Άκτιο-Αμβρακία: Ο αυτοκινητόδρομος που υπόσχεται να σε πάει γρηγορότερα στα Ιόνια νησιά

Share Button

Δύο δρόμοι, δύο μεγάλα έργα υπόσχονται να μεταμορφώσουν τις οδικές μεταφορές στην Αιτωλοακαρνανία και τα Ιόνια Νησιά. Ο άξονας Άκτιο-Αμβρακία και η σύνδεση του με τη Λευκάδα θα βελτιώσει τα επίπεδα οδικής ασφάλειας και τη συνδεσιμότητα των περιοχών με την υπόλοιπη χώρα.

Πρόκειται για δύο έργα τα οποία έχουν μακρά ιστορία εξαγγελιών αλλά και καθυστερήσεων. Ο άξονας Άκτιο-Αμβρακία, μήκους 48,5χλμ είναι ένα έργο με ιστορία από το 2010, όταν και ξεκίνησε μία τετραπλή εργολαβία που στόχο είχε την μετατροπή του σε ασφαλή, κλειστό αυτοκινητόδρομο δύο λωρίδων.

Το δυστύχημα για το έργο ήταν πως, ενώ είχε εξαρχής εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, έπεσε πάνω στα απόνερα της οικονομικής κρίσης και βάλτωσε. Τα προβλήματα που συνάντησε πολλά: με την βιωσιμότητα των εταιρειών που το είχαν αναλάβει αρχικά, με απαλλοτριώσεις, αρχαιολογικά και αλλά και γεωλογικά θέματα (υπήρξαν κατολισθήσεις σε σημεία του έργου). Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως 5 χρόνια μετά την έναρξη των έργων, η πρόοδος της κατασκευής είχε φτάσει μόλις το 50%.

Το 2018 και ενώ η πρόοδος έμενε κολλημένη στο 50% ανακοινώθηκε το τέλος των 4 εργολαβιών με μερική ολοκλήρωση του έργου και η δημοπράτηση μίας «εργολαβίας-σκούπας», κόστους 150εκατ.ευρώ, θα αναλάμβανε όλες τις εργασίες που δεν έγιναν από εκείνες τις 4 εργολαβίες, και να τις ολοκληρώσει. Η δημοπράτηση ξεκίνησε το καλοκαίρι το 2018, αλλά κόλλησε σε δικαστικές διαμάχες.

Τον Μάη του 2019, λίγο πριν τις εκλογές, παραδόθηκαν τελικά στην κυκλοφορία 15 από τα συνολικά 48,5χλμ στο τμήμα από το Άκτιο μέχρι τη Βόνιτσα. Το υπουργείο στις αρχές του έτους αποφάσισε την ακύρωση του διαγωνισμού και την προκήρυξη νέου, ενώ ακόμα και μέχρι σήμερα αναμένεται απόφαση του ΣτΕ για την τύχη του έργου.

Η μεγάλη αξία για την περιοχή

Ο αυτοκινητόδρομος Άκτιο-Αμβρακία θα συνδέεται με την Ιόνια Οδό στο νότιο άκρο της Λίμνης Αμβρακίας και στα δυτικά με την υποθαλάσσια αρτηρία Ακτίου-Πρέβεζας. Με την ολοκλήρωση του, θα επιτευχθεί η παράκαμψη Αμφιλοχίας, που το καλοκαίρι παρουσιάζει μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα και θα μειώσει δραστικά το χρόνο ταξιδιού προς τα Ιόνια Νησιά και την Ηγουμενίτσα. Για παράδειγμα το ταξίδι μέχρι τη Λευκάδα, θα μειώσει το χρόνο ταξιδιού από την Αθήνα από σχεδόν 4 ώρες που είναι σήμερα, σε περίπου 3 ώρες και 15 λεπτά. Σχεδόν κατά μία ώρα θα μειωθεί και το ταξίδι μέχρι την Ηγουμενίτσα και κατ` επέκταση προς την Κέρκυρα.

Το έργο εφόσον ξεκινήσει το 2021, θα μπορέσει το 2024 να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στην κυκλοφορία δίνοντας τέλος σε ένα “σήριαλ” 15 και πλέον ετών.  Ο νέος αυτοκινητόδρομος θα διαθέτει δύο λωρίδες ανά ρεύμα κυκλοφορίας, ανισόπεδους κόμβους (άρα καθόλου φανάρια) και υπόσχεται να μειώσει το φόρο αίματος που μέχρι και σήμερα είναι βαρύς μιας και κάθε χρόνο σημειώνονται αρκετά θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα στην υφιστάμενη εθνική οδό.

ΠΗΓΗ: www.news247.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *