Αναφορά – Βιβλιοπαρουσίαση του συγγραφέα Γιώργου Κώτση για το βιβλίο του “ΦΙΛΙΑΤΕΣ: Ιστορικά & Λαογραφικά στοιχεία”

Share Button

Του Λεωνίδα Ταφέκη

Το βιβλίο που συνέγραψε, τον προηγούμενο χρόνο, ο φίλος και συμπατριώτη μας Γιώργος Κώτσης διακρίνεται κατά πρώτον με την χρήση γλώσσας απλής και κατανοητής η οποία καθιστά το βιβλίο καθιστά  ευανάγνωστό και ευχάριστο στην ανάγνωσή του. Στις σελίδες του, πέρα από τα σημαντικά τοπικά στοιχεία, αναδεικνύεται: η περίσσεια φροντίδα και μεγάλο  μεράκι και η απέραντη αγάπη για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του. Πετυχημένη και η διάνθιση  του με 350 φωτογραφίες, παλιές και νέες, που έντεχνα επιλεγμένες συμπληρώνουν άριστα τα εξιστορούμενα. Το εν λόγω βιβλίο τιμά και προβάλλει με ιδιαίτερη λαμπρότητα την ιστορία και την εξέλιξη του τόπου μας και αποτελεί ορόσημο στην εν γένει συγγραφική δραστηριότητα των δικών μας πνευματικών ανθρώπων. Εκτιμώ, ότι, θα λειτουργήσει ως παράδειγμα και θα αποτελέσει πρότυπο και για πολλούς ακόμα συγγραφείς που θα θελήσουν να αφηγηθούν αντίστοιχες πραγματικότητες και θεματολογίες για τις πόλεις τους και τον τόπο τους. Στις σελίδες του διακρίνομαι την ξεχωριστή και συλλογική προσφορά των προγόνων μας καθώς και τις στιβαρές προσωπικότητες που αξιοποίησαν στο μέγιστο την αγάπη και την ομαδική δράση των συνανθρώπων μας οδηγώντας τον τόπο μπροστά από την εποχή του επιτυγχάνοντας συγκεκριμένα επιτεύγματα { Ίδρυση: Νοσοκομείου Φιλιατών, κέντρου Νεότητας, Γηροκομείο κ. α. } που μερικοί μεμψίμοιροι και κακεντρεχείς, ακόμη και τότε,  δεν πίστευαν ότι, μπορούσαν να πραγματοποιηθούν.

Στις 304 σελίδες του βιβλίου του αναδεικνύεται, μέσα από μια συνεχή χωροχρονολογική ροή, ένας ποταμός οικονομικών, δημογραφικών, κοινωνικών, πολιτιστικών, εκπαιδευτικών, ιστορικών και λαογραφικών δεδομένων που επιτρέπουν στον καθένα μας να εξάγει τα δικά του συμπεράσματα και να τα εμπλουτίσει με τις ιδιαίτερες γνώσεις του και τις οικογενειακές του περγαμηνές. Δεν ξεχνάμε ότι από το σύνολο αυτών των αναφορών και των επιμέρους συμπερασμάτων μπορούμε να διακρίνουμε με σαφήνεια τους πρωταγωνιστές των περιόδων ολικής ανάπτυξης καθώς και αυτούς που επιμερίζονται τους περιόδους στασιμότητας. Η ανάγκη για απεγκλωβισμό, από την στασιμότητα, την οπισθοδρόμηση, την μαζική μετανάστευση και την ερημοποίηση του τόπου μας προβάλλει πλέον ως ιστορική αναγκαιότητα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί  με την δική μας δραστηριότητα ενάντια σε οτιδήποτε κρατάει τον τόπο στο παρελθόνκαι τον οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ένα ατελέσφορο μέλλον.  Κάθε σύγκριση της σημερινής πορείας του τόπου μας με την προ του 1995 εποχή απέχει παρασάγγας από αυτό που ο καθένας μας θα ανέμενε. Χρειάζεται η χάραξη μιας νέας πορείας για να ανακάμψει η τοπική οικονομία και να ανακτήσει η περιοχή μας τη θέση που τις αρμόζει στον σύγχρονο κόσμο.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,  για το βιβλίο του συγγραφέα και φίλου Γιώργου Κώτση που με τα ερεθίσματα και τις εμπνεύσεις του μας παροτρύνει και μας οδηγεί να αναζητήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για  τον τόπο μας και τους συνανθρώπους μας.

Γιώργο συνέχισε την προσπάθειά σου και τα ακόμη καλύτερα έπονται!!!

Φιλιάτες- ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία” – VDELLA

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *