Η Αμερική είναι φιλική προς την Ελλάδα;

Share Button

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος για το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

“Πανηγυρισμοί” εκδηλώθηκαν και στην Ελλάδα για την αλλαγή Προέδρου στην Αμερική, αφού, όλα δείχνουν ότι από την περίοδο Τραμπ, ο οποίος επιμένει στην άρνηση να αποδεχτεί το αποτέλεσμα και έχει προσφύγει στα δικαστήρια, περνάμε στην περίοδο Μπάιντεν.

Και κάποιοι τρέφουν την προσδοκία ότι θα αλλάξει η πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Ελλάδας και η μεγάλη αυτή χώρα θα υπερασπιστεί, επιτέλους, τα εθνικά μας δίκαια και ειδικά απέναντι στη διεκδικητική και επιθετική και προκλητική Τουρκία.

Μάλιστα ο νέος Πρόεδρος εμφανίζεται, από υποστηρικτές του, ως φιλέλληνας, άρα η Πατρίδα μας, ισχυρίζονται, θα έχει να ωφεληθεί.

Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα; Εμείς σταθερά θεωρούμε ως φίλη και σύμμαχο την Αμερική. Αποδεικνύεται στην πράξη αυτή η θεώρησή μας; Είναι και η Αμερική, όπως είμαστε εμείς προς εκείνη, φιλική προς εμάς;

Τα γεγονότα, παλαιότερα και πρόσφατα, δεν επιβεβαιώνουν ένα τέτοιο συμπέρασμα και μια τέτοια διάσταση.

Κάθε χώρα, σαφώς και η Αμερική, εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα και μόνο, ανεξάρτητα από το ποια είναι η ηγεσία.

Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε στη διάθεση της Αμερικής για τα προβλήματά μας με την Τουρκία, ούτε και για τίποτε άλλο, γιατί οι Αμερικάνοι νοιάζονται αποκλειστικά, αυτό φανερώνει η ιστορία, για το δικό τους γεωστρατηγικό και οικονομικό όφελος. Θέλουν να πάρουν από μας και όχι να μας δώσουν.

Και από τη μεριά τους καλά και έξυπνα πράττουν…

Και αυτό δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο, που βρίσκεται στο Λευκό Οίκο, αλλά με τον προσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής, που έχει ένα βασικό δόγμα:

Στη διπλωματία δεν χωρούν φιλίες και συναισθήματα, αλλά κυριαρχεί ο ψυχρός υπολογισμός και επιδιώκεται η πλήρης υποταγή των ανίσχυρων στους ισχυρούς.

Ένας μύθος του Αισώπου, λέει ότι μπήκαν κλέφτες σ’ ένα σπίτι και δεν βρήκαν τίποτε άλλο από έναν κόκορα. Ενώ ετοιμάζονταν να τον σφάξουν, τους παρακαλεί ο κόκορας: Μη το κάνετε, γιατί είμαι χρήσιμος στους ανθρώπους, τους ξυπνάω να πάνε στις δουλειές τους. Οι κλέφτες του απάντησαν:Ένας ακόμα λόγος για να σε σφάξουμε, γιατί, ξυπνώντας εκείνους, δεν αφήνεις εμάς να κάνουμε τη δουλειά μας.

Ο καθένας, διδάσκει ο μύθος, με βάση τα δικά του οφέλη, διαμορφώνει και τη δική του λογική.

Η Ελλάδα σε κρίσιμες καμπές της ιστορικής της πορείας αναδείχθηκε νικήτρια, γιατί στηρίχθηκε στη δική της ψυχή και όχι στις πλάτες των ξένων δυνάμεων, που συνεχώς την πρόδιδαν και φανερά και πισώπλατα.

Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν, στην Επανάσταση του 1821 για παράδειγμα, τα 200 χρόνια από την οποία θα γιορτάσουμε το 2021, θα δούμε ότι η Αμερική αδιαφόρησε για την ελευθερία μας από τον Τούρκο κατακτητή.

Παρότι από φιλέλληνες της Αμερικής κατατέθηκαν ακόμα και προτάσεις για δυναμική στρατιωτική επέμβαση στην Ανατολική Μεσόγειο με σκοπό την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών, αλλά και την ενίσχυση των Ελλήνων, αυτό δεν έγινε ποτέ.

Και όχι μόνο δεν υπήρξε στρατιωτική ενίσχυση, η τότε αμερικανική κυβέρνηση δεν επενέβη ούτε στο διπλωματικό πεδίο.

Αργότερα η Αμερική δεν απέτρεψε, ενώ θα μπορούσε, το σφαγιασμό και τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και περιορίστηκε, αφού συνέβη ο όλεθρος, σε αποστολή επισιτιστικής βοήθειας.

Και στην τραγική για την Ελλάδα περίοδο του Εμφυλίου, μπορεί με το σχέδιο Μάρσαλ να βοήθησε οικονομικά την Ελλάδα, αλλά το έπραξε για την εξυπηρέτηση των αναγκών και σκοπιμοτήτων της, καθώς έκρινε ως μεγάλο κίνδυνο για την εξωτερική πολιτική της την απώλεια επιρροής στη χώρα μας.

Άλλες φορές, τα νεότερα χρόνια, δεν ήταν απλά ουδέτερη, αλλά διαδραμάτισε και αρνητικό ρόλο.

Να θυμηθούμε ενδεικτικά την περίπτωση της Κύπρου, όπου δεν απέτρεψε την εισβολή των Τούρκων, αν δεν την ενθάρρυνε κιόλας

Και η στάση, που κρατά διαχρονικά, στις επιδιώξεις της Τουρκίας σε βάρος μας, σε καμία περίπτωση δεν ευνοούν τα διεθνώς αναγνωρισμένα δικαιώματά μας.

Οι ΗΠΑ ακολουθούν τη στρατηγική, που τις εξυπηρετεί, και είναι φυσικό και δικαιολογημένο αυτό.

Το ζήτημα και το ζητούμενο είναι να συνειδητοποιήσουμε για μια ακόμη φορά ως Έλληνες ότι είμαστε προορισμένοι να αντιστεκόμαστε μόνοι μας.

Γιατί αν περιμένουμε από τους άλλους να μας λύσουν τα όποια προβλήματα, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μας δημιουργήσουν καινούργια και πιο δύσκολα.

Όταν σύννεφα βαριά γεμίζουν τον ορίζοντα, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή, ούτε να φοβόμαστε χρειάζεται, ούτε πανικό να δείχνουμε, αλλά ούτε και αμεριμνησία.

Ό,τι και να γίνει με την Τουρκία, που εντείνει την εχθρότητά της προς την Ελλάδα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η δυναμικότητα του ελληνικού λαού, θα παίξει και πάλι τον αποφασιστικό ρόλο.

Αν σταθούμε δυνατοί, σε όλα τα μέτωπα, ούτε από άλλα κράτη θα εξαρτιόμαστε, που δεν παρέχουν καμία υποστήριξη χωρίς ανταλλάγματα, και ο συννεφιασμένος ουρανός θα καθαρίσει.

Όταν οι καρδιές μας είναι ανεβασμένες, τίποτε δεν μπορεί να μας ρίξει κάτω. Τα κύματα θα σπάσουν πάνω στο βράχο, που λέγεται αγωνιζόμενη Ελλάδα.

Έτσι, αν και δεν είναι βέβαιο ότι θα έρθει η θύελλα, είναι, όμως, βέβαιο ότι, και αν έρθει, θα περάσει…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.