Αναταραχή σε κτηνοτρόφους έφερε η ΚΥΑ για την πυκνότητα βόσκησης

Share Button

ageladesΜεγάλες αντιδράσεις προκαλεί στους κτηνοτρόφους ορισμένων χωρικών ενοτήτων της χώρας ο τρόπος με τον γίνεται η κατανομή των βοσκοτόπων με Κοινή Υπουργική Απόφαση των αναπληρωτών υπουργών Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως λένε οι παραγωγοί, με τον τρόπο αυτό, δημιουργούνται ανακατανομές στη βοσκήσιμη γη και διαφοροποιήσεις ακόμη και για κτηνοτρόφους με ίδιο αριθμό ζώων, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αλλαγές και στα τελικά ποσά των επιδοτήσεων.

Το υπουργείο προτίμησε να επιλύσει το πρόβλημα με απλή Κοινή Υπουργική Απόφαση, για την οποία ήδη υπάρχουν αντιδράσειςΤο υπουργείο προτίμησε να επιλύσει το πρόβλημα με απλή Κοινή Υπουργική Απόφαση, για την οποία ήδη υπάρχουν αντιδράσεις
Μεγαλύτερο χτύπημα με την ΚΥΑ φαίνεται ότι δέχονται οι παραγωγοί με μεγάλο αριθμό ζώων, εξ’ ού και οι αντιδράσεις σε κατεξοχήν κτηνοτροφικές περιοχές όπως η Θεσσαλία. Αυτό συμβαίνει λόγω του συντελεστή με τον οποίο γίνεται η κατανομή εκτάσεων βόσκησης, ο οποίος προκύπτει από τη διαίρεση τον αριθμό ΜΜΖ κάθε παραγωγού, με την επιφάνεια βοσκοτόπου που αντιστοιχεί σε κάθε χωρική επιφάνεια της χώρας.

Ήδη σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας έχει σημάνει συναγερμός, καθώς όπως λένε οι κτηνοτρόφοι με την κατανομή που έγινε παραγωγοί με ίδιο αριθμό ζώων θα πάρουν διαφορετική έκταση βοσκότοπων, ανάλογα σε ποια περιοχή βρίσκονται κι ενώ η διαδικασία είχε προχωρήσει το περασμένο διάστημα με βάση σχέδιο νόμου για τις βοσκήσιμες γαίες, που είχε δώσει πρώτο στη δημοσιότητα το agronews.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ότι με βάση την κατανομή της ΚΥΑ παραγωγός από την κεντρική Μακεδονία με 100 πρόβατα για παράδειγμα παίρνει 48 στρέμματα βοσκότοπου, ενώ στην Κρήτη 113 στρέμματα βοσκότοπου!

Πάντως όλα θα κριθούν και από τη στάση που θα κρατήσουν οι περιφερειάρχες της χώρας, μέσα από τους οποίους περνά η κατανομή των βοσκοτόπων.

ΠΗΓΗ: www.agronews

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *