Αλέξανδρος Καχριμάνης: Προορισμός και για τις 4 εποχές η Ήπειρος

Share Button

Για τον στρατηγικό σχεδιασμό που ακολουθεί η Περιφέρεια Ηπείρου στην κατεύθυνση τόνωσης της τουριστικής ταυτότητάς της, καθώς και για το επενδυτικό κρεσέντο που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στην περιοχή μιλά σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης.

«Εχουμε σε εξέλιξη ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα ανάδειξης και προβολής των πολιτιστικών μνημείων και της διασύνδεσης του τουρισμού με τα τοπικά προϊόντα», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Ηπείρου.

Πόσο έπληξε η υγειονομική κρίση την επιχειρηματικότητα στην περιφέρειά σας και πώς στηρίξατε τις τοπικές επιχειρήσεις;

Αλέξανδρος Καχριμάνης: Η Ηπειρος δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η διαφορά είναι ότι η Ηπειρος ήδη υστερούσε αναπτυξιακά σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας και κατά συνέπεια οι επιπτώσεις ήταν πιο έντονες. Τη μεγαλύτερη ζημιά έχουν υποστεί οι κλάδοι του τουρισμού και της εστίασης και μετά το εμπόριο. Επιπλέον πρόβλημα για την Ηπειρο προκλήθηκε και από τον περιορισμό της κίνησης με τη γειτονική Αλβανία. Η Περιφέρεια Ηπείρου μέσω του προγράμματος ενίσχυσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων κατάφερε να ενισχύσει χρηματοδοτικά περίπου 4.000 επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους που επλήγησαν από την Covid-19, αριθμός πολύ μεγάλος για τα δεδομένα της Ηπείρου. Εκτός αυτού όμως η περιφέρεια συνέχισε κανονικά την υλοποίηση του προγράμματος έργων, διασφαλίζοντας θέσεις εργασίας, ανέλαβε πρωτοβουλίες προώθησης μέσω Διαδικτύου των τοπικών προϊόντων, προετοίμασε το έδαφος για την επικείμενη τουριστική περίοδο.

Τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια Ηπείρου αποκτά μια πιο έντονη τουριστική ταυτότητα και προσελκύει κάθε χρόνο περισσότερους Ελληνες και ξένους ταξιδιώτες. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ηπείρου σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρες;

Αλέξανδρος Καχριμάνης: Από την ανάληψη της διοίκησης της περιφέρειας έχουμε εκπονήσει έναν στρατηγικό σχεδιασμό για τον τουρισμό, τον οποίο υλοποιούμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε κάνει στοχευμένες κινήσεις και εστιάσαμε την τουριστική προβολή σε χώρες, κάτοικοι των οποίων ήδη επισκέπτονται την Ηπειρο. Παράλληλα όμως αναζητήσαμε νέες χώρες-στόχους, όπως π.χ. το Ισραήλ, ή σκανδιναβικές, στις οποίες εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον για επισκέψεις στην Ηπειρο. Στο σχεδιασμό μας λειτούργησε θετικά η καθιέρωση πτήσεων τσάρτερ στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, που ανακόπηκε προσωρινά εξαιτίας της πανδημίας πέρυσι, αλλά ευελπιστούμε ότι από το φετινό καλοκαίρι να επανέλθει η κανονικότητα και σε αυτό τον τομέα και να αυξηθούν οι πτήσεις τσάρτερ. Παράλληλα όμως έχουμε σε εξέλιξη ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα ανάδειξης και προβολής των πολιτιστικών μνημείων και της διασύνδεσης του τουρισμού με τα τοπικά προϊόντα. Μια από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες μας, η οποία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί στο σύνολό της, είναι η πολιτιστική διαδρομή στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου. Επίσης εστιάζουμε σε ειδικές κατηγορίες επισκεπτών, αναπτύσσοντας ένα δίκτυο ορεινών διαδρομών κ.λπ. Γενικά η Ηπειρος -εκτός από τις καθαρές θάλασσες- προσφέρει πολλές εναλλακτικές επιλογές και τις τέσσερις εποχές του χρόνου για κάθε επισκέπτη.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η περιφέρειά σας συγκεντρώνει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον. Ποιοι τομείς είναι πιο προσφιλείς για τους επενδυτές;

Αλέξανδρος Καχριμάνης: Οντως υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον σε κλάδους όπως ο τουριστικός και ο αγροτοδιατροφικός, που αναπτύσσονται συνεχώς με σύγχρονες μονάδες. Υπάρχει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ωστόσο ειδικά στον τομέα αυτό υπάρχουν ισχυρές ενστάσεις για τον τρόπο που επιχειρείται η επέκτασή τους, είτε με κατασκευή αιολικών πάρκων ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές είτε με φωτοβολταϊκά συστήματα σε αγροτικές εκτάσεις. Δεν είμαστε αντίθετοι στις Ανανεώσιμες Πηγές, δεν μπορεί όμως η Ηπειρος να γεμίσει με αιολικά πάρκα ή να δεσμεύεται όλη η διαθέσιμη ισχύς του δικτύου της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. από ιδιώτες και να αποκλείονται οι αγρότες ή οι ΤΟΕΒ που επιδιώκουν τη μείωση του κόστους ηλεκτρισμού μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων. Εκτός αυτών, μια από τις σημαντικότερες επενδύσεις για μας είναι η εγκατάσταση στην Ηπειρο, και ειδικά στα Ιωάννινα, εταιριών υψηλής τεχνολογίας παγκόσμιας εμβέλειας, αξιοποιώντας το επιστημονικό δυναμικό των τμημάτων Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η περιφέρεια για να στεγαστούν αυτές οι επιχειρήσεις ετοιμάζει ήδη ένα σύγχρονο Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας, το οποίο με την αρωγή της Πολιτείας ευελπιστούμε να είναι έτοιμο για να στεγάσει επιχειρήσεις στο τέλος του επόμενου έτους.

Ποια έργα της περιφέρειας έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης;

Αλέξανδρος Καχριμάνης: Η ένταξη έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη. Είχαμε επενδύσει στην ένταξη ενός σημαντικού έργου για την οδική ασφάλεια και την τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου, του οδικού άξονα Ιωάννινα -Κακαβιά. Κάτι τέτοιο τελικά δεν επιτεύχθηκε και τώρα αναζητούμε πόρους για την κατασκευή του έργου. Εκτός αυτού όμως η Περιφέρεια Ηπείρου θα επιδιώξει την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και για άλλα έργα που χρειάζεται ο τόπος κι έχουν προοπτικές ένταξης σε αυτό. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας, ενώ ήδη από το υπουργείο Πολιτισμού έχει ανακοινωθεί η χρηματοδότηση δύο έργων που έχει «ωριμάσει» η περιφέρεια, του Τζαμί Καλούτσανης Ιωαννίνων και του Κάστρου Κιάφας στο Σούλι. Στόχος μας είναι να εντάξουμε και ορισμένα έργα μέσω των υπουργείων, όπως π.χ. το νέο νοσοκομείο Πρέβεζας.

 Ως περιφέρεια δίνετε ιδιαίτερη βαρύτητα στην προβολή των τοπικών προϊόντων της περιοχής και της γαστρονομίας. Εχετε κάποιο πλάνο ανάδειξης της τοπικής κουζίνας;

Αλέξανδρος Καχριμάνης: Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει «εγκαινιάσει» εδώ και αρκετά χρόνια τη συνδυαστική προβολή του τουρισμού με τα τοπικά προϊόντα της. Στο πλαίσιο αυτό συμμετείχε σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις τουρισμού, παρουσιάζοντας και τοπικά προϊόντα, ενώ σε πολλές από αυτές φροντίζει να προσφέρει στους επισκέπτες και γευστικά δείγματα της ηπειρώτικης κουζίνας.

Συμμετέχει επίσης συστηματικά -με εξαίρεση την περσινή χρονιά- και σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις τροφίμων, ανοίγοντας νέες αγορές για τα ηπειρώτικα προϊόντα. Με τις πρωτοβουλίες αυτές η περιφέρεια εκτιμώ ότι έχει συμβολή στην αύξηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων της Ηπείρου.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *