Αναφορά βουλευτών Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ για τις επιπτώσεις στον κλάδο της πτηνοτροφίας από τον covid-19

Share Button

Αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατέθεσανοι βουλευτές Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ (Γεροβασίλη, Μπάρκας, Τζούφη) με πρωτοβουλία του Μάριου Κάτσησχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας του covid-19 στην πτηνοτροφία.

Με την αναφορά κατέθεσαν το υπόμνημα του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «ΠΙΝΔΟΣ» προς τον αρμόδιο Υπουργό, στο οποίο παρουσιάζεται η δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο της πτηνοτροφίας καθώς και προτεινόμενα μέτρα για τη στήριξη του.

Λόγω της αναστολής της λειτουργίας επιχειρήσεων μαζικής εστίασης και των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων καθώς και των άλλων περιορισμών, η πτώση στις πωλήσεις του κλάδου αγγίζει το 30%. Οι προβλέψεις για το τρίμηνο Μαΐου – Ιουλίου είναι αρνητικές, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν άμεσα εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Η ζημιά για την Ήπειρο θα είναι μεγάλη, καθώς το 70% των προϊόντων της ελληνικής πτηνοτροφία παράγεται σε αυτήν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από το πρόγραμμα ¨Μένουμε Όρθιοι¨ κατάθεσε μία ολοκληρωμένη πρόταση για τη συνολική στήριξη του αγροτικού τομέα και της πρωτογενούς παραγωγής. Η πρώτη φάση της πρότασης περιελάμβανε άμεσα μέτρα ύψους 300 εκ. ευρώ,και αφορούσαν το ελάχιστο ποσό που απαιτούνταν για την αποφυγή μεγάλης ύφεσης στον αγροτικό τομέα.

Η συνολική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν περιορίζεται σε αυτό, εκτείνεται σε τρεις βασικούς άξονες,την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων του κλάδου, τη στήριξη του εισοδήματος των αγροτών και των εργαζομένων στον αγροτικό τομέα, καθώς και την απορρόφηση μέρους της παραγωγής από τις κοινωνικές δομές του κράτους, το ΤΕΒΑ κτλ.

Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν έκανε ότι απαιτούνταν ώστε να στηρίξει τον αγροτικό κόσμο και την πρωτογενή παραγωγή, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε μπροστά σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για το παρόν και μέλλον των αγροτών και τις επιχειρήσεων του κλάδου.

Αναλυτικά η ερώτηση

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

 

Αναφορά

 

Για τον κ. Υπουργό

  • Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Θέμα: Επιπτώσεις στον κλάδο της πτηνοτροφίας από τον covid-19

 

Κατατίθεται προς τον κ. ΥπουργόΑγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμωνως Αναφορά, η από 29/04/2020 επιστολή τουΑγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού ΠΙΝΔΟΣ, η οποία απευθύνεται στον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τις επιπτώσεις στον κλάδο της πτηνοτροφίας από τον covid-19 και τα μέτρα στήριξης που πρέπει να ληφθούν.

 

Επισυνάπτεται το σχετικό έγγραφο.

 

Παρακαλούμε για την άμεση εξέταση του εγγράφου και την ενημέρωσή μας για τις δικές σας ενέργειες.

 

Αθήνα, 7Απριλίου2020

 

Οικαταθέτοντες βουλευτές

 

Κάτσης Μάριος

Γεροβασίλη Όλγα

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Τζούφη Μερόπη

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *