Ακόμα παλεύουν για πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης

Share Button

agrotes_1Άλλη μια μέρα ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε αναμονή για την πληρωμή του τσεκ. Οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι προς το παρόν χρήματα δεν έχουν φανεί στους λογαριασμούς, ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας σε ιδιωτικό σταθμό το πρωί της Δευτέρας ανακοίνωσε ότι τα χρήματα βρίσκονται στην Τράπεζα Πειραιώς. Για την ώρα, όσα αγρότες πήγαν στην τράπεζα, φεύγουν απογοητευμένοι και δυσαρεστημένοι, καθώς δεν βλέπουν λεφτά στους λογαριασμούς τους.

Να σημειωθεί ότι με το βιβλιάριο στο χέρι έµειναν για µια ακόµη φορά όλο το Σαββατοκύριακο, οι αγρότες, καθώς πάλι έπεσαν έξω τόσο οι προβλέψεις του υπουργού, όσο και οι διαβεβαιώσεις των όψιµων πληροφορικάριων του ΟΠΕΚΕΠΕ για προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης την Παρασκευή. Τώρα το «µεθυσµένο ηµερολόγιο» γράφει ∆ευτέρα 7 ∆εκεµβρίου, το «πρασίνισµα» υπολογίζεται για το Πάσχα, ενώ η εξόφληση πάει για το τέλος Ιουνίου. Ενδεικτικό του πανικού που επικράτησε τα τελευταία 24ωρα είναι και το γεγονός ότι, σύµφωνα µε πληροφορίες, ο κ. Αποστόλου έπαιξε αρκετές φορές µε την ιδέα να υποβάλλει την παραίτησή του.

Η εβδοµάδα έφυγε χωρίς κίνηση στους λογαριασµούς των δικαιούχων κοινοτικών ενισχύσεων, που θα περάσουν το Σαββατοκύριακο υπολογίζοντας τα προσωρινά δικαιώµατα, που τους έβγαλε τελικά το «µίξερ» του συστήµατος πληρωµών. Κι ενώ η απογοήτευση του αγροτικού κόσµου για την αφερεγγυότητα των υπευθύνων διογκώνεται συνεχώς, λάδι στη φωτιά έρχονται να ρίξουν και οι νέες δηλώσεις Αποστόλου. Από το βήµα της Βουλής, στην οµιλία του για τον προϋπολογισµό, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης µετέθεσε -όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά είπε- «την πληρωµή της πρώτης δόσης του τσεκ στο σύνολό της για την ερχόµενη ∆ευτέρα 7 ∆εκεµβρίου».

Σηµειωτέον ότι -επικαλούµενος τον νέο κοινοτικό κανονισµό- ο Αποστόλου, σε συνάντησή του το µεσηµέρι της Παρασκευής µε Θεσσαλούς αγρότες, τους εξήγησε τη «λογική» στην οποία γίνονται οι πληρωµές, λέγοντας πως «υπάρχει ο καινούργιος Κανονισµός ο οποίος λέει ότι από την 1η του ∆εκέµβρη γίνεται κανονικά η εκκαθάριση (αυτό δηλαδή που πληρώνουµε τώρα σε ποσοστό 90%), στη συνέχεια το 30% του πρασινίσµατος το οποίο θα δοθεί στα µέσα Φλεβάρη και η οριστική εκκαθάριση, ένα 10% περίπου της βασικής, που θα γίνει τέλος Ιουνίου».

Πιο συγκεκριµένα, όπως «ξεκαθάρισε» ο ίδιος, αυτά τα χρήµατα που δίνονται είναι το 90% της βασικής ενίσχυσης, όπως προβλέπει ο Κανονισµός και το ποσό είναι συγκεκριµένο περίπου 1,1 δις ευρώ, τονίζοντας ακόµα ότι «στα µέσα του ∆εκέµβρη υπολογίζονται άλλα περίπου 250 εκατ. ευρώ, που αφορούν όλες τις παλιές εκκρεµότητες από το 2008 ως το 2014». Φρόντισε, βέβαια, να δικαιολογήσει την όλη καθυστέρηση, ρίχνοντας το βάρος στη νέα ΚΑΠ και στη δυσκολία ταυτοποίησης των τριών περιφερειών για την κατανοµή των αντίστοιχων δικαιωµάτων, που κατέστησε την εργασία επίπονη, όπως τη χαρακτήρισε. Κι όλα αυτά, παρά το ότι η πολιτική βούληση για την πίστωση της πρώτης δόσης της ενιαίας είναι δεδοµένη και τα χρήµατα διαθέσιµα από την Τράπεζα Πειραιώς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *