28η Οκτωβρίου-Α. Κατσανιώτης: Τελετές μνήμης για τους πεσόντες στη Βόρειο Ήπειρο

Share Button

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν και φέτος στη Βόρειο Ήπειρο οι εορτασμοί της εθνικής επετείου για την 28η Οκτωβρίου 1940. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης.

Ο κ. Κατσανιώτης έδωσε το «παρών» στις τελετές μνήμης που πραγματοποιήθηκαν σε Κλεισούρα και Βουλιαράτες, ενώ επισκέφθηκε και το μεγαλύτερο χωριό της Δρόπολης, τη Δερβιτσάνη.

Οι τελετές διοργανώνονται σε συνεργασία με την Αλβανία, όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία για «αναζήτηση, εκταφή, προσδιορισμό της ταυτότητας και ενταφιασμό των Ελλήνων Πεσόντων Στρατιωτικών σε πολεμικές επιχειρήσεις στην Αλβανία και την κατασκευή κοιμητηρίων στο έδαφος της Αλβανίας», όπως διευκρίνισε ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών.

Αρχικά πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις στο κοιμητήριο των Ελλήνων πεσόντων στην Κλεισούρα.

Η εκδήλωση μνήμης στην Κλεισούρα / Φωτογραφία: Twitter-Andreas Katsaniotis

Η εκδήλωση μνήμης στην Κλεισούρα / Φωτογραφία: Twitter-Andreas Katsaniotis

 

«Ανήμερα της ένδοξης 28ης Οκτωβρίου, ημέρας με ιδιαίτερο συμβολισμό για το Έθνος, βρίσκομαι στην Κλεισούρα, στα χώματα που πολέμησαν οι πρόγονοί μας. Με συγκίνηση και δέος υποκλίνομαι, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό», έγραψε σχετικά στο Twitter ο κ. Κατσανιώτης.

Ακολούθησε η αντίστοιχη τελετή στους Βουλιαράτες, όπου έγινε και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, σε μια ξεχωριστή στιγμή κάθε χρόνο τέτοια ημέρα.

 

«Στους Βουλιαράτες, με αισθήματα χαράς γιατί είμαι ανάμεσα σε Ομογενείς συμπατριώτες που κρατάνε τη σημαία της Ελλάδας ψηλά, αλλά και αισθήματα συγκίνησης και υπερηφάνειας γιατί βρίσκομαι στα χώματα που βάφτηκαν με αίμα των προγόνων μας που έπεσαν μαχόμενοι, υπερασπιζόμενοι τη χώρα», ανέφερε ο κ. Κατσανιώτης σε επόμενη ανάρτησή του.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών μετέβη και στη Δερβιτσάνη, όπου επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας του χωριού, όπου είχε συνάντηση με το υγειονομικό προσωπικό και εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας.

«Παραδώσαμε ένα μέρος του υγειονομικού υλικού που συγκέντρωσε το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας», έκανε γνωστό ο Ανδρέας Κατσανιώτης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *