Ανδρέας Σπυρόπουλος: “Το ΠΑΣΟΚ πλέον έχει επιστρέψει στην κοινωνία και οι μάχες θα γίνουν εκεί”

Share Button

Συνέντευξη “REAL NEWS”

1) Βρισκόμαστε μία εβδομάδα μετά από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε ξανά στην όχθη των κερδισμένων. Ποιο το πολιτικό αποτύπωμα που άφησαν κατά τη γνώμη σας;

Το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών συνιστά προσωπική ήττα του κ. Μητσοτάκη και του συγκεντρωτικού συστήματος εξουσίας του Μαξίμου. Το ΠΑΣΟΚ ενισχύθηκε μέσα από αυτοδιοικητικές επιλογές που κέρδισαν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Άνθρωποι που προέρχονται από την Παράταξή μας με ήθος, επάρκεια και καθαρό λόγο εκλέχθηκαν δήμαρχοι σε περισσότερους από 100 δήμους. Επιπλέον, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια οι τρεις μεγάλοι δήμοι (Αθήνα-Θεσ/νικη-Πειραιάς)θα διοικούνται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ που διαμόρφωσαν πολυσυλλεκτικούς αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς που εκφράζουν τις ανάγκες των πολιτών. Πρόκειται για μια νικηφόρα στρατηγική που έθεσε στο επίκεντρο τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες μέσα από προγραμματικές προτάσεις και κοινωνικές συμμαχίες. Γιατί στόχος μας ήταν μία τοπική αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία των πολιτών και όχι το μακρύ χέρι της κυβέρνησης στους Δήμους και τις Περιφέρειες, όπως επιθυμούσε η Νέα Δημοκρατία.

2)  Μιλάτε πάντως για προοδευτική κυβέρνηση την επομένη των εθνικών εκλογών, ευελπιστώντας να είστε εσείς η δύναμη που ‘θα στείλει στο σπίτι του’ τον κ.Μητσοτάκη. Δεν φοβάστε μήπως κατηγορηθείτε για …μικρομεγαλισμό.

Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα που έδωσαν οι πολίτες απέναντι στην αλαζονεία και την αμετροέπεια που επιδεικνύει συστηματικά ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Υπάρχουν πολλά προβλήματα που αναζητούν λύσεις και αντ’ αυτών οι πολίτες βλέπουν μόνο επικοινωνιακές διευθετήσεις. Ο πληγωμένος λαός της Θεσσαλίας δεν ανέχεται εκβιασμούς, όπως έκαναν οι υπουργοί της κυβέρνησης που συνέδεαν τον ρυθμό των απαραίτητων αποζημιώσεων με το αποτέλεσμα των εκλογών. Αναμένει ζωτικά έργα και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το πως θα μπορέσει να ορθοποδήσει.Η ακρίβεια σαρώνει το πραγματικό εισόδημα των πολιτών με την κυβέρνηση απλώς να παρακολουθεί ή να σχολιάζει σαν απλός σχολιαστής της επικαιρότητας. Απέναντι σ’ αυτές τις δύσκολες όψεις τις καθημερινότητας, ο κ. Μητσοτάκης έβαζε τον στόχο για «13 στις 13 περιφέρειες». Τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας καλούσαν τους πολίτες να «βάψουν όλη την Ελλάδα μπλε», αδιαφορώντας επί της ουσίας για τις ανάγκες και τις επιθυμίες των τοπικών κοινωνιών, αλλά και τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Το ΠΑΣΟΚ προχώρησε με προγραμματικές θέσεις, προγραμματικές συμφωνίες στη βάση της κοινωνίας και με πρόσωπα υψηλής κοινωνικής ή επιστημονικής επάρκειας και η στρατηγική αυτή επιβραβεύτηκε από τους πολίτες την περασμένη Κυριακή..

3) Πώς κρίνετε τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και πώς απαντάτε στα ‘ανοίγματά’ του για προοδευτική συμπόρευση;

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ διαχρονικά επικαλείται την “προοδευτική συμπόρευση” μόνο όταν βρίσκεται σε δύσκολη εκλογικά θέση. Διότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ισχυρός, η τότε ηγεσία του επέλεξε να συμπορευτεί με την ακραία συντήρηση και να γίνει ένα με αυτήν. ο κ. Κασσελάκης, αν και επικαλείται την ανανέωση, στην πράξη η ηγετική ομάδα που τον περιστοιχίζει αποτελείται από πρόσωπα που έχουν απωλέσει την πολιτική τους αξιοπιστία. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις πριν από μόλις ένα μήνα, στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, καταδίκαζε την όποια συνεργασία χαρακτηρίζοντας το ΠΑΣΟΚ «κεντροδεξιό. Για ποια ανοίγματα μιλάμε συνεπώς; Εμείς ως βασικοί εκφραστές του προοδευτικού χώρου και της Κεντροαριστεράς στην πατρίδα μας, γνωρίζουμε πώς να χτίζουμε προοδευτικές κοινωνικές συμμαχίες από τα κάτω, στη βάση αρχών, αξιών και προγραμματικών θέσεων. Το αποδείξαμε άλλωστε στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι συμφωνίες κορυφής για να διασωθούν πολιτικές καριέρες δεν αφορούν ούτε εμάς ούτε τον ελληνικό λαό πολύ περισσότερο.

4)Μέχρι και πρόταση για κοινό ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές σας έχει γίνει, και μάλιστα δημοσίως, από ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που υπήρξε πάντως επί δεκαετίες στέλεχος του ΠΑΣΟΚ…

Σας είπα και προηγουμένως, συμφωνίες που μόνο στόχο έχουν να προσφέρουν σανίδα σωτηρίας σε πολιτικούς που απλώς επιζητούν ρόλους δεν μας αφορούν και δεν μας εκφράζουν. Το ΠΑΣΟΚ απευθύνει ένα ευρύ κάλεσμα στον κόσμο του προοδευτικού κέντρου, της Αριστεράς, της οικολογίας, των κινημάτων, σε όλους τους προοδευτικούς και δημοκράτες πολίτες με τους οποίους έχουμε κοινές αγωνίες για το μέλλον της πατρίδας μας, να συστρατευθούμε όλοι μαζί για να αποκτήσει η χώρα την αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης που έχουμε ανάγκη. Συμφωνίες με όρους παζαριού σε επίπεδο κορυφής δεν μας αφορούν.  Το ΠΑΣΟΚ πλέον έχει επιστρέψει στην κοινωνία και οι μάχες και οι συζητήσεις θα γίνουν εκεί, με ανοιχτές τις πόρτες και με κοινωνούς όλους όσοι οραματίζονται την Παράταξη ισχυρή για να προσφέρει στον τόπο.

5) Ξεκίνησαν ήδη οι πρωτοβουλίες του κόμματός σας γύρω από τα μείζονα θέματα της κοινωνίας με πρώτο σταθμό την Παιδεία. Τι θα πρέπει να περιμένουμε;

Το δημόσιο σχολείο και πανεπιστήμιο για εμάς είναι η βάση της προόδου και της ανάπτυξης του τόπου. Προς αυτή την κατεύθυνση προγραμματίζουμε μια σειρά θεματικών δράσεων σε όλη την Ήπειρο που θα κορυφοθούν και με ομιλία του Προέδρου στα Ιωάννινα, με στόχο τη συζήτηση και την ανταλλαγή θέσεων γύρω από την εκπαιδευτική πολιτική της χώρας. Αντίστοιχες θεματικές δράσεις θα γίνουν σε όλες τις περιφέρειες με σκοπό την ουσιαστική αλληλεπίδρασή μας με τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες. Επόμενος σταθμός είναι η Νάξος όπου την Τρίτη θα συζητήσουμε για τα προβλήματα του ΕΣΥ και της δημόσιας υγείας στα νησιά μας, μια εκδήλωση που γίνεται στην μνήμη της Προέδρου μας Φώφης Γεννηματά. Στο επίκεντρο θα θέσουμε θέματα που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής των κατοίκων, με την καθημερινότητά τους και τη σχέση τους με το κράτος.

6) Πώς βλέπετε να εξελίσσεται ο πόλεμος στην Μέση Ανατολή και τι αντίκτυπο θα μπορούσε κατά τη γνώμη σας να έχει στην Ελλάδα;

Η πολεμική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή δεν πρέπει να οδηγήσει σε μια γενικευμένη σύρραξη και σε μια ακόμα μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση. Το αυτονόητο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς, περιορίζεται από το διεθνές δίκαιο και την ανάγκη να προστατευτούν οι άμαχοι Παλαιστίνιοι. Οι βάρβαρες πράξεις της Χαμάς δεν ταυτίζονται με τον παλαιστινιακό λαό ο οποίος είναι επίσης θύμα αυτής της σύγκρουσης. Πρέπει να ασκηθούν πιέσεις για την απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών ομήρων αλλά και να ανοιχτούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι στη Γάζα  για τον ανεφοδιασμό των αμάχων Παλαιστινίων με ανθρωπιστική βοήθεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *