Οι Μικρασιάτες της Νέας Σελεύκειας τίμησαν τη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Share Button

Με λαμπρότητα και επισημότητα και παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή εκδήλωση για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος στην Πλατεία της Νέας Σελεύκειας.

Στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου Νέας Σελεύκειας τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των προσφύγων.

Η Γενοκτονία των Ελλήνων είναι η σκόπιμη και συστηματική εξόντωση, μέχρι το 1923, των ελληνικών πληθυσμών της Ανατολικής Θράκης και της Μικρά Ασίας (κυρίως της Ιωνίας, Καππαδοκίας, Πόντου, Βιθυνίας), αρχής γενομένης με τη Σφαγή του Οικονομείου στις 25 Ιανουαρίου 1913, από τους μηχανισμούς της οθωμανικής κυβέρνησης των εθνικιστών Νεότουρκων και του τουρκικού εθνικιστικού κινήματος του Μουσταφά Κεμάλ. Θεωρείται μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες.

Η γενοκτονία των Ελλήνων πραγματοποιήθηκε παράλληλα και κατά τον ίδιο τρόπο όπως με γενοκτονίες σε βάρος και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δηλ. των Αρμενίων και των Ασσυρίων. Οι εκτιμήσεις για τις ανθρώπινες απώλειες την περίοδο από το 1912 ως το 1922 ξεκινούν από 200-300 χιλιάδες και φτάνουν, κατά ορισμένους Έλληνες μελετητές τις 800.000 – 1.200.000 ψυχές.

Ακολουθούν χαρακτηριστικά στιγμιότυπα όπως τα κατέγραψε η κάμερα του ΘΠ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *