Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για την απένταξη του έργου βελτίωσης της οδού Ηγουμενίτσας-Πλαταριάς-Ανακοίνωση της Κίνησης Πολιτών με πολλούς αποδέκτες

Share Button

Την έντονη αντίδραση της Κίνησης Πολιτών προκάλεσε η τελευταία απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης  (17/07/17 με Α.Π. : 8101) μετά από πρόταση του Υπουργείου Υποδομών, με την οποία αποφασίζεται, να μην συμπεριληφθεί πλέον το έργο της βελτίωσης της οδού Ηγουμενίτσα-Πλαταριά, υπότμημα 1β (Τσιμέντα-Πέταλο Γωνιάς), στο έργο της Γ1 φάσης Λιμένα Ηγουμενίτσας.

Η Κίνηση Πολιτών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εξαπολύει επίθεση προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και επιρρίπτει ευθύνες τόσο στους δύο βουλευτές του Νομού, όσο και στον Περιφερειάρχη Ηπείρου, στον αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας και στον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας για κωλυσιεργία και αβελτηρία από την μεριά του καθενός ξεχωριστά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με αφορμή την τελευταία απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης 17/07/17 με Α.Π. : 8101 (σχετ.1) μετά από πρόταση του Υπουργείου Υποδομών, με την οποία αποφασίζεται, να μη συμπεριληφθεί πλέον το έργο της βελτίωσης της οδού Ηγουμενίτσα-Πλαταριά, υπότμημα 1β (Τσιμέντα-Πέταλο Γωνιάς), στο έργο της Γ1 φάσης Λιμένα Ηγουμενίτσας, θα θέλαμε να αναφέρουμε τα εξής:

Το έργο ≪Βελτίωση της Εθνικής Οδού Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας≫ έχει χωριστεί σε 5 υποτμήματα, 1.Ηγουμενίτσα-Πλαταριά, 2.Παράκαμψη Πλαταριάς, 3.Πλαταριά-Καρτέρι, 4.Καρτέρι-Πάργα, 5.Πάργα-Μεσοπόταμος.

Από τα παραπάνω έργα μέχρι σήμερα, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες μόνο στα 2 υποτμήματα, το 3 και το 4.

Για τα υπόλοιπα 3,

ΕΧΟΥΝ ολοκληρωθεί οι μελέτες, ΕΧΟΥΝ εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί τους όροι, και ΕΧΟΥΝ δρομολογηθεί προς χρηματοδότηση, στην νέα προγραμματική περίοδο, στο εγκεκριμένο ΣΠΕΜ 2014-2025.

Για το υπότμημα 1 Ηγουμενίτσα-Πλαταριά, λόγω του ότι είχε γίνει μελέτη και βελτίωση σε ορισμένα σημεία, με την κατασκευή της Α’ φάσης λιμένα Ηγουμενίτσας από το 2000 περίπου, η νέα μελέτη έγινε για να καλύψει τα υπόλοιπα κενά, με αποτέλεσμα να σπάσει και αυτή σε 3 υποτμήματα: 1α.Κόμβος Εγνατίας-Τσιμέντα χ.θ. 0,000-1,250, 1β.Τσιμέντα-Πέταλο Γωνιάς χ.θ. 1,250-3,627, 1γ.ΠέταλοΓωνιάς-Αρχή παράκαμψης Πλαταριάς. χ.θ. 3,627-7,445,

Από τα παραπάνω, το υπουργείο δημοπράτησε και συμπεριέλαβε στο ΦΥΣΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ του έργου της Γ1’ φάσης του λιμένα, το 1α και 1β, λόγο του ότι βρίσκονται στα όρια του λιμένα (σχετ.2), αλλά και επειδή από την βελτίωση της οδού, υπάρχουν ούτως η άλλως περισσεύματα σε αδρανή υλικά (περίπου 500 χιλιάδες κυβικά), που χρειάζονται για τις επιχώσεις του λιμένα.

Το 1γ, για το οποίο εκκρεμούσε ακόμα η έγκριση Περιβαλλοντικών όρων, (λόγω του ότι, το Νομαρχιακό Συμβούλιο το 2010, είχε μπερδέψει τις χιλιομετρικές θέσεις και είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά, νομίζοντας ότι γνωμοδοτούσε για το 1β),το Υπουργείο το δημοπράτησε μαζί με το 4 υπότμημα Καρτέρι-Πάργα, και λόγω της καθυστέρησης αυτής και της μη αποδέσμευσης του ποσού από την Περιφέρεια Ηπείρου, δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωση του, έτσι αφού εγκρίθηκαν οι Π.Ο. με την αριθμ.πρωτ. 169271/08.07.2013 απόφαση του Υπ. Περιβάλλοντος, ως έργο ώριμο πλέον, συμπεριλήφθηκε και αυτό στο ΣΠΕΜ 2014-2025 για χρηματοδότηση.

Δεδομένων όλων των παραπάνω, και ενώ η βελτίωση του 1ου τμήματος

Ηγουμενίτσας-Πλαταριάς, είχε προγραμματιστεί στο σύνολο της, προς χρηματοδότηση και κατασκευή, ήρθε το 2011 περίπου η έντονη αντίδραση του Αντιπεριφερειάρχη κ.Πιτούλη, σε συνέχεια με τις λάθος αποφάσεις του τότε Δημοτικού Συμβουλίου, στο να εμποδίσουν την εκκίνηση των εργασιών, της κατασκευής του 1α και 1β, ενώ σε συνέχεια θα ακολουθούσε και εκκίνηση του δημοπρατημένου 1γ.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ενεργειών σήμερα είναι, το Υπουργείο Υποδομών εξυπηρετώντας τον μεγαλοεργολάβο, να κάνει πρόταση στο Υπουργείο Ανάπτυξης και με την 17/07/17 Α.Π. : 8101 απόφαση του, όπως αναφέρουμε και στην αρχή της επιστολής μας, να αφαιρεί από το ΦΥΣΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ της Γ1´ φάσης του λιμένα το υπότμημα 1β της οδού, ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ Γ1´ ΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΚΑΤΑ 5,5 ΕΚΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ, ΑΠΕΝΑΝΤΙΑΣ ΝΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑ 5,7 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΗΛΑΔΗ,

ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ 11 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΛΑΒΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΙ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ (ΥΠΟΤΜΗΜΑ 1Β).

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΝΑ ΜΕΝΕΙ ΟΡΦΑΝΟ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΜΟΝΟ ΤΟ

ΥΠΟΤΜΗΜΑ 1Β.

Και επειδή μέχρι σήμερα, έχουμε σεβαστεί στο έπακρο όλους φορείς, και τους έχουμε καλέσει να ενεργοποιηθούν, αλλά εκείνοι στρουθοκαμηλίζουν.

Θα θέλαμε μέσα από αυτή την επιστολή, να τους καλέσουμε να μας ενημερώσουν ΔΗΜΟΣΙΑ, για τις προθέσεις τους και τις ενέργειες τους, ο καθένας ξεχωριστά:

1.Υπουργέ Υποδομών κ.Χρήστο Σπίρτζη.

2.Βουλευτή Θεσπρωτίας κ. Μάριε Κάτση.

3.Βουλευτή Θεσπρωτίας κ. Βασίλη Γιόγιακα.

4.Περιφερειάρχη Ηπείρου κ.Αλέξανδρε Καχριμάνη.

5.Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας κ.Θωμά Πιτούλη.

6.Δήμαρχε Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννη Λώλο.

Κατόπιν όλων των παραπάνω, εμείς ως κίνηση πολιτών, θα σταθούμε απέναντι σε αυτή την απαράδεκτη απόφαση της σημερινής Κυβέρνησης, με το χάρισμα των μπόνους των 11 εκατομμυρίων στον μεγαλοεργολάβο, για να μην κατασκευάσει την οδό.

Και αφουγκραζόμενοι τις πιέσεις της κοινωνίας, αποφασίσαμε το αμέσως προσεχές διάστημα, να προβούμε σε δραστικές κινητοποιήσεις.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΤΣΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (Τοπ.Συμβ.Πλαταριάς- Ελ.Επαγγελματίας)

ΧΑΛΙΑΣΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (Ελ.Επαγγελματίας)

ΤΣΙΚΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ (Ελ.Επαγγελματίας)

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (Τοπ.Συμβ. Πλαταριάς Ελ.Επαγγελματίας)

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝ (Τ. Πολιτικός Μηχανικός)

ΜΠΟΥΡΣΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (Ελ.Επαγγελματίας)

ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ (Ελ.Επαγγελματίας)

ΓΚΟΛΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (Δημ.Συμβ.Δ.Ηγ/τσας- Ελ.Επαγγελματίας_

ΖΑΡΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ (Δάσκαλος)

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΣ (Δημόσιος Υπάλληλος)

ΚΑΡΑΛΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ (Δημ.Συμβ.Δ Ηγουμενίτσας-Δικηγόρος)

ΤΣΟΜΠΟΛΗΣ ΘΩΜΑΣ (Ελ.Επαγγελματίας)

ΚΟΚΟΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (Τοπογράφος Μηχανικός)

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ (Πρόεδρος Τοπ.Συμβ. Συβότων-Ελ.Επαγγελματίας)

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *