Όπως επισημαίνει «η αλχημεία των στοιχείων που έθεσε στη δημοσιότητα ο Πρόεδρος του ΟΕΕ συνίσταται κυρίως στο ότι δεν αφαιρούν, όπως προβλέπει ο νόμος, τις ασφαλιστικές εισφορές από το φορολογητέο εισόδημα και στο ότι δεν συμψηφίζουν την προκαταβολή με αυτήν που καταβλήθηκε το προηγούμενο οικονομικό έτος».

Σύμφωνα με το υπουργείο «η μεταρρύθμιση κατοχυρώνει ίσους κανόνες για όλους και ειδική μέριμνα για τους αδύναμους και τα μεσαία εισοδήματα» και «η αλήθεια είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των αυτοαπασχολούμενων θα πληρώσει μικρότερες εισφορές από ότι με το προϋφιστάμενο σύστημα».

Έτσι, διευκρινίζει ότι αυτό συμβαίνει για όλους τους πρώην ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ με πραγματικό εισόδημα από 19.000 Ευρώ και κάτω και για όλους τους ασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ (λόγω των μεταβατικών ρυθμίσεων)  με εισόδημα από 24.000 Ευρώ και κάτω. Συνεπώς, όπως προκύπτει και από τον πίνακα, η συνολική φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση, οικονομολόγου με εισόδημα π.χ., 15.000 Ευρώ είναι 38,15%,  μικρότερη σε σχέση με το 43,31% αυτής που τον βάρυνε μέχρι σήμερα (για την 4η κλίμακα του ΟΑΕΕ) και πολύ κάτω από την εξωπραγματική 64,5% που εμφανίζει η ανακοίνωση του Προέδρου του ΟΕΕ.

Η επιβάρυνση θα ήταν ακόμη μικρότερη για τους ελεύθερους επαγγελματίες εάν οι ηγεσίες των επιστημονικών συλλόγων και επιμελητηρίων είχαν ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Υπουργείου να προτείνουν, εφόσον αυτή είναι η βούληση των μελών τους,  την μετατροπή των επικουρικών συντάξεων σε συντάξεις επαγγελματικών ταμείων ανά κλάδο, σχολιάζει ακόμη το υπουργείο Εργασίας και προσθέτει ότι αυτό θα μείωνε το ύψος της υποχρεωτικής εισφοράς από το, πράγματι υψηλό, 38% σε 27%.

Τέλος, σημειώνει ότι η εν λόγω πρόταση του Υπουργείου παραμένει στο τραπέζι του διαλόγου.

 

ΠΗΓΗ: www.newpost.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *