Αλλάζουν όλα στον Καλλικράτη – Τι προανήγγειλε ο Βούτσης – Τι ζήτησαν τα μέλη της ΚΕΔΕ

Share Button

voutsisΗ συνέχιση της χρηματοδότησης των δήμων μέσω ΚΑΠ και όχι με ανταποδοτικούς φόρους και ο επανέλεγχος των δαπανών για την Αυτοδιοίκηση με στόχο την εξοικονόμηση πόρων και τη μείωση της σπατάλης, που όμως δεν αφορούν τους μισθούς και τις κοινωνικές δαπάνες είναι δύο από τις νέες αλλαγές του Καλλικράτη που προανήγγειλαν κατά τη διάρκεια συνάντησης τους με τους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Κώστας Πουλάκης.

Αλλες αλλαγές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την αποκλιμάκωση στο χωροταξικό. “Δεν θα κόψουμε κοστούμι όπως έκαναν ο Καλλικράτης και ο Καποδίστριας” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης. Πρόσθεσε δε ότι αυτό θα γίνει με εξαντλητική συζήτηση με τους ΟΤΑ στην οποία θα ληφθεί υπόψη η παραγωγικότητα,-ανάπτυξη, η ιστορικότητα και η πολιτισμικότητα των περιοχών.

Επίσης θα μπει στο τραπέζι και το θέμα του εκλογικού νομού που θα αφορά και την ανάδειξη των οργάνων της Αυτοδιοίκησης όπως η ΚΕΔΕ, η ΕΝΠΕ και η ΠΕΔ.

Τέλος η νέα κυβέρνηση προσανατολίζεται να δημιουργηθεί ιδιαίτερη ελεγκτική δομή που θα αντικαταστήσει τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις που θα πραγματοποιεί έλεγχο νομιμότητας και όχι έλεγχο σκοπιμότητας. “Όλοι γνωρίζουμε, είπε ο κ. Βούτσης, ότι ανάλογα με το ποιας παράταξης είναι ο δήμαρχος αναπέμπεται η όχι ο προϋπολογισμός. Παράλληλα θα δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες σε δήμους και περιφέρειες”.

Τα μέλη της ΚΕΔΕ ανέπτυξαν στον κ. Βούτση τα ζητήματα, τα οποία απασχολούν την Αυτοδιοίκηση και μεταξύ άλλων είναι τα εξής:

Τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα η εκτέλεση του Προϋπολογισμού, αλλά και η επιστροφή στα ταμεία των Δήμων της Χώρας, του πρωτογενούς πλεονάσματος, που έχει παρακρατηθεί από τους ήδη μειωμένους πόρους της Αυτοδιοίκησης.

Η άμεση υλοποίηση του Προγράμματος «Κοινωφελούς Εργασίας» στους Δήμους, που αφορά σε 33.000 θέσεις απασχόλησης.

Η συμμετοχή των Δήμων στη διαχείριση του ΕΣΠΑ, για τα έργα που τους αφορούν και που αποτελεί πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, καθώς και η μεγαλύτερη συνεισφορά του «Πράσινου Ταμείου», προκειμένου να χρηματοδοτήσει έργα ανάπτυξης στους Δήμους.

Η διασφάλιση της συνέχισης και ολοκλήρωσης Δημοτικών έργων, που χρηματοδοτούνται από την προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο του ΕΣΠΑ, μέσω της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε., και τα οποία κινδυνεύουν με ματαίωση, εφόσον δεν ολοκληρωθούν μέχρι στις 31/12/2015, ενώ οι δήμοι θα κληθούν να επιστρέψουν τη χρηματοδότησή τους.

Η ικανοποίηση του αιτήματος της ΚΕΔΕ, που στόχο έχει την αποτελεσματικότερη λειτουργία των Δήμων και ιδιαίτερα των μικρών σε μέγεθος πληθυσμού, με το οποίο ζητά να δοθεί η δυνατότητα καταβολής εξόδων σε όλους τους Αντιδημάρχους, να καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησης Δημοτικών Συμβούλων σε Καλλικρατικούς Δήμους, καθώς και να δοθεί η δυνατότητα πρόσληψης ειδικών συνεργατών και συμβούλων σε όλους τους Δήμους της Χώρας σε αριθμό αντίστοιχο με αυτό των Αντιδημάρχων.

 

Πηγή: aftodioikisi.gr, newsbomb.gr

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *