Αγροτική χώρα κατά βάση η Ελλάδα, αλλά με φτωχούς αγρότες

Share Button

agrotesΗ αύξηση του κόστους παραγωγής και η εκτόξευση των φόρων κατά την περίοδο της κρίσης, είχαν ως αποτέλεσμα τη σοβαρή μείωση του αγροτικού εισοδήματος στη χώρα μας. Παρόλα αυτά οι Έλληνες αγρότες, οι οποίοι είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένοι από τις κοινοτικές επιδοτήσεις που αποτελούν περίπου το 50% του εισοδήματός τους, δείχνουν να επιμένουν και η απασχόληση στον αγροτικό τομέα εμφανίζει εντυπωσιακά σημάδια αντοχής, σε αντίθεση με άλλους κλάδους.

Η μελέτη που εκπόνησε το στέλεχος της “GAIA Επιχειρείν” και πρώην Γενικός Διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ Γιάννης Τσιφόρος και λαμβάνει υπόψη όλα τα διαθέσιμα μέχρι το τέλος του 2014 στοιχεία, αποδεικνύει ότι παρά τις αλλαγές των τελευταίων χρόνων, η Ελλάδα παραμένει μια “αγροτική” χώρα, συγκρινόμενη με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης των 28.

«Η θέση του πρωτογενούς τομέα στην ελληνική οικονομία εξακολουθεί να παραμένει σημαντική» υποστηρίζει ο κ. Τσιφόρος και παραθέτει τα στοιχεία: Η έκταση των κυρίως αγροτικών περιοχών φτάνει στη χώρα μας στο 82%, όταν στην Ευρώπη των 28 ο μέσος όρος δεν ξεπερνάει το 52%. Ο πληθυσμός των αγροτικών περιοχών φτάνει στην Ελλάδα στο 44%, όταν στην Ευρώπη δεν ξεπερνάει το 23%. Το μερίδιο της Αγροτικής Προστιθέμενης Αξίας κινείται στα επίπεδα του 34% έναντι 15% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου. Αλλά και η συμμετοχή που έχει ο αγροτικός τομέας στην απασχόληση ανήλθε το 2014 στο 13,5% του εργατικού δυναμικού, (όταν στην Ευρώπη δεν φτάνει το 5%) δίνοντας πλήρη και άμεση δουλειά σε 490.000 άτομα.

Η μείωση μάλιστα της απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα της χώρας μας κυμάνθηκε το 2014 σε μικρό, σχετικά, ποσοστό (-2,2%), έναντι της σημαντικά μεγαλύτερης πτώσης στις κατασκευές (-10,3%), στη μεταποίηση (-5,7%) και στο εμπόριο (-2,8%).

Πρέπει, δε, να επισημανθεί ότι, πέραν της άμεσης απασχόλησης, ο αγροτικός τομέας αποτελεί βασικό τροφοδότη για μια αλυσίδα προϊόντων και υπηρεσιών και συνεπώς δημιουργεί σε δεύτερο επίπεδο, πολλαπλασιαστικά οφέλη για την απασχόληση και την οικονομία.

Μειώνεται το εισόδημα

Η αντοχή που δείχνει ο αγροτικός τομέας δεν πρέπει να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα πράγματα είναι ρόδινα για τους αγρότες. Αντίθετα, τα στοιχεία δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια της ύφεσης στην οικονομία διαπιστώνεται μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής και της φορολογίας και συνεπακόλουθα, μείωση του αγροτικού εισοδήματος.

Στην περίοδο 2009-2013 η άνοδος του κόστους των εισροών στην γεωργική παραγωγή παρουσίασε αύξηση της τάξης του 10,5% και πλέον. Χαρακτηριστική υπήρξε η μεταβολή στο κόστος της ενέργειας, που αυξήθηκε στην πενταετία 2009-2013 κατά 44,2%.

Στην ίδια πενταετία οι φόροι επί της παραγωγής από 141,7 εκατ. ευρώ ανήλθαν σε 441,9 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 211% και πλέον, μεταβολή που αντιστοιχεί σε επιβάρυνση ύψους 300 εκατ. ευρώ περίπου.

Εξάρτηση από τις Βρυξέλλες

Η σημαντική άνοδος του κόστους παραγωγής και των φόρων είχαν ως συνέπεια το αγροτικό εισόδημα σωρευτικά, στο διάστημα της πενταετίας 2009-2013, να μειωθεί κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες, πτώση η οποία σε απόλυτο μέγεθος αντιστοιχεί σε απώλεια της τάξεως των 922 εκατ. ευρώ περίπου.

Η μείωση του συνολικού αγροτικού εισοδήματος κάνει ακόμα μεγαλύτερη την εξάρτηση του έλληνα αγρότη από τις κοινοτικές επιδοτήσεις, οι οποίες στο σύνολό τους ξεπερνούν, κατά τι, ετησίως τα 3 δις. ευρώ και αποτελούν το 46,15 % των χρημάτων που βάζουν στην τσέπη τους οι παραγωγοί. Συγκεκριμένα, από τα 6,537 δις. ευρώ που ήταν το 2014 το σύνολο του γεωργικού εισοδήματος στη χώρα μας, τα 3,017 δις. ευρώ αποτέλεσαν χρήματα που ήρθαν από τις Βρυξέλλες.

 

ΠΗΓΗ: www.agro24.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *