Και άλλη παράταση για την ολοκλήρωση της πολύπαθης 49 Μαρτύρων στο Λαδοχώρι

Share Button

ergaΑλλο ένα επεισόδιο ξετυλίγεται στο πολύκροτο…σήριαλ της ολοκλήρωσης του πολύπαθου έργου της 49 Μαρτύρων. Αύριο Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για την παράδοση-παραλαβή του έργου αλλά παρά τις τιτάνιες προσπάθειες των συνεργείων που δουλεύουν πυρετωδώς και σε εντατικούς ρυθμούς τις τελευταίες εβδομάδες για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος, όπως όλα δείχνουν οδηγούμαστε σε…σιωπηρή παράταση τουλάχιστων τριών μηνών.

Για να συμβεί βέβαια αυτό και να παραδοθεί το πολύπαθο αυτό έργο, θα πρέπει προηγουμένως να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης για το 20% που μένει να ολοκληρωθεί (το υπόλοιπο 80% είναι επαρκώς χρηματοδοτημένο).

Η βασική αρχή των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων τύπου ΕΣΠΑ με όποια ονομασία και αν είχαν στα παρελθόντα έτη στηρίζεται όσον αφορά τον χρόνο υλοποίησης τους είναι να δίνεται πάντα ένας εύλογος χρόνος παράτασης, είναι η λεγόμενη αρχή του Ν+2, δηλαδή παρατείνεται ο χρόνος εφαρμογής των 7 ετών εν προκειμένω κατά επιπλέον 2 χρόνια. Αυτός είναι ο λόγος που το πρόγραμμα της περιόδου 2007-2013 τελειώνει στις 31.12.2015.

Αν όμως τα προγραμματισμένα έργα δεν ολοκληρωθούν πλήρως μέχρι την καταληκτική αυτή ημερομηνία τότε τα έργα αυτά δεν χρηματοδοτούνται πλέον, παραμένουν μετέωρα και ημιτελή και δεν μπορούν να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ ή ΣΕΣ όπως λέγεται αυτό της περιόδου 2014-2020.

Και το κυριότερο θα πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα τα οποία έχουν δαπανηθεί μέχρι τώρα, πίσω στα Ευρωπαϊκά Ταμεία!

Τούτων λεχγθέντων, τα έργα τα οποία δεν θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2015 ή θα πρέπει να συνεχισθούν με Εθνικούς πόρους από το λεγόμενο ΠΔΕ(Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) ή αναγκαστικά θα παραμείνουν έργα φαντάσματα και μετέωρα αφού δεν δόθηκε άλλη επί πλέον παράταση εκτέλεσης του προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υστερα από πολλές καθυστερήσεις και παρατάσεις, πάμπολλα προβλήματα με την ομαλή και απρόσκοπτη χρηματοδότηση του έργου και  πολύμηνη ταλαιπωρία των κατοίκων και των επιχειρηματιών
που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, οδηγοί και περαστικοί πρέπει να οπλιστούν με περισσότερη… ιώβεια υπομονή μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *