Δεν φτάνει που η κατάσταση στα δημόσια ΙΕΚ είναι οριακή εδώ και χρόνια, τώρα με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έχει μπει Νοέμβρης και τα μαθήματα δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη. Φήμες τοποθετούν την έναρξη του εξαμήνου, στην καλύτερη περίπτωση, τα τέλη Νοέμβρη με αρχές Δεκέμβρη, τη στιγμή που θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει από τις αρχές Οκτώβρη!!!
Οι δεκάδες ωρομίσθιοι, ελαστικά απασχολούμενοι, εκπαιδευτικοί και οι εκατοντάδες σπουδαστές της περιοχής μας (αλλά και ολόκληρης της χώρας) έχουν εμπειρία τι σημαίνει αυτό: Μια εξαντλητική κούρσα με μαθήματα τα Σάββατα, στις διακοπές των Χριστουγέννων, με μαθήματα «άρπα κόλλα» για να βγει τυπικά το εξάμηνο.
Μοναδική έγνοια της κυβέρνησης και των μεγαλοεπιχειρηματιών είναι πως οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί θα συνηθίσουν να ζουν και να εργάζονται με απαράδεκτες ελαστικές σχέσεις και πως οι σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ θα μάθουν από νωρίς να εργάζονται τσάμπα και χωρίς δικαιώματα. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από την εγκύκλιο για την πρακτική άσκηση, που όχι μόνο δεν γίνεται λόγος για πληρωμή, αλλά θέλουν να πληρώνουν οι σπουδαστές για την ασφάλιση τους (με τρανταχτό παράδειγμα την διεύθυνση στο ΙΕΚ της Σιβιτανιδείου που είχε τα μούτρα να ζητήσει 10€ από τους πρακτικάριους).
Μέχρι πρότινος η πρακτική άσκηση ήταν προαιρετική και διαρκούσε ένα εξάμηνο. Όσοι εντάσσονταν στην πρακτική άσκηση, αναγκάζονταν να προχωρήσουν σε ατομικές συμφωνίες με τον εργοδότη. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι εργοδότες στη λογική της μαθητείας δεν πλήρωναν καθόλου, ενώ οι σπουδαστές κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης δεν έχουν ασφαλιστικά δικαιώματα.
Στα ιδιωτικά ΙΕΚ οι πρακτικές γίνονται σε επιχειρήσεις, που “συνεργάζονται” με το ΙΕΚ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο κλάδος του Επισιτισμού, που οι σχολές “στέλνουν” σπουδαστές σε μεγάλους τουριστικούς επιχειρηματικούς ομίλους τα καλοκαίρια κι έτσι τα μεγάλα ξενοδοχεία καλύπτουν τις ανάγκες τους με σχεδόν δωρεάν εργατικό δυναμικό.
Πλέον με το άρθρο 1 της Διυπουργικής Απόφασης με αριθμό 139931/Κ1/10-9-15 ανοίγει ο δρόμος για να γενικευτεί και τυπικά η τσάμπα δουλειά των σπουδαστών για τους εργοδότες, αφού “η εξάμηνη Πρακτική Άσκηση σε χώρους εργασίας, διάρκειας 960 ωρών, είναι υποχρεωτική για τους σπουδαστές των ΙΕΚ και θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκτηση Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης. (…) Η Πρακτική Άσκηση σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς είναι δυνατόν να χρηματοδοτείται από εθνικούς ή/και κοινοτικούς πόρους” (είναι δυνατόν δηλαδή δεν είναι απαραίτητο!).
Οι εκπαιδευτικοί και οι σπουδαστές δεν θα πρέπει να ανεχτούν άλλο αυτή την κατάσταση αλλά να οργανώσουν την πάλη τους μέσα από τους συλλόγους τους και να διεκδικήσουν εδώ και τώρα:
* Άμεση έναρξη του εξαμήνου.
* Καμιά απουσία σε εργαζόμενους σπουδαστές, σε περίπτωση αναπληρώσεων, τις ώρες που εργάζονται.
* Κατάργηση της εγκυκλίου για την υποχρεωτική δωρεάν πρακτική. Πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στην μάθηση, ασφάλιση και πλήρεις αποδοχές με βάση το κατώτερο μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη (και όχι μόνο για εργατικό ατύχημα- 1%).
* Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη σπουδαστών για αναλώσιμα, βιβλία.
* Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αναβάθμιση των σπουδών.
* Πάσο για δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».
* Στελέχωση των δημοσίων ΙΕΚ με μόνιμους εκπαιδευτικούς με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.