Αφορολόγητες οι αγροτικές αποζημιώσεις και επιδοτήσεις έως 12.000 ευρώ

Share Button

agrotesΑφορολόγητες πλήρως θα είναι οι αποζημιώσεις που εισέπραξαν οι αγρότες το 2014, ενώ οι επιδοτήσεις και λοιπές ενισχύσεις που έλαβαν το ίδιο έτος δεν θα φορολογούνται εφόσον δεν υπερέβησαν τις 12.000 ευρώ.

Αντιθέτως, όσες επιδοτήσεις και ενισχύσεις που εισπράχθηκαν το 2014 ήταν μεγαλύτερες των 12.000 ευρώ θα απαλλάσσονται πλήρως από το φόρο εισοδήματος μέχρι τις 12.000 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο τμήμα τους θα συνυπολογίζεται κανονικά στα ακαθάριστα έσοδα των αγροτών που τις εισέπραξαν, με συνέπεια σε όσες περιπτώσεις δεν καλύπτεται από τις εκπιπτόμενες δαπάνες τις οποίες αναγνωρίζει η Εφορία να φορολογείται με 13%.

Η νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα προβλέπεται αφενός η πλήρης απαλλαγή των αγροτικών αποζημιώσεων από τη φορολογία εισοδήματος και αφετέρου η θέσπιση αφορολογήτου ποσού 12.000 ευρώ για τις αγροτικές επιδοτήσεις και ενισχύσεις, θα κατατεθεί στη Βουλή εντός της τρέχουσας εβδομάδος, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες στην Ολομέλεια του Σώματος η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Βασ. Κεγκέρογλου.

Δέσμευση

Ειδικότερα, αναφερόμενη στο θέμα της φορολόγησης των αγροτικών αποζημιώσεων και επιδοτήσεων η κα Βαλαβάνη ανέφερε τα εξής:

«…Σε συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης καταλήξαμε να… παρέμβουμε τώρα με νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τον τρόπο φορολόγησης των αγροτικών αποζημιώσεων και επιδοτήσεων για τις φορολογικές δηλώσεις του οικονομικού έτους 2014. Η σχετική τροπολογία είναι έτοιμη και ελπίζουμε ότι θα μπορέσει να συζητηθεί και να ψηφιστεί μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Με αυτήν την τροπολογία θεσπίζεται το αφορολόγητο των αποζημιώσεων χωρίς πλαφόν. Κάτι διαφορετικό θα ήταν ντροπή, αν σκεφθεί κανείς ότι πρόκειται ουσιαστικά για καταστροφή επενδεδυμένου κεφαλαίου, πολύ περισσότερο που ξεκινά από μείον 30% η οποιαδήποτε αποζημίωση αυτής της καταστροφής και πολύ περισσότερο βέβαια ντροπή θα ήταν, χωρίς αυτή τη ρύθμιση, όλη αυτή η κατάσταση που υπάρχει, που θα οδηγεί αντικειμενικά σε μία εξαιρετική υπερφορολόγηση των αγροτών φέτος σε σύγκριση με το 2013 καθώς, όπως ξέρουμε, προβλέπει τη φορολογία από το πρώτο ευρώ.

Ως προς τις επιδοτήσεις, θέλω να πω ότι θα είναι αφορολόγητες οι πρώτες 12.000 ευρώ σε όλους τους αγρότες. Αυτό καλύπτει -απ’ όσο το ψάξαμε- πάνω από το 90% των δικαιούχων των επιδοτήσεων. Δηλαδή, πρακτικά οι επιδοτήσεις θα είναι αφορολόγητες για το σύνολο της μικρής και μεσαίας αγροτιάς».

Η… κατανομή

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι αγρότες οι οποίοι εισπράττουν επιδοτήσεις ανέρχονται συνολικά σε 800.000 περίπου. Εξ αυτών, περίπου 770.000 εισπράττουν ποσά επιδοτήσεων μέχρι 12.000 ευρώ και θα απαλλαγούν πλήρως από τον φόρο για τα ποσά αυτά, ενώ μόνο 30.000 είναι αυτοί που εισπράττουν επιδοτήσεις άνω των 12.000 ευρώ και θα πληρώσουν γι’ αυτές φόρο.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *