Ανδρέας Σπυρόπουλος: Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι υιοθετούν τις θέσεις μας

Share Button

Mόλις λίγες ημέρες μετά τη δυναμική εμφάνιση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη στην Κέρκυρα, όπου διατυπώθηκαν οι βασικοί στόχοι εν μέσω εκλογολογίας, ο γραμματέας του κόμματος, Ανδρέας Σπυρόπουλος παραχωρεί συνέντευξη στο Reader γύρω από τις πιο σημαντικές θέσεις της παράταξης.

Χωρίς περιστροφές, στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στις πολιτικούς αντιπάλους που ήδη ξεκίνησαν να ανακοινώνουν υποψηφίους, την ώρα που όπως τονίζει το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν έχει μείνει «ουδέτερο», αλλά Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ έχουν… αφομοιώσει πολλές από τις «πράσινες» ιδέες σε καίρια ζητήματα. Ο κ. Σπυρόπουλος δεν κρύβει πως η παράταξη που εκπροσωπεί έχει αποκτήσει φρέσκες ιδέες και αντιλήψεις, χωρίς την απόλυτη ηλικιακή ανανέωση, ενώ απαντά πως βασικός στόχος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι άλλος από το να γίνει ξανά ο πρωταγωνιστής του πολιτικού σκηνικού στη χώρα.

 

Έχουμε μπει σε ένα περιβάλλον εκλογολογίας. Το ΠΑΣΟΚ τις θέλει τις εκλογές, τώρα τι ζητάει;

«Την εκλογολογία άνοιξε πρώτα η ίδια η κυβέρνηση, με τους υπουργούς να τρέχουν στις εκλογικές τους περιφέρειες και τους βουλευτές της ΝΔ να εξαγγέλλουν πιθανές ημερομηνίες εκλογώνΟ ίδιος ο πρωθυπουργός, επίσης, συνέβαλε στη διαλυτική αυτή κατάσταση, προεξοφλώντας δεύτερες κάλπες, καθώς με υπέρμετρη αλαζονεία συνδέει την έννοια της σταθερότητας με την αυτοδυναμία της ΝΔ. Μόλις προχτές λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να βάλει φρένο στην εκλογολογία, αλλά όλα αυτά τα μπρος-πίσω θυμίζουν την ιστορία με τον βοσκό και τον λύκο. Κανείς δεν τα πιστεύει… Ούτως ή άλλως έχουμε εισέλθει στον τελευταίο χρόνο της θητείας της κυβέρνησης, επομένως οι εκλογές μπορούν να προκηρυχθούν ανά πάσα στιγμή. Εμείς θα είμαστε πανέτοιμοι όποτε και εάν στηθούν οι κάλπες, με ένα ρεαλιστικό και συνάμα οραματικό προγραμματικό πλαίσιο και με ένα ανθρώπινο δυναμικό υψηλής κοινωνικής αξιοπιστίας».

«Ο βασικός μας στόχος είναι να επανέλθουμε πρωταγωνιστές στα πολιτικά πράγματα του τόπου, για να δώσουμε ξανά ελπίδα και προοπτική στην πατρίδα και τη νέα γενιά. Όλες οι ενδείξεις έως σήμερα, από την επαφή μας με την κοινωνία έως τις δημοσκοπήσεις, συνηγορούν στο ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Τα υπόλοιπα θα τα καθορίσει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του».

Ποια είναι η ανανέωση που έχει γίνει μέχρι τώρα στο ΠΑΣΟΚ; Η ηλικιακή ανανέωση αρκεί για να κερδίσετε και πάλι την εμπιστοσύνη των πολιτών;

 

Υπάρχει μία γενικότερη αίσθηση ότι δεν έχετε εκφράσει με σαφήνεια ένα συγκεκριμένο προγραμματικό λόγο. Τι απαντάτε σε αυτό;

«Οποιοσδήποτε σήμερα με μια απλή αναζήτηση στο Διαδίκτυο μπορεί να διαπιστώσει ότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι υιοθετούν τις θέσεις μας σε μια σειρά κρίσιμων θεμάτων για τη χώρα και την καθημερινότητα των πολιτών. Να σας θυμίσω ότι ήμασταν οι πρώτοι που μιλήσαμε για την ανάγκη φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας ενώ η ΝΔ τότε μας κατηγορούσε για λαϊκισμό. Το ίδιο συνέβη και με τις προτάσεις μας για την αξιοποίηση, υπέρ των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, των υπερεσόδων από τον ΦΠΑ που εισρέουν στα ταμεία του κράτους. Επίσης, ο πρόεδρός μας, Νίκος Ανδρουλάκης, έθεσε πρώτος στη δημόσια συζήτηση το ζήτημα της φτηνής και ποιοτικής στέγης για τους νέους ανθρώπους και τελευταία βλέπουμε το όψιμο ενδιαφέρον τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι και οι δύο δεν έκαναν απολύτως τίποτα για τη στεγαστική πολιτική στα χρόνια που κυβέρνησαν. Επομένως, το επιχείρημα ότι δεν έχουμε θέσεις δεν είναι μόνο ανυπόστατο, αλλά και παραπλανητικό. Το επόμενο διάστημα άλλωστε θα καταθέσουμε ολοκληρωμένα και το προγραμματικό μας πλαίσιο που κινείται στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και θα απαντά αποτελεσματικά και με δίκαιο τρόπο στα κρίσιμα προβλήματα αλλά και στις ανησυχίες της κοινωνίας».

Και τέλος θα σας κάνω την κλασική ερώτηση: Θα αφήσετε τη χώρα χωρίς κυβέρνηση ή η σταθερότητα, στην οποία αναφέρεστε συνέχεια, θα γίνει πράξη μέσα από τη δική σας χείρα βοήθειας σε ένα από τα δύο κόμματα που στις προηγούμενες εκλογές ήταν στις δύο πρώτες θέσεις;

«Οσο μεγαλύτερη εκλογική δύναμη μάς δώσουν οι πολίτες τόσο μεγαλύτερη επιρροή θα έχουμε για να επιβάλουμε τους δικούς μας όρους για μια πραγματικά αποτελεσματική και αξιόπιστη σοσιαλδημοκρατική πρόταση διακυβέρνησης. Το παράδοξο βέβαια είναι ότι όλοι ρωτάνε μόνο το ΠΑΣΟΚ για το τι θα πράξει εκ των προτέρων, χωρίς μάλιστα να έχει μεσολαβήσει η κρίση του ελληνικού λαού. Ισως αυτό να δείχνει και ότι όλοι πλέον έχουν καταλάβει ότι η παράταξη επέστρεψε οριστικά και διεκδικεί να γίνει η πιο δημιουργική πολιτική δύναμη στον τόπο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *