Ανδρέας Σπυρόπουλος: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών»

Share Button

«Στα προβλήματα της κοινωνίας και της οικονομίας, απαντάμε με μια κυβερνητική πρόταση επεξεργασμένων και τεκμηριωμένων πολιτικών, με ένα άλλο πολιτικό ήθος και ανανεωμένο πολιτικό προσωπικό», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος, ξεκαθαρίζοντας ότι μετεκλογικά το κόμμα του θα κινηθεί με βάση τη λαϊκή ετυμηγορία που θα αποτυπωθεί στην κάλπη.

• Ποια είναι η πολιτική σας αίσθηση για το θέμα των πρόωρων εκλογών; Σας πείθουν οι πρόσφατες κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι θα εξαντλήσει την τετραετία;

Εκτιμώ ότι συνολικά η στάση του κ. Μητσοτάκη με την παρατεταμένη παλινδρόμηση μεταξύ εκλογών και εξάντλησης της τετραετίας έχει οδηγήσει τη χώρα στην αβεβαιότητα και την αστάθεια. Οι υπουργοί και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έχουν ήδη ξεκινήσει την προεκλογική εκστρατεία, αδιαφορώντας για τα προβλήματα των πολιτών. Η δική μας στρατηγική δεν διαμορφώνεται από τις μικροκομματικές επιδιώξεις του κ. Μητσοτάκη, αλλά έχει ορίζοντα το μέλλον της πατρίδας. Εμείς είμαστε πανέτοιμοι και προγραμματικά και με ανανεωμένα ψηφοδέλτια, όποτε κι αν προκηρυχτούν οι εκλογές.

• Ανεξαρτήτως ημερομηνιών, τι απαντάτε στο ερώτημα αν πρέπει να φύγει η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη; Τυχόν παραμονή της στην εξουσία θα αμβλύνει ή θα διογκώσει προβλήματα, όπως η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση;

Σε όλες τις μεγάλες κρίσεις που αντιμετώπισε η χώρα τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέτυχε να διαμορφώσει όρους ανθεκτικότητας για την κοινωνία και την οικονομία. Εμεινε πιστή στον ιδεολογικό της συντηρητικό προσανατολισμό και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας. Φορολογικά, επέλεξε να μειώσει περαιτέρω τη φορολογία μερισμάτων στο 5%, ενισχύοντας τον πλούτο και τα εισοδήματα από τα κέρδη, τη στιγμή που υπερφορολογεί τη μισθωτή εργασία και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Την ώρα που οι πολίτες υποφέρουν από τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, η κυβέρνηση επιλέγει να μη βάλει πλαφόν στη λιανική τιμή και να μεταθέτει στο μέλλον τη φορολόγηση των υπερκερδών. Τη στιγμή που αυξάνονται διαρκώς οι τιμές σε βασικά αγαθά και ο πληθωρισμός είναι στο 12%, ο υψηλότερος από το 1993, η κυβέρνηση δεν κάνει αυτά που θα έπρεπε για να περιορίσει το κύμα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας. Οι ανισότητες αυξάνονται, τα εισοδήματα των πολιτών συρρικνώνονται και οι ευκαιρίες για τη νέα γενιά για μια καλύτερη ζωή περιορίζονται. Ο τόπος χρειάζεται πολιτική αλλαγή και ελπίδα.

• Να συμπεράνω ότι για το ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει και το κεφάλαιο της συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ. Και τι γίνεται εφόσον προκύψουν εθνικοί λόγοι, όπως το 2012, ή κινδυνεύσει η σταθερότητα στη χώρα;

Εχει περάσει μια δεκαετία από τότε που η χώρα βρέθηκε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό με ευθύνη της διακυβέρνησης Καραμανλή. Αναλάβαμε τότε μόνοι μας το βάρος της αποφυγής της χρεοκοπίας με δύσκολες αποφάσεις και μεγάλο πολιτικό κόστος. Σήμερα, δέκα χρόνια μετά, έχουν συσσωρευτεί ξανά τεράστια προβλήματα στην οικονομία και την κοινωνία με την ευθύνη τόσο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. όσο και της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Σε όλη αυτή τη μακρά περίοδο κυριάρχησε ο τοξικός πολιτικός λόγος, η άγονη αντιπαράθεση και κυρίως η απουσία μεταρρυθμίσεων και ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη θωράκιση των πολιτών και της οικονομίας έναντι των μεγάλων προκλήσεων. Υποβαθμίστηκε σημαντικά η ποιότητα ζωής στη χώρα και δεν δημιουργήθηκαν καλές θέσεις εργασίας για τη νέα γενιά και για όσους έφυγαν στο εξωτερικό τα προηγούμενα χρόνια. Γι’ αυτό, ο μοναδικός μας στόχος είναι να αποτελέσει κοινωνική πλειοψηφία η σοσιαλδημοκρατική πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής που θα οδηγήσει τη χώρα σε ένα καλύτερο μέλλον.

• Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ σας ζητά να πάρετε θέση στο δικό του αίτημα για προοδευτική διακυβέρνηση. Μάλιστα ο κ. Ανδρουλάκης έχει δηλώσει υπέρμαχος της συγκρότησης κυβέρνησης από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής, όπως και ο κ. Τσίπρας. Πώς να το ερμηνεύσουμε;

Ο κ. Τσίπρας μιλάει σήμερα για προοδευτική διακυβέρνηση, όταν όλοι θυμόμαστε ότι στην «πρώτη φορά Αριστερά» επέλεξε δύο φορές να συγκυβερνήσει με τους ΑΝ.ΕΛΛ. και τον κ. Καμμένο. Η πολιτική του ταύτιση με τις ακραίες θέσεις του κ. Πολάκη, αλλά και οι πολιτικές του επιλογές, η οικονομική του διαχείριση και οι συνεχείς παρεμβάσεις στους θεσμούς σε καμία περίπτωση δεν χαρακτηρίζουν μια προοδευτική διακυβέρνηση. Ακόμη όμως και μετά από τρία χρόνια καταστροφικών πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αρθρώσει έναν υπεύθυνο πολιτικό λόγο με αξιοπιστία και σοβαρές προτάσεις, ούτε να παρουσιάσει μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης για τον τόπο. Στην ανάγκη των πολιτών για λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας και της οικονομίας, απαντάμε με μια κυβερνητική πρόταση επεξεργασμένων και τεκμηριωμένων πολιτικών, με ένα άλλο πολιτικό ήθος και ανανεωμένο πολιτικό προσωπικό.

• Αν, όπως διατείνεστε, δεν δεχτείτε ούτε Μητσοτάκη ούτε Τσίπρα για πρωθυπουργούς, ποιος θα ηγηθεί; Σας κατηγορούν για αλαζονεία και κρυφά χαρτιά…

Νομίζω ότι πίσω από τις κατηγορίες ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας σε βάρος του ΠΑΣΟΚ κρύβεται μια κοινή στρατηγική που σχετίζεται με τη δυναμική που αναπτύσσουμε ως παράταξη στην κοινωνία. Εμείς έχουμε καταστήσει σαφές ότι θα κινηθούμε πολιτικά με βάση τη λαϊκή ετυμηγορία που θα αποτυπωθεί στην κάλπη. Η αλαζονεία και τα κρυφά χαρτιά χαρακτηρίζουν τον κ. Μητσοτάκη που προεξοφλεί ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε διαδοχικές εκλογές για να πάρει την αυτοδυναμία. Αλλά και τον κ. Τσίπρα που, ενώ ηττήθηκαν οι πολιτικές και το ύφος της διακυβέρνησής του, πορεύεται χωρίς πολιτική ουσία επιδιώκοντας διαρκώς μια τοξική πολιτική αντιπαράθεση.

• Είστε νέος άνθρωπος, ασχολείστε όμως πολλά χρόνια με την πολιτική και πρόσφατα εκλεχτήκατε γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. Ποιες είναι οι προτεραιότητες που βάζετε για το κόμμα σας; Πότε θα πείτε ότι πετύχατε τους στόχους σας;

Μετά από μια δύσκολη δεκαετία για την παράταξη, προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, μέσα από τη διαδικασία της αυτοοργάνωσης και το ψηφιακό κόμμα, ώστε να εκφραστεί ο δημοκρατικός κόσμος που μαζικά προσήλθε να στηρίξει αυτή τη νέα μας προσπάθεια. Στόχος μας είναι να εκφράσουμε τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών που είναι απογοητευμένοι από τη συντηρητική διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Επιπλέον, να προσεγγίσουμε ξανά τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους που δεν πιστεύουν ότι η πολιτική μπορεί να προσφέρει λύσεις στα προβλήματά τους. Οταν, λοιπόν, η πλειοψηφία των πολιτών αισθανθεί ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελεί ξανά το πολιτικό της σπίτι και την πρώτη της επιλογή, τότε θα έχουμε πετύχει το στοίχημα της ανανέωσης και της αναγέννησης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *