Αλλάζουν όλα στις παραλίες -Βαριά πρόστιμα, drones και ηλεκτρονικές δημοπρασίες το νέο πλαίσιο του ΥΠΕΘΟ

Share Button

Τέλος στο μπάχαλο των παραλιών, που έφερε στο φως το κίνημα της πετσέτας, θέλει να βάλει το ΥΠΕΘΟ, αυστηροποιώντας το υφιστάμενο πλαίσιο και μεταφέροντας αρμοδιότητες στις Κτηματικές Υπηρεσίες.

Το βασικό στοιχείο των κανόνων είναι ότι οι παραχωρήσεις θα γίνονται αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά, αποκλειστικά και μόνο από τις Κτηματικές Υπηρεσίες, έτσι ώστε να εκλείψουν οι γκρίζες ζώνες με τις αρμοδιότητες των δήμων. Οι δημοπρασίας θα γίνονται με νέα τιμή εκκίνησης με βάση τις αντικειμενικές αξίας και με συντελεστή βαρύτητας ανά περιοχή , τυποποιημένα τεύχη διακήρυξης και συμβάσεις παραχώρησης έως 3 ετών.

Οι σχετικές διαδικασίες θα ολοκληρώνονται κάθε χρόνο το αργότερο στις 31 Μαρτίου, ενώ ειδικά για φέτος η καταληκτική προθεσμία είναι η 15η Μαίου. Σημειωτέον ότι αν και οι δήμοι χάνουν την αρμοδιότητα, δεν χάνουν το οικονομικό αντάλλαγμα που λαμβάνουν από τις παραχωρήσεις.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης που παρουσίασε πριν από λίγο το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο τίθεται άμεσα σε δημόσια διαβούλευση, σημείωσε ότι ο αιγιαλός θα καταγραφεί ηλεκτρονικά, τα τετραγωνικά παραχωρούμενης έκτασης θα είναι προκαθορισμένα και αυστηρά, ενώ θα επιστρατευτούν drones για την επίβλεψη της νομιμότητας. Σημειωτέον ότι τίθεται, πλέον, πλαφόν στις παραχωρούμενες εκτάσεις και συγκεκριμένα τα 500 τ.μ., με την επιπλέον πρόβλεψη ότι η παραχωρούμενη επιφάνεια δεν πρέπει να υπερβαίνει το 50% της παραλίας.

Για πρώτη φορά καθιερώνεται ο όρος “απάτητες παραλίες”, που αφορά σε περιοχές Natura, όπου μέχρι σήμερα επιτρεπόταν ήπια εκμετάλλευση ως το 30%. Πλέον, δεν θα επιτρέπεται καμία εμπορική χρήση σε αυτές τις περιοχές.

Οι παραχωρησιούχοι αναλαμβάνουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για ύπαρξη ναυαγοσώστη (αρχικά υπεύθυνοι οι Δήμοι αλλά μπορεί να περάσει στον παραχωρησιούχο), για τον καθαρισμό της παραλίας αλλά και την εγκατάσταση ειδικών μηχανισμών εξυπηρέτησης για άτομα με ειδικές ανάγκες (σε συγκεκριμένες παραχωρήσεις με ευθύνη του Δήμου) αλλά και για την ανάρτηση πινακίδας με συντεταγμένες με την απόφαση παραχώρησης. Στην ίδια πινακίδα θα υπάρχει και QR Code με βάση το οποίο θα μπορεί να ελέγχει ο λουόμενος αν τηρούνται οι όροι της παραχώρησης ώστε, αν θέλει, να κάνει καταγγελία σε ειδική εφαρμογή η οποία θα δημιουργηθεί.

Όσον αφορά στα πρόστιμα, ανεβαίνουν στο 4πλάσιο της αξίας της καταπατημένης περιοχής, ενώ στις περιπτώσεις συμβάσεων, προβλέπεται ακύρωση και “λουκέτο” εντός 48 ωρών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *