Η αλληλεγγύη της ελπίδας

Share Button

Γράφει ο Γιώργος Κ. Καπρινιώτης

« Η ανθρωπότητα είναι ασθένεια της γης. Στους πλανήτες που είναι υγιείς δεν υπάρχουν άνθρωποι. Jean Rostand, 1894-1977, Γάλλος επιστήμονας».

Οι εικόνες από τα Μ.Μ.Ε., αναφορικά με τις πρωτόγνωρες και καταστρεπτικές συνέπειες από την κακοκαιρία Daniel  στη  Θεσσαλία  είχαν   ως αποτέλεσμα στα ποτάμια της καταστροφής να δημιουργηθεί ένα «ποτάμι» προσφοράς σε όλη την Ελλάδα. Έτσι, αυθόρμητα ξεπήδησε ένας χείμαρρος αλληλεγγύης, αλληλοβοήθειας και  ανθρωπιάς

Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό έβαλαν τον εαυτό τους στη θέση των πλημμυροπαθών και έσπευσαν να βοηθήσουν έμπρακτα και με κάθε τρόπο. Δήμοι, τοπικές κοινότητες, ομάδες πολιτών,  ο στρατός, η Εκκλησία, ο Ερυθρός Σταυρός αλλά και απλοί πολίτες έσπευσαν να προσφέρουν ό,τι μπορούσαν, προκειμένου να τείνουν χέρι βοήθειας στους πληγέντες και έτσι να απαλύνουν λίγο τον πόνο τους. Αυτό βοήθησε υλικά και ηθικά. Οι πλημμυροπαθείς μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τις πρώτες ανάγκες και να αισθανθούν έστω μια στοιχειώδη ανακούφιση στη δεινή κατάσταση που περιήλθαν από τη μια στιγμή στην άλλη.

Αυτή η αλυσίδα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης σ’ αυτή την έκταση για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας μάλλον δεν έχει προηγούμενο. Αυτό αποδεικνύει ότι δεν στερέψαμε ως κοινωνία από αποθέματα ανθρωπιάς και κατανόησης προς τον πλησίον. Έτσι, οι  Ένοπλες Δυνάμεις συγκέντρωσαν 230 τόνους ειδών πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας. Επίσης, με εντολή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου οργανώθηκε εθελοντική προσφορά του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αξιομνημόνευτη είναι η περίπτωση ξενοδόχου από τη Ζάκυνθο, που ενημέρωσε ότι διαθέτει τα δωμάτιά του για τους πλημμυροπαθείς, ενώ ακόμα και από τη Γερμανία έχουν ενδιαφερθεί άνθρωποι, για να βοηθήσουν. Η εφημερίδα Ταχυδρόμος, αναφέρει ότι περίπου 80 άτομα βρήκαν προσωρινή φιλοξενία σε συγγενείς και φίλους, επιπλέον  άτομα βρήκαν στέγη μακριά από τις λάσπες των σπιτιών τους, σε δομές του Δήμου Βόλου και έως και χθες  άτομα φιλοξενούνταν σε δωμάτια σε ξενοδοχεία της πόλης. Όλοι οι δήμοι της χώρας στο πλαίσιο της ανακούφισης των πληγέντων έχουν συγκεντρώσει  διάφορα τρόφιμα, κλινοσκεπάσματα   και άλλα είδη πρώτης ανάγκης και τα έχουν προωθήσει στους οικτρά δοκιμαζόμενους κατοίκους της Θεσσαλίας.

Οι Περιφερειάρχες όλης της χώρας διακήρυξαν ότι «είναι  στο πλευρό των πληγέντων συμπολιτών μας της Θεσσαλίας, που δοκιμάζονται από τις εκτεταμένες πλημμύρες και καταστροφές, τις οποίες προκάλεσε η κακοκαιρία ‘Daniel’. Χρέος όλων μας είναι να σταθούμε στο πλευρό των συνανθρώπων μας που δοκιμάζονται και βιώνουν τις επιπτώσεις μιας πρωτοφανούς καταστροφής. Ως Ένωση Περιφερειών Ελλάδας λάβαμε άμεσα την απόφαση να στείλουμε 6.000 έτοιμα γεύματα στους συνανθρώπους μας που έχουν ξεσπιτωθεί. Η αλληλεγγύη είναι η απάντηση σε όσα δεινά βιώνουν χιλιάδες συμπολίτες μας στη Θεσσαλία. Ενωμένοι, όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε κι αυτή την κρίση. Η συμπαράστασή μας πρέπει να είναι και ηθική και έμπρακτη αυτές τις δύσκολες στιγμές. Η σκέψη όλων μας είναι αυτές τις μέρες στη Θεσσαλία και όλοι μας έχουμε χρέος να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι, για να ξαναχτίσουν οι συμπολίτες μας τις ζωές τους. «Κουράγιο και δύναμη σε όλους και να γνωρίζετε ότι είμαστε δίπλα σας», τόνισε στο μήνυμά του ο κ. Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας».

Βέβαια, το κύριο βάρος πέφτει στο επίσημο κράτος που καλείται να πράξει ό,τι είναι δυνατό, ώστε σε λογικό  χρονικό διάστημα να γίνουν τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, η επιδιόρθωση στους δρόμους και στις γραμμές των τρένων, οι αποζημιώσεις στους αγρότες και η απαιτούμενη βοήθεια, για  να μπορέσουν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας να επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς ζωής. Ήδη έχουμε δείγματα γραφής, αλλά θα περιμένουμε και τη συνέχεια.

Πριν κλείσουμε να υπογραμμίσουμε ότι μπορεί να φτάσαμε στο φεγγάρι και μπορεί να πατήσουμε και στον Άρη, όμως όλα τη γήινα προβλήματα δεν είμαστε σε θέση να τα αντιμετωπίζουμε. Η κλιματική  αλλαγή, αποτέλεσμα της ρύπανση  της ατμόσφαιρας από τα ανθρώπινα έργα και η υπαρκτή  απειλή ενός  πυρηνικού ολοκαυτώματος θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ανθρωπότητα. Οι ηγέτες των κρατών και κυρίως οι μεγάλοι ηγέτες ας προσγειωθούν στην πραγματικότητα και ας αποδείξουν ότι μπορούν να εγγυηθούν τη ζωή στον πλανήτη μας. Ιδού η μεγάλη πρόκληση. Θυμίζω ότι ο  αρχαίος σοφός,  Σωκράτης,  σε  αντίθεση με τους φυσικούς φιλόσοφους,  είχε θέσει στο κέντρο της φιλοσοφίας του τον άνθρωπο. Αυτό βέβαια δεν αποκλείει ώστε τα επιτεύγματα των επιστημών να είναι προς όφελος  του ανθρώπου. Το ζητούμενο είναι οι επιστήμες να έχουν ως κέντρο τον άνθρωπο και σε  περιπτώσεις ακραίων φυσικών φαινομένων να ανεβάσουν το επίπεδο της πρόγνωσης. Έτσι, θα περιοριστούν  στο ελάχιστο ανθρώπινες απώλειες.

Ωστόσο, το συγκλονιστικό κύμα αλληλεγγύης των Ελλήνων μας δίνει το δικαίωμα να είμαστε πιο αισιόδοξοι για το μέλλον. Μπορεί να έχουμε διαφορές σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, σε  πολιτικά θέματα και άλλα, όμως δεν παύουμε να είμαστε άνθρωποι με τις ίδιες ανάγκες και παρεμφερή προβλήματα. Επομένως  ας αφήνουμε στην άκρη όποιες διαφορές μας χωρίζουν και ας  σκεφτόμαστε τον συμπολίτη μας ή τον συνάνθρωπο και να συμπαραστεκόμαστε με όποιον τρόπο μπορούμε. Η τωρινή αλληλεγγύη μας, ως ηθική υποχρέωση και χωρίς προσδοκία οποιουδήποτε οφέλους, εκτός της ηθικής ικανοποίησης, δείχνει τον ορθό δρόμο και μας γεμίζει με ελπίδα για καλύτερο μέλλον.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *