Αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Ηγουμενίτσας για συνεδρίαση του Δ.Σ με θέμα την διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων

Share Button

Αγαπητοί συνάδελφοι

Οι τελευταίες εξελίξεις  φέρνουν αντικειμενικά στην επικαιρότητα την διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) στην Ήπειρο, άρα και στον δήμο μας.

 1. Οι βασικοί ποσοτικοί στόχοι του ΕΣΔΑ που ακολουθεί   τις κατευθύνσεις της ΕΕ και της Ελληνικής Νομοθεσίας που είναι συγκεκριμένα:
 • 2022: Υποχρεωτική χωριστή συλλογή οργανικών αποβλήτων (καφέ κάδος, ΜΕΒΑ)
 • 2025: Ανακύκλωση στο 55% των ΑΣΑ
 • 2030: Ανακύκλωση στο 60% των ΑΣΑ
 • Υγειονομική ταφή στο 10%
 1. Η απόρριψη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, της απόφασης του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου για το διαγωνισμό ανάθεσης εργασιών λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε ιδιώτες.
 2. Η απόφαση του ΦΟΔΣΑ για λειτουργία των ΣΜΑ για ένα χρόνο δοκιμαστικά και ενδιάμεσα να αποφασισθεί πως θα δημοπρατηθούν.
 3. Η συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο στις 20/03/2021 για αυτά τα ζητήματα (https://www.youtube.com/watch?v=lizMNZTirMs από το 25ο λεπτό), που ήταν πολύ αποκαλυπτική.

Εν τω μεταξύ ο δήμος μας, δηλαδή οι κάτοικοι του μέσω των «ανταποδοτικών» τελών, συνεχίζουν να πληρώνουν 50.2€/τόνο για την είσοδο στην ΜΕΑ  με ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα 9.000* τόνων σκουπιδιών τον χρόνο,  30€/τόνο για μεταφορά του υπολείμματος  από ΜΕΑ στον ΧΥΤΥ Καρβουναρίου και επιπλέον 37€/τόνο για την μεταφορά τους με τα απορριμματοφόρα από Ηγουμενίτσα στη ΜΕΑ, χώρια τις εργατοώρες που απαιτούνται για αυτήν. Αυτό οδήγησε σε  αύξηση των δημοτικών τελών κατά 20% στον δήμο μας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει τοποθετηθεί αναλυτικά κατά της αύξησης των δημοτικών τελών τόσο στο Δ.Σ., όσο και δημόσια με ανακοίνωση της.

Η Λαϊκή Συσπείρωση επίμονα ζητά τα τελευταία χρόνια να γίνει ολοκληρωμένη συζήτηση στο Δ.Σ. για την διαχείριση των ΑΣΑ, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ.

Τόσο η Λ.Σ. όσο και το ΚΚΕ έχουμε δημόσια τοποθετηθεί για αυτό τα θέμα, ιδιαίτερα κατά την προεκλογική περίοδο του 2019 το είχαμε αναγάγει σε κεντρικό μαζί με το θέμα του λιμανιού.

Σήμερα κάτω από το φώς των εξελίξεων επιβάλλεται να συζητηθεί συνολικά το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στον δήμο μας με σκοπό να παρθούν μέτρα ενάντια στο χαράτσωμα των δημοτών μας ,που στην πλειοψηφία τους είναι φτωχά λαϊκά στρώματα.

Ο Δήμαρχος ισχυρίζεται ότι υπάρχουν τετελεσμένα που δεν μπορούν να αλλάξουν ( π.χ. κατασκευή της ΜΕΑ, σχεδιασμός των ΣΜΑ).Επίσης ότι κινούμαστε από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες.

Η Λ.Σ. έχει εκφρασθεί ενάντια στην ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ του τομέα απορριμμάτων. Πιστεύουμε ότι σκοπός της δράσης κάθε επιχείρησης είναι πάντοτε η μεγιστοποίηση της κερδοφορίας  της. Άρα ζητήματα όπως η λαϊκή υγεία, η προστασία του περιβάλλοντος αλλά και η οικονομική επιβάρυνση του λαού έρχονται σε δεύτερη μοίρα, και τις περισσότερες φορές σε αντίθεση με τον σκοπό για τον οποίο αυτή δημιουργήθηκε.

Υπάρχει και η αντίθετη άποψη.Ο Περιφερειάρχης στην συνεδρίαση του Π.Σ. διακήρυξε την προσήλωση του στην «ιδιωτική πρωτοβουλία» ξορκίζοντας τον δημόσιο τομέα.

Ωστόσο  στην περίπτωση διαχείρισης των ΑΣΑ έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα τα οποία δεν μπορούμε να παραβλέψουμε, γιατί «βγάζουν μάτι»:

 1. Ο δήμος μας οφείλει με βάση την σύμβαση να πληρώνει 50,2€/τόνο για την είσοδο στην ΜΕΑ με ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα 000 τόνων σκουπιδιών τον χρόνο μέχρι το 2045.  Ο δήμος μας για το 2020 δηλώνει 10.433,27 τόνους ΑΣΑ .Άρα με βάση τους βασικούς ποσοτικούς στόχους του ΕΣΔΑ απαγορεύεται από το 2025 να παραδίδει πάνω από 4.694,97 (10.433,37Χ 45%)τόνους στην ΜΕΑ και από το 2030 και μετά πάνω από 4.173,31(10,433,37Χ40%). Αντίθετα  από 432,84 τόνους ανακυκλώσιμα που παρέδωσε το 2020, πρέπει να παραδίδει από το 2030 σε ΚΔΑΥ 6.259,96 τόνους. 

Προφανώς υπάρχει αντίφαση μεταξύ του νόμου του κεντρικού κράτους και της σύμβασης που υπέγραψε το περιφερειακό κομμάτι του.

Ο πίνακας είναι αποκαλυπτικός

Σύμβαση με ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΙΑΚΗ Α.Ε. 
  ΣΕ ΜΕΑΚΔΑΥ% ΣΕ ΚΔΑΥEURO ΣΕ ΜΕΑ
ΜΕΧΡΙ 2045 9.000,00*  451.800,00
202010.433,277.400,38432,844,15%371.499,08
 
Ποσοτικοί στόχοι του ΕΣΔΑ    
  ΣΕ ΜΕΑΚΔΑΥ% ΣΕ ΚΔΑΥEURO ΣΕ ΜΕΑ
202510.433,274.694,975.738,3055,00%235.687,57
203010.433,274.173,316.259,9660,00%209.500,06

*Κατά εκτίμηση ,ανακατανέμονται χρονιάτικα οι 80.000 τόνοι στους 18 δήμους της Ηπείρου. Το 2020 για τον δήμο μας ήταν 8.656 ton.

Για 20 χρόνια θα πληρώνουμε στην ΜΕΑ  σχεδόν για διπλάσια ΑΣΑ από όσα θα παραδίδουμε.

Η αντίφαση αυτή, που επιβαρύνει τα λαϊκά στρώματα και μεγιστοποιεί την κερδοφορία της εταιρείας, μόνο με ένα τρόπο μπορεί να λυθεί. Να γίνει επαναδιαπραγμάτευση με την «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.», που διαχειρίζεται την ΜΕΑ, με σκοπό την κατάργηση της ρήτρας για την «ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα». Άλλωστε η κατασκευή και λειτουργία των πράσινων σημείων, των ΜΕΒΑ ,η διαλογή στην πηγή που είναι η ενδεδειγμένη και οικολογικά σωστή μέθοδος  έρχεται σε ευθεία αντίθεση με αυτή την ρήτρα. Δεν μπορεί να μην γίνει συζήτηση και να υπάρχει απόφαση για αυτό.

 1. Σε σχέση με τους ΣΜΑ. Υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην λειτουργία τους. Υπάρχουν ευθύνες για αυτήν την καθυστέρηση που την πληρώνουν οι δημότες μας με επί πλέον επιβάρυνση στα δημοτικά τέλη. Το σωστό είναι ότι αυτή πρέπει να πληρωθεί από τους εργολάβους και την Περιφερική Αρχή που έχουν την ευθύνη για τις 12 παρατάσεις του έργου. Προκύπτει επίσης το ερώτημα γιατί οι ΣΜΑ πρέπει οπωσδήποτε να λειτουργήσουν από την «ιδιωτική πρωτοβουλία»; Το φιάσκο του διαγωνισμού απέδειξε το αντίθετο. Γιατί δεν γίνεται να λειτουργήσουν οι ΣΜΑ  με ευθύνη και με προσωπικό του ΦΟΔΣΑ ; Σε άλλες περιοχές(π.χ. Αττική) πως μπορεί και γίνεται; Ο ΦΟΔΣΑ αποφάσισε την δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ. Δεν είναι όμως καθορισμένο το πώς θα γίνει. Στην σύμβαση της εργολαβίας κατασκευής των ΣΜΑ υπάρχει η συμβατική υποχρέωση της εξάμηνης δοκιμαστικής λειτουργίας από τον κατασκευαστή εργολάβο. Το επόμενο εξάμηνο πως και ποιος θα τις λειτουργήσει; Η Λ.Σ προτείνουμε να γίνει από τον ΦΟΔΣΑ με την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού το οποίο θα εκπαιδευτεί και θα χρησιμεύσει στην μετέπειτα λειτουργία των ΣΜΑ. Για αυτό και πρέπει να είναι μόνιμοι εργαζόμενοι με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Με γνώμονα την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, την υγεία των δημοτών, την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και των εργασιακών σχέσεων, σας παρακαλούμε να φέρετε το θέμα «διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ)» στην συνεδρίαση του Δ.Σ.

Σας επισυνάπτουμε

 • Την κοινή εισήγηση της αντιπολίτευσης στο Π.Σ. της 20ης Μαρτίου 2021-03-29
 • Την ανακοίνωση της Λ.Σ. για τη αύξηση των δημοτικών τελών στο δήμο μας
 • Την ανακοίνωση της Ε.Π. Ηπείρου-Κέρκυρας-Λευκάδας του ΚΚΕ για τους ΣΜΑ

 

Ηγουμενίτσα 30/03/2021

Για την «Λαϊκή Συσπείρωση»

Δώρης Δήμας

 

 

ΚΟΙΝΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΤΙΣ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ

 

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

Σε σχέση με τα έργα που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Ηπείρου για τη διαχείριση των απορριμμάτων, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης με γραπτό αίτημα τους, καλούν την Περιφερειακή Αρχή στη σημερινή συνεδρίαση, να λογοδοτήσει για την πραγματικότητα που δημιούργησε με τους χειρισμούς και τις αποφάσειςτης στην κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και στην κατασκευή των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων  (ΣΜΑ) καθώς και τις επιπτώσεις στο λαό της Ηπείρου.

H ΜΕΑ Ηπείρου, έργο που αποφασίστηκε επί συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και  κατασκευάστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μέσω ΣΔΙΤ ,διαφημίστηκε σαν πρότυπο έργο πανελλαδικά από τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Ήπειρο. Κατασκευάστηκε και λειτουργεί με την Σύμπραξη της Περιφέρειας Ηπείρου και του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης (ΙΦΣ) επιχειρηματικού ομίλου «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΙΑΚΗ Α.Ε.» και την θυγατρική της την «Αειφορική Ηπείρου». Η προγραμματική Σύμβαση μεταξύ των Αναγκαστικών συνδέσμων των τεσσάρων Διαχειριστικών Ενοτήτων και της Περιφέρειας είχε σαν αντικείμενο μια επένδυση συνολικού κόστους 52,6 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 20 εκ. είναι δημόσια δαπάνη.

Από την προγραμματική σύμβαση, υπάρχει δέσμευση για ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα 80.000 τόνων στο εργοστάσιο, δηλαδή ανεξάρτητα αν οι Δήμοι θα μεταφέρουν τα απορρίμματα τους ή όχι, χρεώνονται για αυτές τις 80.000.

Την ίδια στιγμή το νέο ΕΣΔΑ (ΦΕΚ 185/Α/2020) για την Περιφέρεια Ηπείρου προβλέπει, ήδη από το 2025,υποχρεωτική μείωση του όγκου των συμμείκτων και του απορρίμματος που θα κατευθύνεται στη ΜΕΑ πολύ χαμηλότερα από την εγγυημένη ποσότητα όπως φαίνεται και στον πίνακα 273 του υπομνήματος Ι του ΕΣΔΑ.

Με τις παρούσες δεσμεύσεις της προγραμματικής σύμβασης,  οι Δήμοι που θα πιάσουν το στόχο του ΕΣΔΑ το 2025 είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν για σκουπίδια που είναι υποχρεωμένοι να ΜΗΝ οδηγούν στη ΜΕΑ.

Με διευκρινιστική πράξη ανάμεσα στους τέσσερις Αναγκαστικούς Συνδέσμους και την Περιφέρεια, έχει αναλάβει να εισπράττει απευθείας από τη ΔΕΗ και κατά προτεραιότητα, το μέρος εκείνο των ανταποδοτικών των Δήμων που αναλογούν στην πληρωμή του εργοστασίου το οποίο για το 2021 για τους 18 Δήμους της Ηπείρουφτάνει τα 5.101.219,44€ όπως άλλωστε δίνεται και η δυνατότητα από το άρθρο 239 του Ν4555/2018 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την παρακράτηση των ανταποδοτικών των Δήμων.

Σα να μην είναι αυτά αρκετά, η περιφέρεια Ηπείρου με το  45431/142/1.4.2019 έγγραφό της γνωστοποίησε στην «ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ» ποσό οφειλόμενης ποινικής ρήτρας 690.000 ευρώ λόγω μη επίτευξης διαθεσιμότητας των υπηρεσιών της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου κατά την προγραμματισμένη ημερομηνία, εξέλιξη για την οποία δεν υπήρξε ενημέρωση ποτέ σε κανένα όργανο. Σε απάντηση επιδόθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου στις 23/07/2019, η από 19/07/2019 Αίτηση Υποβολής Διαφοράς σε Διαιτησία – Ορισμός Διαιτητή και Πρόσκληση Ορισμού Διαιτητή με την οποία η εταιρεία «ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Α.Ε.» ζητά να αναγνωριστεί ότι μη νόμιμα της επιβλήθηκε η ποινική ρήτρα ύψους € 690.000 και να επιστραφεί στην εταιρεία με τον νόμιμο τόκο υπερημερίας, καθώς και να της καταβληθούν συνολικά 3.8 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση για θετικές ζημίες, απώλειες εσόδων, πρόσθετες δοκιμές και απώλεια εσόδων κατά το δεύτερο έτος λειτουργίας.  Η Περιφέρεια Ηπείρου που ουδέποτε ενημέρωσε, ως όφειλε, για αυτή την υπόθεση οφείλει σήμερα να το πράξει.

Εκτός από όλα τα παραπάνω έσοδα, το εργοστάσιο επιτυγχάνεται συνολική ανάκτηση 17.000 τόνων ανακυκλώσιμων υλικών ανά έτος το οποίο προσδίδει έσοδα περίπου 491,000 €, ενώ παράγονται 10.800kWh/έτος ρεύμα το οποίο ομοίως πουλιέται προσδίδοντας 100.000€ το χρόνο .

Δίκτυο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων

Την πορεία υλοποίησης των ΣΜΑ με την από 24/11/2015 προγραμματική σύμβαση θα έπρεπε στη συνεδρίαση να την παρουσιάσει η «κοινή επιτροπή παρακολούθησης της σύμβασης» του άρθρου 5, κι όχι οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Για το ζήτημα άλλωστε της μη απόδοσης σχετικών εγγράφω και της έλλειψης ενημέρωσης έχει κατατεθεί από 12/03/2021 αίτηση για έκδοση εισαγγελικής παραγγελίας στην Εισαγγελία Ιωαννίνων από την «Λαϊκή Συσπείρωση».

Η κοινή επιτροπή παρακολούθησης, με πρόεδρο τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας κ Πιτούλη, αποτελούνταν από εκπροσώπους των Συνδέσμων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων οι οποίοι καταργήθηκαν και συγχωνεύτηκαν στο σημερινό ΦΟΔΣΑ, ανάμεσα τους και η σημερινή Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Εμπορίου κα Μπραϊμη. Προφανώς, εφόσον δεν έχει γίνει συμπληρωματική προγραμματική σύμβαση, η επιτροπή δεν υφίσταται και το έργο ούτε συντονίζεται ούτε παρακολουθείται από κανένα, κανένας δεν μεριμνά για την τήρηση των όρων της σύμβασης, κανένας δεν εγκρίνει τις πέραν του εξαμήνου παρατάσεις του χρονοδιαγράμματος, και κανένας δεν επιλύει διαφορές μεταξύ των συμβαλλομένων μερών που προκύπτουν, όπως για παράδειγμα τη διαφορά για τη δοκιμαστική λειτουργία. 

Βεβαίως παραμένει να απαντηθεί με βάση ποια πρακτικά η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης  Περιφέρειας Ηπείρου εγκρίνει τροποποιήσεις στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης σαν την από 3/10/2019 (ΑΔΑ: 68ΟΛ7Λ9-ΥΨ5) με την οποία η ολοκλήρωση του έργου μετατίθεται από τις 31/12/2019 για τις 30/6/2021 .

Το έργο που τελικά προϋπολογίζεται σε 9.943.422,35 €. αναμένεται να επιφέρει σοβαρή οικονομική και περιβαλλοντική ελάφρυνση στους Δήμους της Ηπείρου, παίρνοντας υπόψη την έκκεντρη θέση της ΜΕΑ σε σχέση με τους εξυπηρετούμενους Δήμους και την υποχρέωσή τους να επιστρέφουν με δαπάνες του τα αναλογούντα υπολείμματα της επεξεργασίας στους οικείους ΧΥΤΥ.

Συγκεκριμένα, η καθυστέρηση της Περιφέρειας στην παράδοση του έργου, επιβαρύνει τους Δήμους που μεταφέρουν τα απορρίμματά τους μέχρι τη ΜΕΑ, με έξοδα για τη μεταφορά των απορριμμάτων (εργατοώρες προσωπικού σε βάρος της αποκομιδής, δαπάνες καυσίμων και επιπλέον επιβάρυνση των οχημάτων, αύξηση του κόστους συντηρήσεων, διόδια κλπ) η οποία έρχεται να προστεθεί στις δαπάνες της ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής του ΦΟΔΣΑ και στο gatefeeτης ΜΕΑ.

Στην περίπτωση των Δήμων της Άρτας, καθώς είναι αδύνατη η μεταφορά μέχρι τη ΜΕΑ, τα απορρίμματα οδηγούνται απευθείας για ταφή με αποτέλεσμα οι Δήμοι να πληρώνουν συνδρομή στο ΦΟΔΣΑ, τέλος ταφής στον ΧΥΤΥ αλλά και  την εγγυημένη ποσότητα στη ΜΕΑ, χωρίς να παραβλέπουμε ότι συνεχίζουν μέχρι και σήμερα το περιβαλλοντικό «έγκλημα» της ταφής των ανεπεξέργαστων απορριμμάτων τους με αποτέλεσμα να χάνονται πόροι που θα μπορούσαν -στο μεγαλύτερο μέρος τους- να επαναχρησιμοποιηθούν .

Στη δε περίπτωση του Δήμου Πρεβέζης, η καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου έχει σαν αποτέλεσμα ο Δήμος να επιβαρύνεται με τη μεταφορά των απορριμμάτων του από τον ιδιωτικό ΣΜΑ μέχρι τη ΜΕΑ, να πληρώνει φυσικά στη ΜΕΑ (καθώς η Περιφέρεια δεσμεύει απευθείας τα ανταποδοτικά από τη ΔΕΗ) και να πληρώνει και συνδρομές στο ΦΟΔΣΑ.

Ταυτόχρονα από τον Σεπτέμβρη του 2020 σταμάτησε η χρηματοδότηση ύψους 1.273.988,10 ευρώ από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης  προς την Περιφέρεια που είχε εγκριθεί για την χρηματοδότηση της μεταφοράς του υπολείμματος από τη ΜΕΑ στους ΧΥΤΥ. Η Περιφέρεια Ηπείρου καλείται να απαντήσει ποιες ενέργειες έκανε για να εξασφαλίσει πρόσθετη χρηματοδότηση προς το ΦΟΔΣΑ για τη μεταφορά του υπολείμματος, ποιοι νέοι λόγοι προέκυψαν που απέρριψαν τυχόν νέο αίτημα.

Προφανώς οι καθυστερήσεις στην παράδοση του έργου μπορούν να εγείρουν οικονομικές απαιτήσεις από την πλευρά των Δήμων οι οποίοι αυτή τη στιγμή πληρώνουν διπλά και τρίδιπλα και βεβαίως δεν είναι κρυφό ότι ήδη ο δήμος Ν. Σκουφά έχει ξεκινήσει δικαστική διεκδίκηση αφού η παρακράτηση των ανταποδοτικών από την Περιφέρεια έχει σαν αποτέλεσμα να μην αποδίδονται χρήματα από τη ΔΕΗ και η αποκομιδή να καλύπτεται από άλλους πόρους.

Προκύπτει η πολιτική και ηθική επιταγή  να απολογηθεί σήμερα η Περιφερειακή Αρχή, ως υπαίτιος της καθυστέρησης και μάλιστα χωρίς να τηρούνται οι ελάχιστοι όροι παρακολούθησης της εκτέλεσης και καθυστέρησης του έργου των ΣΜΑ, για το υπέρμετρο κόστος που φόρτωσε μέσω των ανταποδοτικών τελών τους ηπειρώτες.

Η ύπαρξη ελάχιστων εγγυημένων ποσοτήτων ως όρος εγγύησης σταθερής κερδοφορίας των ιδιωτών σε ΜΕΑ και ΣΜΑ, είναι μέτρο άδικο που δρα ανταγωνιστικά στη διαλογή στην πηγή καθώς οι Δήμοι προσπαθούν να πιάσουν το στόχο της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας για να γλυτώσουν τις χρεώσεις, αντί να προσπαθούν να μειώσουν τα απορρίμματά τους. Οι δεσμεύσεις που έχει επιβάλλει η Περιφέρεια Ηπείρου κι έχουν αποδεχτεί οι Δήμοι, προκαλούν σημαντικό πρόβλημα για τον κεντρικό, επιστημονικά τεκμηριωμένο  στόχο της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων με όρους προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στην αποκομιδή των απορριμμάτων.

Απαιτούνται άμεσα μέτρα

Η Περιφέρεια Ηπείρου καλείται με κάθε τρόπο να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να προχωρήσει με βάση τις παρακάτω κατευθύνσεις:

α. Άμεση παράδοση των ΣΜΑ στον Α.Σ.Δ.Σ.Α και μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων της διαχείρισης των απορριμμάτων, συμπεριλαμβανομένου του εργοστασίου της ΜΕΑ, στον Α.Σ.Δ.Σ.Α.

β. Δημιουργία και λειτουργία ΣΜΑ σε όλους τους Δήμους, ειδική μέριμνα για τη χωροθέτηση του ΣΜΑ Πρέβεζας σε νέα τοποθεσία.

γ. Ορθολογική και ασφαλή αποκομιδή (συλλογή και μεταφορά) των απορριμμάτων από τις υπηρεσίες του κάθε δήμου με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό για τη χωριστή συλλογή των προδιαλεγμένων με διαλογή στην πηγή απορριμμάτων.

δ. Έργα προώθησης της πραγματικής ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή σε χωριστά ρεύματα μετάλλων, έντυπου χαρτιού, χάρτινων και από χαρτόνι συσκευασιών καθώς και των φιαλών μέσω γωνιών ανακύκλωσης σε συνδυασμό με το σύστημα πόρτα – πόρτα σε πηγές αυξημένης παραγωγής, καθώς και, μέσω του δικτύου «καφέ κάδων», του οργανικού κλάσματος (βιοαποβλήτων) με αερόβια ζύμωση(κομποστοποίηση). Το μέρος των αποβλήτων που δεν υπόκειται σε επεξεργασία, απαλλαγμένο πλέον από το μεγαλύτερο μέρος των βιοδιασπάσιμων αποβλήτων, αποκλειστικού παράγοντα για τη δημιουργία στραγγισμάτων και βιοαερίου, καθώς και τα ανάλογης σύστασης υπολείμματα των μονάδων επεξεργασίας οδηγούνται σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ).

ε. Έργα για την ολοκληρωμένη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, ιδιαίτερα των βιομηχανικών, λόγω της ποσότητάς τους και της διαπιστωμένης ασυδοσίας των παραγωγών τους. Το κεφάλαιο να καλύπτει το σύνολο του κόστους για τις μελέτες, την υλοποίηση και τη λειτουργία, σύμφωνα με τα παραπάνω, των σχετικών έργων.

στ. Ειδική μέριμνα στους εναπομείναντες άτυπους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) για την ουσιαστική αποκατάσταση όλων και όχι την απλή επιχωμάτωση, με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα έργων που θα τηρείται και χρηματοδότηση από κεντρικούς δημόσιους πόρους.

ζ. Ουσιαστική ενίσχυση σε αριθμό, εξοπλισμό και οργάνωση του έμψυχου μόνιμου δυναμικού άσκησης περιβαλλοντικού ελέγχου σε όλα τα επίπεδα με μόνιμη, δημοσίου δικαίου σχέση εργασίας στο Δημόσιο.

 

 

Οι συνδυασμοί που συνυπογράφουμε και καταθέτουμε το παρόν, θεωρούμε ευνόητο ότι κατά τη συζήτηση του υπόψη θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο καθένας από τους συνυπογράφοντες συνδυασμούς θα αναπτύξει τη θέση του για το συνολικότερο πλαίσιο διαχείρισης των αποβλήτων στη χώρα και στην Ήπειρο ειδικότερα, στη βάση των παραπάνω κατευθύνσεων.

 

                       

 

                                          ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ

 

Στο Δ.Σ. Ηγουμενίτσας στις 20/01/2021 η Λ.Σ. καταψήφισε «την Αναπροσαρμογή των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού»

Κατά την συζήτηση ειπώθηκαν πολλά. Η μεν Δ.Α. με «σπαραγμό καρδιάς» πρότεινε αυξήσεις ύψους 20% επειδή «ήταν υποχρεωμένη να το κάνει λόγω ανελαστικών δαπανών». Η δε αξιωματική αντιπολίτευση να την κατηγορεί για την αδυναμία της να χειρισθεί το θέμα υπέρ των λαϊκών συμφερόντων.( Έλλειψη ορθολογικής διαχείρισης, πρόσληψη εδικού συνεργάτη του Δημάρχου σε θέματα οικονομικών κλπ).

Η αλήθεια όμως είναι ότι το θέμα είναι πολιτικό και όχι οικονομικό.

Η Λ.Σ. τόνισε 4 παράγοντες που νομοτελειακά οδηγούν στο άγριο λαϊκό χαράτσωμα, το οποίο θα ενταθεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον αν δεν βάλουν εμπόδια οι λαϊκοί αγώνες.

 1. Όσο οι υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού θα είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα, το χαράτσι θα είναι αναπόφευκτο. Προκύπτει όμως το ερώτημα γιατί πρέπει να είναι έτσι. Τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν ήδη αβάσταχτους φόρους (+ΦΠΑ 24%, ΕΝΦΙΑ,…). Γιατί να επιβαρύνονται με έναν επί πλέον φόρο όπως τα δημοτικά τέλη; Δεν είναι αρκετά αυτά που πληρώνει το λαϊκό νοικοκυριό;(Εκτίμηση της οικονομικής επιτροπής της βουλής είναι ότι την χρονιά που πέρασε το 94% των φόρων προέρχεται από την λαϊκή φορολόγηση και μόλις το 6% από τις Α.Ε και τους επιχειρηματικούς ομίλους.) Γιατί τους πληρώνουν αυτούς τους φόρους; Για την παρεχόμενη υγεία η την παιδεία, που έχουν τα χάλια τους; Από την άλλη μεριά μέρος από αυτά τα χρήματα πάνε είτε για Νατοϊκούς εξοπλισμούς(4,3 δις ευρώ τον χρόνο), είτε στην χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων (π.χ. «αναπτυξιακά προγράμματα», «ταμείο ανάκαμψης»…). Έχουμε και άλλη φορά τοποθετηθεί υπέρ της κατάργησης των αντιλαϊκών δημοτικών τελών. Κατανοούμε την δυσκολία του εγχειρήματος, για αυτό και αγωνιζόμαστε για την σταδιακή τους μείωση χρόνο με τον χρόνο. Μπορεί αυτό να γίνει; Οι αγωνιστικές Δ.Α., οι κουμουνιστές δήμαρχοι απέδειξαν ότι γίνεται(π.χ. Πάτρα μείωση 10% για το 2021).
 2. Οι αυστηρές κατευθύνσεις και ο έλεγχος του Οικονομικού Παρατηρητηρίου για την Τ.Δ. που απαιτεί αυστηρά ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και ισολογισμούς.  Που απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά να χρησιμοποιηθούν χρήματα από άλλες πηγές για τον ισοσκελισμό των συγκεκριμένων εξόδων. Προφανώς ο λόγος που υπάρχει αυτός ο όρος είναι για να αναγκαστούν οι δήμοι να επιβάλλουν φόρους στους δημότες, για υπηρεσίες που το κράτος έχει υποχρέωση να παρέχει. Αυτό είναι πολιτική κατεύθυνση. Οι δήμοι έχουν υποχρέωση να ενημερώσουν τους δημότες για αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική που τους φορτώνει πρόσθετα οικονομικά βάρη. Έχουν υποχρέωση να αντισταθούν, να διεκδικήσουν κρατική χρηματοδότηση, αυτά που το κεντρικό κράτος χρωστάει στην Τ.Δ.. Τέτοιο θέμα δεν μπήκε στον «δικομματικό καυγά». Μπορεί όμως και πρέπει να μπει στο λαϊκό κίνημα.
 3. Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ του τομέα καθαριότητας και η ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ των σκουπιδιών. Κατεύθυνση του ΕΣΔΑ που παραχωρεί τον τομέα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους (https://www.capital.gr/analusi/3519212/skoupidia). Η Λ.Σ. επανειλημμένα έχει θέσει το θέμα στο Δ.Σ. Πρόσφατα έχει, ξανά, τοποθετηθεί δημόσια για αυτό το θέμα με ανακοίνωση της η Ε.Π. Ηπείρου-Κέρκυρας- Λευκάδας του ΚΚΕ. (https://www.902.gr/eidisi/politiki/247316/pali-enantia-stin-emporeymatopoiisi-tis-diaheirisis-ton-aporrimmaton). Η Μονάδα Επεξεργασία Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στο Ελευθεροχώρι κατασκευάσθηκε από την ΤΕΡΝΑ Α.Ε. με  Σ.Δ.Ι.Τ (ολοκληρώθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ). Η διαχείριση της γίνεται από τη εταιρεία με απαράδεκτους όρους.(50€/τόνο για την είσοδο στην ΜΕΑ, ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα σκουπιδιών,9.000 τόνοι για τον δήμο μας είτε έχουμε σκουπίδια είτε όχι). Να τονίσουμε ότι ενώ με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η κερδοφορία της ΤΕΡΝΑ Α.Ε., δεν υπάρχει ανάλογο μέτρο (π.χ. τιμές ασφάλειας στο γάλα η στο μανταρίνι)που να εξασφαλίζει την επιβίωση των αγροτοκτηνοτρόφων της περιοχής. Θα έλθουν και άλλοι τέτοιοι λογαριασμοί με τη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) και των Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ). Είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι όσο θα ξεδιπλώνεται ο σχεδιασμός της διαχείρισης των απορριμμάτων τόσο θα πληθαίνουν οι  λογαριασμοί που θα φορτώνονται στις πλάτες του λαού. Όλα αυτά έχουν συζητηθεί κατά καιρούς στο Δ.Σ. της Ηγουμενίτσας και έχουν εγκριθεί από την πλειοψηφία του, όπως η συγκρότηση και ο προϋπολογισμός του  ΦΟΔΣΑ. Όλοι οι εκλεγμένοι ξέρουν τον σχεδιασμό του ΠΕΣΔΑ και τα κόστη. Στην εισήγηση για τα δημοτικά τέλη αυτά τα κόστη αποτιμώνται στο 1 εκ. ευρώ. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και τα 300.000 ευρώ που δίνονται σε ιδιωτική εταιρεία για την αποκομιδή σκουπιδιών σε Σύβοτα και Πέρδικα. Αυτές τις «ανελαστικές  δαπάνες», που επικαλείται η Δ.Α., πρέπει να πληρώσει ο λαός.
 4. Η πολιτική υπέρ των επιχειρήσεων που εφαρμόζει η Δ.Α. Ακόμα και μέσα σε αυτά τα ασφυκτικά ,απαράδεκτα πλαίσια ο νόμος δίνει την δυνατότητα διαφορετικής αντιμετώπισης στις χρεώσεις( π.χ. όχι μόνο τοπικά). Τα  καταστήματα στην πόλη μας ,κατά κανόνα μικρά, πληρώνουν 2,6€/τ.μ..Τα μεγάλα πολυκαταστήματα, SUPER MARKET, ξενοδοχεία λειτουργούν εκτός πόλης και πληρώνουν με βάση τον συντελεστή της κοινότητας που βρίσκονται.( π.χ. Lidl, ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ πληρώνουν 2€/τ.μ. επειδή βρίσκονται στην Νέα Σελεύκεια, ανάλογο ισχύει και για τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται σε Σύβοτα, Πέρδικα). Προφανώς αυτό είναι άδικο. Η πρόταση της Λ.Σ. για εδική φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων απορρίφθηκε από τον Δήμαρχο γιατί θα ήταν οικονομικό πλήγμα για αυτές που στεγάζονται σε μεγάλες επιφάνειες.

Αλήθεια όσο ισχύουν τα παραπάνω τι είδους ορθολογική διαχείριση θα μπορούσε να γίνει; Τι μαγικά θα μπορούσε να κάνει ένας οικονομολόγος  για να είναι «και λύκος χορτάτος και  τα πρόβατα σωστά»; Δεν γίνεται και οι επιχειρηματικοί όμιλοι να κερδίζουν και τα πλατειά λαϊκά στρώματα να ευημερούν. Η λύση βρίσκεται στην ανατροπή αυτής της πολιτικής. Σε αυτόν τον αγώνα καλεί η Λ.Σ.

Στην εισήγηση αναφέρεται επίσης ότι για την ισοσκέλιση, η Δ.Α. προσδοκεί στα 200.000 ευρώ από ανεξόφλητους λογαριασμούς που έχουν βεβαιωθεί στην ΔΟΥ. Αυτό όμως αφορά  φτωχά λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν. Οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλιώς δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Για όλους αυτούς τους χρεώστες πρέπει να παραγραφούν τα χρέη τους προς τον δήμο. Το ίδιο πρέπει να γίνει για τα μικροκαταστήματα που παρέμειναν κλειστά για πάνω από 6 μήνες και χρωστούν. Να απαλλαγούν επίσης από τα δημοτικά τέλη τουλάχιστον μέχρι 30/06/2021.

Τέλος στους πίνακες γίνεται μια λαθροχειρία για να φανούν μικρότερες οι αυξήσεις. Διαχωρίζονται τα δημοτικά τέλη από τον δημοτικό φόρο. Π.χ. στην πόλη τα τέλη για τα καταστήματα, από   2€/τ.μ. πάνε στα 2,6€/τ.μ. ενώ οι φόροι από 0,17€/τ.μ. στο 0,21€/τ.μ. . Συνολικά όμως από 2,17€/τ.μ. πάνε στο 2,81€/τ.μ. Η διαφορά  είναι 0,64€/τ.μ. άρα  η  αύξηση από το 2020  στο 2021 είναι 29,49%  .

Με αυτές τις σκέψεις η Λ.Σ. καταψήφισε την εισήγηση της Δ.Α., όπως έκανε και για όλες τις άλλες αποφάσεις που οδηγούν στην ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ του τομέα απορριμμάτων.

 

Ηγουμενίτσα 23/01/2021

Για την Λαϊκή Συσπείρωση

Δώρης Δήμας

 

 

 

 

Επιτροπή Περιοχής Ηπείρου-Κέρκυρας-Λευκάδας του ΚΚΕ

 

Για τη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ)

 

Σε ανακοίνωση της  με τίτλο «Για την επικείμενη αύξηση των δημοτικών τελών»  τον Νοέμβριο του 2019 με αφορμή την κατασκευή και λειτουργία της  Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στο Ελευθεροχώρι ,η Επιτροπή Περιοχής Ηπείρου-Κέρκυρας- Λευκάδας του ΚΚΕ είχε έγκαιρα τοποθετηθεί για τις εξελίξεις στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιοχή μας.

Η κυβέρνηση, η Περιφέρεια και οι Δήμοι υλοποιούν τον Εθνικό  Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), δηλαδή τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τις απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για  παραπέρα ιδιωτικοποίηση του τομέα αυτού.

Στον σχεδιασμό προβλέπεται η κατασκευή και λειτουργία 8 μονάδων ΣΜΑ. Καθώς και 3 Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) ,αργότερα, όπου θα καταλήγει το περιεχόμενο των καφέ κάδων.

Οι μονάδες ΣΜΑ κατασκευάζονται με κρατική χρηματοδότηση(ΕΣΠΑ) από την Περιφέρεια και έπρεπε να έχουν ήδη μπει σε λειτουργία. Όταν ολοκληρωθούν σε αυτούς θα «αδειάζουν» τα απορριμματοφόρα των Δήμων, τα απορρίμματα θα συμπιέζονται με πρέσες και θα μεταφορτώνονται σε κοντέινερ για να μεταφέρονται μαζικά για το επόμενο στάδιο στην ΜΕΑ. Σύμφωνα με τον ΕΣΔΑ την ευθύνη της διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιοχή, άρα και των ΣΜΑ, έχει ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου( ΦΟΔΣΑ) στον οποίο ανήκουν και οι 18 Δήμοι της Ηπείρου.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια ο ΦΟΔΣΑ εκπόνησε μελέτη, και προκήρυξε  διαγωνισμό για τους ΣΜΑ (συνολικό προϋπολογισμός για 7 έτη 25,98 εκ).

Η μελέτη αφορά:

α. Την λειτουργία του μηχανολογικού εξοπλισμού των ΣΜΑ και τη συντήρηση των μηχανημάτων.

β. Την μεταφορά των κοντέινερ με τα σκουπίδια από τους ΣΜΑ μέχρι το επόμενο στάδιο (τη ΜΕΑ στο Ελευθεροχώρι) και

γ. Την μεταφορά του υπολείμματος από τη ΜΕΑ στους ΧΥΤΥ.

Για αυτές τις λειτουργίες καταλήγει σε μια αρχική τιμή 18,57€/τόνο σκουπιδιών,(τελική τιμή με ΦΠΑ 23,02€/τόνο),που θα μπαίνουν στο ΣΜΑ. Αυτό το ποσό θα προστεθεί στα 50€/τόνο για την είσοδο στην ΜΕΑ. ( Συνολικό κόστος 50+23,02=73,02€/τόνο)

Για κάθε στάδιο της επεξεργασίας των απορριμμάτων που τίθεται σε εφαρμογή έρχεται και ένας καινούριος λογαριασμός στο λαό.  Αυτό έγινε πριν 2 χρόνια με τη λειτουργία της ΜΕΑ, το ίδιο γίνεται τώρα με τους ΣΜΑ, το ίδιο θα γίνει και στο μέλλον με τη λειτουργία των ΜΕΒΑ.

Όσο θα ξεδιπλώνεται ο σχεδιασμός της διαχείρισης των απορριμμάτων τόσο περισσότεροι λογαριασμοί θα φορτώνονται στις πλάτες του λαού.

Αυτό το νέο λογαριασμό που θα επιβαρύνει τους Δήμους, οι Δήμαρχοι που ήξεραν ότι θα έρθει αλλά το έκρυβαν, τώρα καλούνται να τον παρουσιάσουν στο λαό που πληρώνει ήδη πανάκριβα ανταποδοτικά και μάλιστα σε μια πολύ δύσκολη οικονομικά εποχή και δυσκολεύονται.

Έτσι άρχισε η γκρίνια και οι καυγάδες. Τρεις Δήμοι με διάφορες προφάσεις διαφοροποιήθηκαν από την απόφαση του ΦΟΔΣΑ. Συζητιέται να κάνουν ξεχωριστό ΦΟΔΣΑ στον νομό Ιωαννίνων η κατά Δήμο. Σε αυτή την κατάσταση παρεμβαίνει και ο Περιφερειάρχης με «συμβιβαστική» λύση, τη μετατροπή του ΦΟΔΣΑ σε Διαβαθμικό Σύνδεσμο στον οποίο θα συμμετέχει και η Περιφέρεια μαζί με τους Δήμους κατά το παράδειγμα της Αττικής.

Και ο αποπροσανατολισμός καλά κρατεί.

Γιατί το πρόβλημα για τους Δημάρχους  είναι ποιος θα έχει την ευθύνη της ανάθεσης σε ιδιώτη τη λειτουργία των ΣΜΑ και όχι η λειτουργία και διαχείριση τους από δημόσιο φορέα με την κατάλληλη στελέχωση από μόνιμο προσωπικό.

Στη ιδιωτικοποίηση των ΣΜΑ συμφωνούν όλοι.

Για αυτό και είναι υποκριτικές η φωνές που ακούγονται.

Γνωρίζουν ΟΛΟΙ πολύ καλά τι προβλέπει ο ΕΣΔΑ. ΟΛΟΙ τους συμφώνησαν στην ιδιωτικοποίηση του τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων αποδεχόμενοι:

 1. Την κατασκευή με ΣΔΙΤ της ΜΕΑ ,παραδίνοντας την διαχείριση στην ΓΕΚΤΕΡΝΑ.
 2. Την τιμολογιακή πολιτική 50€/τόνο των σκουπιδιών για είσοδο στην ΜΕΑ.
 3. Την πολιτική της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας των 000 τόνων σκουπιδιών ετησίως στην ΜΕΑ ανεξάρτητα από πόσα θα παραδίδουν.(Αλήθεια υπάρχει τιμή κόστους για το γάλα η το μανταρίνι;)
 4. Την κατασκευή των ΣΜΑ από την περιφέρεια με κρατικά χρηματοδότηση. Αλλά για την λειτουργία τους δεν πήραν μέτρα για την στελέχωση τους με εργατικό δυναμικό.

Είναι μια πραγματικότητα που γνώριζαν πολύ καλά οι σημερινοί Δήμαρχοι που τώρα «υψώνουν τη σημαία της επανάστασης» για τους φουσκωμένους λογαριασμούς του ΦΟΔΣΑ αλλά καταπίνουν τη γλώσσα τους για τους λογαριασμούς που τους στέλνει η Περιφέρεια Ηπείρου για τη ΜΕΑ. Που προσέφυγαν εναντίον του διαγωνισμού  των 23€/τόνο που προκήρυξε ο ΦΟΔΣΑ. Αναρωτιόμαστε γιατί δεν προσέφυγαν και πριν για την 8μηνη σύμβαση που μόνο για τη μεταφορά του υπολείμματος από τη ΜΕΑ στους ΧΥΤΥ ορίζει  30€/τόνο. (Σημειώνουμε ότι ο Δήμος της Πρέβεζας πληρώνει ήδη 37€/τόνο μόνο για μεταφορά στην ΜΕΑ.)

ΟΛΟΙ τους ήξεραν πολύ καλά τι μέλλει γενέσθαι, κι ενώ στήριξαν και στηρίχθηκαν από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου που δημιούργησαν το νομοθετικό πλαίσιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, έρχονται σήμερα και διαμαρτύρονται για τα έξοδα των Δήμων.

Προσπαθούν και οι μεν και οι δε με αυτόν τον καβγά, να αποπροσανατολίσουν τον λαό από το κύριο πρόβλημα που είναι η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ του τομέα διαχείρισης απορριμμάτων. Προσπαθούν να  ενσωματώσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τα πανάκριβα ανταποδοτικά τέλη και να ενισχύσουν όσο δυνατό το ανύπαρκτο «αγωνιστικό» τους προφίλ οι  δήμαρχοι που έχουν δώσει «γη και ύδωρ» στο μεγάλο κεφάλαιο της περιοχής. Αυτός ο καυγάς καμία σχέση δεν έχει με την υπεράσπιση των λαϊκών εισοδημάτων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Βεβαίως, ως ένα βαθμό, ο καβγάς αντικατοπτρίζει την αντικειμενική δυσκολία του λαού να πληρώνει ανταποδοτικά, άρα και των Δήμων να τα εισπράττουν ,πολύ περισσότερο να τα αυξάνουν. Την ίδια στιγμή όμως, στα πλαίσια της καπιταλιστικής ανάπτυξης, οι επιχειρηματικοί όμιλοι που λυμαίνονται την επεξεργασία απορριμμάτων θησαυρίζουν και επεκτείνονται.

Συνοψίζοντας ούτε ο ΦΟΔΣΑ Περιφέρειας Ηπείρου, ούτε η δημιουργία νέου ΦΟΔΣΑ Νομού Ιωαννίνων, ούτε η  δημιουργία του διαβαθμικού συνδέσμου με την Περιφέρεια Ηπείρου δεν θα επηρεάσει τον προσανατολισμό της διαχείρισης απορριμμάτων που είναι η ιδιωτικοποίηση.

Αυτό όμως θα έχει  καταστροφικές συνέπειες στη δημόσια υγεία, στο περιβάλλον, στο λαϊκό εισόδημα αλλά και στις εργασιακές σχέσεις.

Απέναντι λοιπόν σε αυτή την πολιτική της αστικής τάξης το ΚΚΕ προβάλλει ένα ριζοσπαστικό πλαίσιο αιτημάτων για άμεση διεκδίκηση και πάλη με προμετωπίδα ποιος θα διαχειριστεί τα απορρίμματα, με ποιον τρόπο, για το όφελος ποιανού. Λέμε:

ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή, ΟΧΙ στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης.

ΟΧΙ στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, όπως το χαράτσι ταφής και το “πληρώνω όσο πετάω”. Το κόστος των προγραμμάτων, εξοπλισμού και έργων για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, να προέρχονται από κεντρικούς δημόσιους πόρους, από μια μεγαλύτερη φορολόγηση του κεφαλαίου.

Παλεύουμε για την απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζόμενων, σε δημόσιους φορείς διαχείρισης των αποβλήτων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Το πλαίσιο πάλης που προβάλλει το ΚΚΕ περιλαμβάνει τους παρακάτω άξονες:

α. Καθορισμός και ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Τέτοιες είναι: Η πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων, η προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή σε χωριστά ρεύματα των συσκευασιών, των μετάλλων, του έντυπου χαρτιού καθώς και του οργανικού κλάσματος (βιοαποβλήτων) με κομποστοποίηση. Το μέρος των αποβλήτων που δεν υπόκειται σε επεξεργασία καθώς και τα υπολείμματα των μονάδων επεξεργασίας οδηγούνται σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (ΧΥΤΑ).

β. Καθορισμός σύγχρονων όρων για την ορθολογική και ασφαλή αποκομιδή (συλλογή και μεταφορά) των απορριμμάτων από τις υπηρεσίες του κάθε δήμου με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό καθώς και με τις απαραίτητες υποδομές για τη χωριστή συλλογή των προδιαλεγμένων με διαλογή στην πηγή απορριμμάτων. Να εξετάζεται κάθε φορά, με συνδυασμένα κριτήρια, η αναγκαιότητα της κατασκευής Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ).

γ. Ειδική μέριμνα στους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) για την ουσιαστική αποκατάσταση όλων και όχι την απλή επιχωμάτωση, με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα έργων που θα τηρείται και χρηματοδότηση από κεντρικούς δημόσιους πόρους.

δ. Καθορισμός των κριτηρίων καταλληλότητας σε κάθε Περιφέρεια ανά είδος εγκατάστασης, με γνωστά από πριν κριτήρια αποκλεισμού των υποψήφιων χώρων. Καθορισμός των κριτηρίων αξιολόγησης ανά είδος εγκατάστασης για τη βαθμολόγηση των υποψηφίων χώρων με σαφή και δεσμευτικό οδηγό της βαθμολόγησης που αντιστοιχεί στο κάθε κριτήριο. Οι αντισταθμιστικές παροχές υπέρ των οικισμών ή δήμων από τη λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας και διάθεσης, να είναι προσανατολισμένες σε κρατικές παρεμβάσεις (ι) πρόσθετης προστασίας της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος καθώς και (ιι) μέτρων χωροταξικής και περιβαλλοντικής αναβάθμισής τους. Όχι στα χρηματικά ανταλλάγματα!

ε. Η υλοποίηση των έργων επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των αποβλήτων να γίνεται από τον κρατικό φορέα για τα δημόσια έργα. Να συγκροτηθεί, επίσης, ενιαίος δημόσιος φορέας, που θα αναλάβει, στο πλαίσιο μιας κεντρικής διαχείρισης, τη λειτουργία τους με έσοδα που θα προέρχονται από κρατικούς πόρους.

στ. Σημαντική μέριμνα πρέπει να δίνεται στην ολοκληρωμένη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, ιδιαίτερα των βιομηχανικών λόγω της ποσότητάς τους και της διαπιστωμένης ασυδοσίας των παραγωγών τους. Το κεφάλαιο να καλύπτει το σύνολο του κόστους για τις μελέτες, την υλοποίηση και τη λειτουργία, σύμφωνα με τα παραπάνω, των σχετικών έργων.

ζ. Ουσιαστική ενίσχυση σε αριθμό, εξοπλισμό και οργάνωση του έμψυχου δυναμικού άσκησης περιβαλλοντικού ελέγχου σε όλα τα επίπεδα με μόνιμη, δημοσίου δικαίου σχέση εργασίας στο Δημόσιο

Γιάννινα 11/01/2020

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *