Αφεντικό από σήμερα ο Γκριμάλντι σε Ηγουμενίτσα, Σύβοτα, Πλαταριά και Σαγιάδα

Share Button

Σήμερα ο όμιλος του Εμανουέλε Γκριμάλντι αναλαμβάνει τη διαχείριση του λιμένα της Ηγουμενίτσας, αλλά και της Μαρίνας των Συβότων, της Πλαταριάς, καθώς και του αλιευτικού καταφυγίου της Σαγιάδας.

Με άλλα λόγια, γίνεται ο απόλυτος κυρίαρχος στις λιμενικές εγκαταστάσεις της Θεσπρωτίας, που είναι προνομιακός προορισμός των Ιταλών, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες, αλλά και η δεύτερη εξαγωγική και εισαγωγική πύλη της Ελλάδας.

Η τελετή παράδοσης του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας στον νέο αφεντικό του, έγινε παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και υπουργών της κυβέρνησης.

Τον Εμανουέλε Γκριμάλντι συνόδευσαν ο στενός του συνεργάτης Πωλ Κυπριανού και ο διευθύνων σύμβουλος των “Μινωϊκών Γραμμών”, Λουκάς Σιγάλας.

Ο όμιλος του Εμανουέλε Γκριμάλντι, κατέθεσε στην διαγωνιστική διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ, το ποσό των 84,17 εκατ. ευρώ, που θεωρήθηκε ότι είναι ιδιαίτερα μεγάλο ποσό σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του και σε σύγκριση με τα αντίστοιχους οργανισμούς, του ΟΛΠ και του ΟΛΘ.

Εκτός από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ο Εμανουέλε Γκριμάλντι, έχει εξασφαλίσει και το λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης, προσφέροντας 80 εκατ. ευρώ για το 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛ Ηρακλείου.

Για τα δύο λιμάνια, ο όμιλος Γκριμάλντι , πλήρωσε στο ΤΑΙΠΕΔ, 164 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές επενδύσεις στην Ελλάδα του ομίλου ανέρχονται σε 600 εκατ. ευρώ.

Ο ναυτιλιακός κολοσσός των Grimaldi, που τον δημιούργησε ο Ντον Ντιέγκο Γκριμάλντι, σήμερα διευθύνεται από τα παιδιά του Gian Luca, Emanuele, Amelia και Maria Consuelo Grimaldi και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021, ο κύκλος των εργασιών του λιμανιού της Ηγουμενίτσας ανήλθε στα 5,6 εκατ. ευρώ, τα κέρδη EBITDA στα 0,86 εκατ. ευρώ, το σύνολο ενεργητικού στα 15 εκατ. ευρώ και το ταμείο στα 9 εκατ. ευρώ.

Η προσφορά του ιταλικού ακτοπλοϊκού ομίλου αποτίμησε το 100% του λιμένα της Ηγουμενίτσας στα 126 εκατ. ευρώ, όταν στο χρηματιστηριακό ταμπλό, την ίδια ημέρα της προσφοράς, η αποτίμηση του ΟΛΠ ήταν 363 εκατ. ευρώ και του ΟΛΘ στα 233 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος Γκριμάλντι

 

Τα τέσσερα αδέρφια που είναι μέλη της Ναπολιτάνικης ναυτιλιακής αυτοκρατορίας του ομίλου Γκριμάλντι: Gian Luca, Emanuele, Amelia και Maria Consuelo Grimaldi, που ο κάθε ένας και η κάθε μία, έχει ποσοστό 23,8% του ομίλου, αισθάνονται απόλυτα ικανοποιημένοι, δεδομένου ότι τα κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν το προηγούμενο έτος στα 222,5 εκατ. ευρώ, ενώ το 2021 τα κέρδη ήταν μόνο 80,6 εκατ. ευρώ.

Αυτό οφείλεται κυρίως στα οικονομικά έσοδα των θυγατρικών εταιρειών που ανήλθαν στα 226,2 εκατ. ευρώ, από 87 εκατ. το 2021 και των συνδεδεμένων εταιρειών που απέδωσαν κέρδη λίγο κάτω από τα 5 εκατ. ευρώ, από 2,2 εκατ. του προηγούμενου έτους.

Τα συνολικά έσοδα από επενδύσεις σε μετοχές ήταν 130 εκατ. ευρώ το 2022, από 67 εκατ. το 2021.

Αναφορικά με τα 222.564.021 ευρώ καθαρών κερδών με τα οποία έκλεισε το 2022 ο όμιλος Γκριμάλντι, οι μέτοχοι αποφάσισαν να διαθέσουν 34 εκατ. από αυτά στο έκτακτο αποθεματικό και να διαθέσουν τα 222,5 εκατ. διανέμοντας το ως μέρισμα.

1 response on Αφεντικό από σήμερα ο Γκριμάλντι σε Ηγουμενίτσα, Σύβοτα, Πλαταριά και Σαγιάδα

  1. Οταν χάνεις τα λιμάνια και τα αεροδρόμια σου δεν είσαι κράτος μόνο να εξυπηρετεί τα αφεντικά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *