Αδελφοποίηση και Μνημείο Υδραίων Ναυτών στα Σύβοτα Θεσπρωτίας

Share Button

Ο Δήμος Ύδρας μαζί με τον Δήμο Ηγουμενίτσας 200 χρόνια μετά την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, τιμούν τη μνήμη των 51 Υδραίων Ναυτικών που σφαγιάστηκαν στα Σύβοτα.

Την Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021 θα λάβει χώρα η τελετή αποκαλυπτηρίων του μνημείου στην ομώνυμη πλατεία των Συβότων, με τα ονόματα των Υδραίων πεσόντων και θα ακολουθήσει υπογραφή Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης μεταξύ των δύο Δήμων.

Το μνημείο, που φιλοτεχνήθηκε από τον Ομότιμο Καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών κ. Θεόδωρο Παπαγιάννη, είναι αφιερωμένο στους Υδραίους Ναύτες, οι οποίοι, το 1820, ναυτολογήθηκαν εκτάκτως και μαζί με Τούρκους απετέλεσαν την Μοίρα των Συβότων («εν Συβότοις μοίρα»), στον πόλεμο του Σουλτάνου εναντίον του Αλή Πασά των Ιωαννίνων. Με την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και μπροστά στον κίνδυνο εξέγερσης των Ελλήνων και κατάληψης των τουρκικών πλοίων, οι Τούρκοι προχώρησαν σε φρικτή εκτέλεση Υδραίων και άλλων Ελλήνων της Μοίρας στα Σύβοτα, προς παραδειγματισμό και εκφοβισμό των υπολοίπων.
Η απόφαση τοποθέτησης του Μνημείου στα Σύβοτα, η μετονομασία της πλατείας από «Πλατεία Κερκυραίων & Κορινθίων» σε «Πλατεία Υδραίων Ναυτών» και η υπογραφή Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης των Δήμων Ηγουμενίτσας και Ύδρας, αποτελούν ελάχιστο φόρο τιμής, δόξας και μνήμης σε εκείνους που θυσιάστηκαν για την πατρίδα, αλλά δεν λησμονήθηκαν.
Σε δηλώσεις του αναφορικά με την εν λόγω εκδήλωση ο Δήμαρχος Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης επεσήμανε: “Τιμούμε την ιστορία της Ύδρας και φροντίζουμε να μάθουν και οι επόμενες γενιές την μεγάλη προσφορά του Νησιού μας στην Ελευθερία της Ελλάδας μας”.

Στην Ηγουμενίτσα έλαβε χώρα η εκτέλεση των Υδραίων ναυτών που υπηρετούσαν στον Οθωμανικό Στόλο με την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Η εκτέλεση τους έγινε στις 17 Απριλίου του 1821.

Ο εορτασμός της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης δίνει τη δυνατότητα να τιμηθεί από τον Δήμο Ύδρας η Μνήμη των εκτελεσθέντων συμπατριωτών μας με την υπογραφή πρωτοκόλλου αδελφοποίησης με τον Δήμο της Ηγουμενίτσας.

Σύμφωνα με την εισήγηση του Δημάρχου Γιώργου Κουκουδάκη, στην τρίτομη Ιστορία της Ύδρας του Αντωνίου Λιγνού, όσο και από τα αρχεία της Κοινότητας της Ύδρας προκύπτει ότι όντως σφαγιάστηκαν 51 Υδραίοι ναύτες στην περιοχή. Δεν ήταν όμως όλοι οι ναύτες που υπηρετούσαν στον Οθωμανικό στόλο αλλά αυτοί που είχαν επιστρατευτεί εκτάκτως, από τον Ιούνιο του 1820, για την καταστολή της ανταρσίας του Αλή Πασά των Ιωαννίνων. Διασώζονται μάλιστα τα ονόματα και των 51 Υδραίων ναυτών που εκτελέστηκαν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *