Η Αλβανία “γεμίζει” με χασίς την Ελλάδα!

Share Button

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος

H κατάσταση με την “εισαγωγή”  χασίς από την Αλβανία, που θεωρείται το μεγαλύτερο “ναρκοκράτος” της Ευρώπης,  προς την Ελλάδα, μέσω, κυρίως, διαφόρων δύσβατων σημείων   στη συνοριακή γραμμή (υπάρχουν εκτεταμένες αναφορές στον τύπο), πάει να γίνει ή είναι, κατά κάποιους, ανεξέλεγκτη.

Εδώ τα ναρκωτικά τα παραλαμβάνουν κυκλώματα και τα προωθούν στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και σε άλλα Ευρωπαϊκά κράτη.

Και όσο η Αλβανία στηρίζεται στην παραοικονομία της καλλιέργειας κάνναβης, καθώς και της παραγωγής ηρωίνης, με αποτέλεσμα η χώρα να είναι φτωχή και με έλλειψη βασικών υποδομών, αλλά μεμονωμένα άτομα να ευημερούν, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα δραματική αλλαγή της κατάστασης.

Και είναι, πραγματικά κρίμα, αλλά και επιζήμιο για το μέλλον της κοινωνίας, τόσων παιδιών τα όνειρα να γκρεμίζονται από τα ναρκωτικά απότομα και οι πνευματικές και σωματικές τους δυνάμεις να καταρρέουν μέσα στη φρίκη του μαρασμού και στην αγκαλιά του πιο απαίσιου δολώματος.

Οι αστυνομικοί, παρά το ότι είναι λίγοι αριθμητικά στις ακριτικές περιοχές απ’ όπου διακινούνται τα ναρκωτικά, και παρά τις ελλείψεις σε σύγχρονο εξοπλισμού και παρά την γεωγραφική ιδιαιτερότητα των συνόρων, δίνουν καθημερινά “μάχη” με φιλότιμο και αυταπάρνηση, ξεπερνώντας τους εαυτούς τους και αγνοώντας τους κινδύνους, και συχνά εξαρθρώνουν κυκλώματα.  Ωστόσο, φαίνεται ότι οι έμποροι ναρκωτικών “ξεπετάγονται” σαν τα κεφάλια της μυθικής Λερναίας Ύδρας, αφού τα οικονομικά οφέλη είναι πολλά, χωρίς, βέβαια, να λογαριάζουν ότι στέλνουν στο θάνατο νέα παιδιά.

Αξιοσημείωτο είναι ότι από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, στη Θεσπρωτία και στα Γιάννινα, η τοπική αστυνομία, και συγκεκριμένα τα Τμήματα Δίωξης Ναρκωτικών, που κάνουν μεθοδική και αποτελεσματική δουλειά, εντόπισαν έξι  περιπτώσεις μεταφοράς κάνναβης από την Αλβανία στην Ελλάδα, η συνολική ποσότητα της οποίας ανέρχεται σε 406 κιλά και 190 γραμμάρια.

Στις 28-3-2023, κατασχέθηκαν σε περιοχή της Θεσπρωτίας 32 δέματα, με ακατέργαστη κάνναβη συνολικού βάρους 32 κιλών και 574 γραμμαρίων, το κέρδος από την πώληση της οποίας υπολογίστηκε ότι θα μπορούσε να ανέλθει σε  81.435 ευρώ.

Στις 11-3-2023 κατασχέθηκαν στην Ηγουμενίτσα 45 δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 66 κιλών και 980 γραμμαρίων, αλλά και μικροποσότητα ηρωίνης,  το κέρδος από την  πώληση των οποίων υπολογίστηκε ότι θα μπορούσε να ανέλθει μέχρι και 167.450 χιλ. ευρώ.

Στις 1-3-2023 κατασχέθηκαν στην Ηγουμενίτσα 37 δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 40 κιλών και 464 γραμμαρίων,  αλλά και μικροποσότητα ηρωίνης, που μετέφεραν δύο γυναίκες και το κέρδος από την  πώληση των οποίων υπολογίστηκε ότι θα μπορούσε να ανέλθει μέχρι και 101.160  χιλ.  ευρώ.

Στις 19-2-2023 κατασχέθηκαν στην Ηγουμενίτσα 8 δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 7 κιλών και 834 γραμμαρίων.

Στις 11-2-2023 κατασχέθηκαν σε περιοχή της Θεσπρωτίας 89 δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 126 κιλών και 380 γραμμαρίων, το κέρδος από την  πώληση των οποίων υπολογίστηκε ότι θα μπορούσε να ανέλθει μέχρι και 315.950 ευρώ.

Στις 25-1-2023 κατασχέθηκαν σε περιοχή των Ιωαννίνων 63 δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 67 κιλών, μετά από περιπετειώδη αστυνομική καταδίωξη των διακινητών στην Εγνατία οδό, κατά το μεγαλύτερο μέρος μάλιστα πορεύονταν στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας,  από την Ηγουμενίτσα μέχρι την έξοδο του αυτοκινητόδρομου προς Μέτσοβο.

Στις 17-1-2023 κατασχέθηκαν στα Γιάννινα 55 δέματα με  ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 30 κιλών και 350 γραμμαρίων.

Στις 11-1-2023 κατασχέθηκαν στην Ηγουμενίτσα 32 δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 34 κιλών και 608 γραμμαρίων.

Η διασυνοριακή εγκληματικότητα, λοιπόν είναι αυξημένη, ενώ εντός της Αλβανίας τα κόμματα καταγγέλλουν εκτεταμένη διαφθορά.

Βέβαια χασίς καλλιεργείται και στην Ελλάδα από διάφορους επιτήδειους, σύμφωνα με τα κατά καιρούς περιστατικά, που ανακοινώνονται από τα αστυνομικά δελτία, ωστόσο οι ποσότητες, σε σχέση με αυτές, που έρχονται από την Αλβανία, είναι κατά πολύ μικρότερες.

Όπως και νάχει τα ναρκωτικά είναι μια σύγχρονη μάστιγα, τελευταίως μάλιστα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία έχουμε έξαρση κρουσμάτων χρήσης,  που μάλλον υποτιμούνται. Ένας ολόκληρος κόσμος, μάλλον υπόκοσμος, είναι ανακατεμένος στη βρώμικη δουλειά της εμπορίας ναρκωτικών.

Χωρίς καμία ηθική αναστολή, χωρίς συνείδηση, μοναδικός στόχος είναι ο εύκολος πλούτος, που αποφέρει το παράνομο και ανθρωποκτόνο λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Είναι πικρή η διαπίστωση πως το κακό, που αποτελεί θανάσιμη απειλή για τη ζωή νέων ανθρώπων, έχει προχωρήσει βαθιά στην κοινωνία μας, και πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια μας όλοι, για να σώσουμε ο,τι μπορεί να σωθεί ακόμη.

Ας καταλάβουν τα νιάτα ότι ο απατηλός “παράδεισος” των ναρκωτικών, δεν τους απελευθερώνει από τα δεσμά της άδικης, σε πολλές εκφάνσεις της κοινωνίας μας, αλλά είναι η κόλασή τους.

Η γλώσσα της αλήθειας λαλεί  πως όσο οι αξίες καταρρέουν, όσο οι ψυχές δεν είναι γεμάτες, αλλά διψούν και πεινούν για ευτυχία,  τόσο οι νέοι θα είναι ευάλωτοι στα ναρκωτικά.

Όσο οι νέοι θα απομακρύνονται από τις πηγές της καρδιάς τους, όχι πάντα, με ευθύνη δική τους, τόσο περισσότερο θα στρέφονται γύρω από έναν φαύλο κύκλο. Και τόσο περισσότερο θα ξεπηδούν από την καθημερινή πραγματικότητα της -υποτίθεται- υπερσυγχρονισμένης κοινωνίας μας , της ανησυχίας και της αναζήτησης  και της αγωνίας, θύματα, που θα παίρνουν ένα δρόμο χωρίς διέξοδο και θα καταλήγουν στο εκφυλιστικό φινάλε των ναρκωτικών.

Να δώσουμε τα χέρια στους νέους, να τους στηρίξουμε, άτομα και θεσμοί, με αγνότητα και καθαρότητα, για να τους τραβήξουμε προς τα πάνω, ώστε να βρουν έξοδο διαφυγής από τη σαπίλα.  Έτσι θα τους γλυτώσουμε και έτσι θα τους κερδίσουμε.

Πηγή: Εφημερίδα POLITICAL

 

ReplyForward

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *