Αγαπάμε τον τόπο μας! Τι γνωρίζουμε όμως πραγματικά γι’ αυτόν;

Share Button

Ζήσαμε τα παιδικά μας χρόνια και μεγαλώσαμε σε έναν τόπο που αποτελεί για τους περισσότερους από εμάς σημείο αναφοράς και τελικό προορισμό.

Για όλους εμάς που φύγαμε και επιστρέψαμε από επιλογή, για όσους έφυγαν αναγκαστικά, για όσους δεν έφυγαν ποτέ, είναι αυτό το δέσιμο, είναι αυτή η αγάπη για τον τόπο μας, που δίνει νόημα και καθοδηγεί τις επιλογές μας.

Όμως αυτή η αγάπη για τη γενέθλια γη δεν μπορεί να είναι μόνο λόγια και όχι πράξεις. Δεν μπορεί να είναι αξίωμα και όχι απόδειξη. Πρέπει να είναι συνειδητή επιλογή και αποτέλεσμα γνώσης. Μιας γνώσης ουσιαστικής του τόπου καταγωγής μας, – της ομορφιάς του, της ιστορίας του, των παραδόσεων του. Δεν μπορεί να ζούμε στη Θεσπρωτία και να μη γνωρίζουμε τι είναι αυτό, που την κάνει μοναδική για εμάς, αλλά και για όσους την επισκέπτονται.

Είναι απορίας άξιο, γιατί αυτό που για τους επισκέπτες αποτελεί σημείο ενδιαφέροντος, δεν είναι το ίδιο για εμάς, τους ντόπιους. “Δεν είναι” γιατί αν ήταν, θα είχαμε φροντίσει να το επισκεφτούμε, αν ήταν, θα γνωρίζαμε την ιστορία του, αν ήταν, θα το προτείναμε ως αξιοθέατο της περιοχής μας, αν ήταν, θα φροντίζαμε να το αναδείξουμε στο μέρος που μας αναλογεί.

mouseio2Ας αναρωτηθούμε λοιπόν, πόσοι από εμάς τους Θεσπρωτούς, έχουν επισκεφτεί τους Αρχαιολογικούς χώρους της Γιτάνης, του Πύργου Ραγίου, το Ηρωικό Σούλι, την Αρχαία Ελαία, το Δυμόκαστρο, ακόμα και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, ή τις μονές Γηρομερίου, Ραγίου και Παγανιών, τον Άγιο Μηνά στο Κόκκινο Λιθάρι ή τον Άγιο Αθανάσιο στην Πέρδικα. Πόσοι από εμάς γνωρίζουν τις παραδοσιακές γεύσεις του τόπου μας, ή τα δικά μας παραδοσιακά ακούσματα; Πόσοι γνωρίζουν ότι ο Οδυσσέας πέρασε και από την περιοχή μας, ότι έζησε 10 χρόνια εδώ, ότι παντρεύτηκε τη Βασίλισσα των Θεσπρωτών Καλλιδίκη και ηγήθηκε του στρατού της κατά των Βρυγών;

Η αγάπη για αυτόν τον ευλογημένο τόπο πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από όμορφες παραλίες, μπαράκια και ατέλειωτους καφέδες. Πρέπει να είναι αποδεδειγμένη αγάπη και ειλικρινές ενδιαφέρον για την διατήρηση της και πέρασμα της στις μελλοντικές γενιές. Και αυτό θα έρθει, όταν γνωρίσουμε αυτό που μας καθόρισε και μας οδήγησε να γίνουμε αυτό που είμαστε σήμερα…

Γεώργιος Β. Ντάνης
Μηχανικός Πληροφορικής MSc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *