Ανακοίνωση του Μ-Λ ΚΚΕ Θεσπρωτίας για το ξεπούλημα του Λιμανιού

Share Button

Στα πλαίσια του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου της χώρας, η κυβέρνηση της ΝΔ, κατ΄ εντολή της ΕΕ και στη υπηρεσία των συμφερόντων του ξένου και του ντόπιου κεφαλαίου, συνεχίζοντας την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, προχωράει στο διαγωνισμό για την εκποίηση του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ ΑΕ).
Η ΟΛΗΓ ΑΕ είναι μια μονομέτοχη κερδοφόρα εταιρεία του Ελληνικού Δημοσίου, που υπάγεται στο ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο πηγαίνουν τα κέρδη της, για να ταΐσει τον μνημονιακό Μινώταυρο.
Σαν προίκα στην πωλούμενη εταιρεία, για να είναι αρεστή στους επίδοξους αγοραστές, εκτός από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, δίνονται και τα λιμάνια της Πλαταριάς, των Συβότων με όλη τη χερσαία έκτασή τους και όλη η παραθαλάσσια Σκάλα Σαγιάδας, με όλα τα σπίτια και τα καταστήματα, που με ένα μεθοδευμένο σχέδιο, τα προηγούμενα χρόνια, με την συναίνεση των τοπικών αρχών, μετατράπηκαν από αλιευτικά σε τουριστικά καταφύγια.
Ταυτόχρονα – πρωτοφανές και για τα διεθνή δεδομένα – δίνεται και το λιμάνι εσωτερικού για Κέρκυρα, ενώ στην αρχή του ποδηλατοδρόμου – πεζοδρόμου προς το Δρέπανο – και σε βάρος αυτού – χωροθετείται (άλλο δώρο προς τον υποψήφιο αγοραστή), η μαρίνα 340 τουριστικών σκαφών, με κτιριακές εγκαταστάσεις 36.000τμ., σε βάρος της παιδικής χαράς της πόλης, που μέρος της θα γίνει πάρκινγκ για να την υποστηρίξει.
Τα λιμάνια αυτά φτιάχτηκαν με εκατοντάδες εκατομμύρια του ελληνικού λαού.
Με την πώληση, το καινούργιο «αφεντικό» θα μετατραπεί σε «κράτος εν κράτει», θα έχει στη διάθεσή του όλα αυτά τα φιλέτα και θα μετατρέψει την Ηγουμενίτσα μια παραλιακή πόλη και τα παραθαλάσσια χωριά Πλαταριά, Σύβοτα, Σαγιάδα, χωρίς μέτωπο στην παραλία, αποκλείοντας τους κατοίκους από κάθε δραστηριότητα σε αυτήν.
Στα σχέδια της προς πώληση έκτασης περιλαμβάνονται και κομμάτια της ονομαζόμενης «χερσαίας ζώνης» του Λιμανιού (λιμανάκι, γηπεδάκια, τμήματα πεζοδρόμου και του Δρεπάνου), που σήμερα απολαμβάνουν πολίτες της Ηγουμενίτσας, αφού όλα αυτά τα χρόνια, μέσα από ένα πραγματικό «γαϊτανάκι» – κοροϊδία όλων των κυβερνήσεων, με όλες τις δημοτικές αρχές, η «χερσαία ζώνη» όλο παραχωρείται στο Δήμο, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει παραχωρηθεί.
Θεωρούμε ότι δεν χρειάζεται να μιλήσουμε σε καλόπιστους και λογικούς ανθρώπους για τις τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις αυτού του ξεπουλήματος. Είναι ένα θέμα άλλωστε που έχει συζητηθεί και που οι φορείς και η Θεσπρωτική κοινωνία έχουν εκφράσει τις απόψεις των. Όλα αυτά τα χρόνια το Λιμάνι για πολλούς ήταν η «Μεγάλη Ιδέα» που θα έφερνε την «ανάπτυξη», μόνον που η ανάπτυξη δεν ήρθε και η φτώχεια και η ανεργία, σαν αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών, μεγάλωσε.
• Απεναντίας είχαμε την κυκλοφοριακή συμφόρηση, λόγω μη ύπαρξης Περιφερειακής οδού, τις πλημμύρες στο Λαδοχώρι, τον θόρυβο και την αιθαλομίχλη των καραβιών, την καταστροφή των πράσινων λόφων της «Γωνιάς», την αύξηση της αξίας της γης, την ακρίβεια σε καύσιμα και σε όλα τα αγαθά, το κλείσιμο των περισσότερων Ναυτικών Πρακτορείων, όπου δούλευε ένας κόσμος, όλα σε όφελος των εφοπλιστικών εταιρειών, την υποβάθμιση – τελικά – της ζωής μας.
Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνει κανείς ακόμη πιο πολύ τι σημαίνει να στηρίζεται η οικονομία μιας χώρας – υποταγμένης στον ιμπεριαλιστικό ευρωενωσιακό καταμερισμό εργασίας – στον τριτογενή τομέα, με την «βαριά βιομηχανία», τον τουρισμό – με τον οποίο συνδέεται και το Λιμάνι – να τσακίζεται στο παραμικρό φύσημα του ανέμου.
Και επειδή κάποιοι μιλάνε για «οφέλη», πέρα όλων των ανωτέρω, πέραν από το άδηλο μέλλον και των εργαζομένων στην ΟΛΗΓ ΑΕ, θυμίζουμε, για να μην υπάρχουν αυταπάτες, ότι ένα πενιχρό ποσό από τα έσοδα του Λιμανιού, που δινόταν παλιότερα από το Λιμενικό Ταμείο Ηγουμενίτσας στο Δήμο Ηγουμενίτσας στις Τοπικές Κοινότητες, με προσφυγή των εφοπλιστών, σταμάτησε να δίνεται.

• Εκείνο που χρειάζεται άμεσα, είναι μια πανστρατιά, για την δημιουργία ενός πλατιού μετώπου αντίστασης που θα περιλάβει τους πάντες, συλλόγους, φορείς, οργανώσεις, συλλογικότητες και πολίτες, με βασικό αίτημα:

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ
Ηγουμενίτσα 15-07-2021

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *