Ο πρωθυπουργός έβαλε τέλος στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. Θέλετε εκλογές και αν ναι, πότε; Πόσο έτοιμο είναι το κόμμα σας σε περίπτωση εκλογικού αιφνιδιασμού; Πιστεύετε όντως ότι ο κ. Μητσοτάκης θα στήσει κάλπες το 2023 και όχι νωρίτερα;

Τα «ήξεις αφήξεις» του πρωθυπουργού αναφορικά με τις πρόωρες εκλογές δείχνουν την αμηχανία και την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού της κυβέρνησης. Αντί να ασχολούνται με την επίλυση των προβλημάτων του ελληνικού λαού, οι υπουργοί του κ. Μητσοτάκη επιδίδονται όλο το τελευταίο διάστημα σε μια ακατάσχετη εκλογολογία. Στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είμαστε προσηλωμένοι στην ολοκλήρωση των προγραμματικών μας θέσεων αλλά και των ανανεωμένων ψηφοδελτίων μας και είμαστε πανέτοιμοι όποτε και αν στηθούν κάλπες.

Στοχεύετε στην πρώτη Κυριακή και τον σχηματισμό κυβέρνησης από εκείνη την κάλπη. Πόσο εφικτό είναι αυτό, και ποια θα είναι η μετεκλογική στάση του κόμματός σας; Πρόσφατα, ο κ. Τσίπρας σας κάλεσε να αποκλείσετε συνεργασία με τη ΝΔ. Τι απαντάτε στον πρώην πρωθυπουργό;

Παρότι εμείς δεν ψηφίσαμε την απλή αναλογική που έφερε ο κ. Τσίπρας, σεβόμενοι το Σύνταγμα και την ετυμηγορία των πολιτών, θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης. Είναι αλαζονική και προσβάλλει τη θεσμική τάξη η θέση του κ. Μητσοτάκη ότι οποιαδήποτε κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών θα πάμε σε δεύτερες εκλογές, διεκδικώντας την αυτοδυναμία. Από την άλλη μεριά, είναι προκλητικό και παράδοξο να το ζητάει αυτό ο κ. Τσίπρας που στην «πρώτη φορά Αριστερά» επέλεξε δύο φορές για κυβερνητικό εταίρο τον κ. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ. Στα αδιέξοδα του κ. Τσίπρα και του κ. Μητσοτάκη εμείς ζητάμε από τους πολίτες να απαντήσουν με ψήφο εμπιστοσύνης προς το ΠΑΣΟΚ και την κυβερνητική του πρόταση.

  • Πώς απαντάτε στα περί «ίσων αποστάσεων» που σας «χρεώνουν» από κοινού ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ;

Είναι ένα αφήγημα που συνδιαμορφώνουν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, για να απαξιώσουν τον τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο και το προοδευτικό ιδεολογικό πρόσημο που έχουμε στις προτάσεις μας. Όταν και οι δύο αδιαφορούν για τα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη, εμείς απαντάμε με συγκεκριμένες προτάσεις που λειτούργησαν αποτελεσματικά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ως φρένο στις διευρυνόμενες ανισότητες. Για παράδειγμα, φέραμε στον διάλογο μία σοσιαλδημοκρατική πρόταση για την κοινωνική κατοικία που έχει εφαρμοστεί στην Πορτογαλία. Προτείναμε τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και τη μείωση της φορολογίας στα καύσιμα, όπως αποφάσισαν άλλες κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό. Ζητήσαμε πρώτοι τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Μιλήσαμε για την ανάγκη να συμπεριληφθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης δράσεις που θα βελτιώσουν την ανθεκτικότητα της Ελλάδας στις συνεχόμενες κρίσεις. Επιμένουμε στην ανάγκη βελτίωσης του κοινωνικού κράτους μέσω της ενίσχυσης του ΕΣΥ και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που απαξιώνει καθημερινά η Νέα Δημοκρατία. Ίσες αποστάσεις, λοιπόν, κρατάει η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ από τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών.

Πρόσφατα ολοκληρώσατε μία σειρά εσωκομματικών διαδικασιών για την ανανέωση των κομματικών οργάνων, διαδικασίες που έφεραν στην πρώτη γραμμή τη γενιά των «σαραντάρηδων» στην οποία ανήκετε και εσείς. Πώς οραματίζεστε το νέο ΠΑΣΟΚ; Σε τι αλλαγές-εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του κόμματος σκοπεύετε να προχωρήσετε ως Γραμματέας του;

Οραματιζόμαστε το νέο ΠΑΣΟΚ να απαντά στα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας κατά τις συνεχόμενες κρίσεις. Η κλιματική αλλαγή, που όλο και πιο συχνά δημιουργεί προβλήματα στην ετοιμότητα του κράτους και στην καθημερινότητα των πολιτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αποτυχία του επιτελικού κράτους της Νέας Δημοκρατίας και η παράλυση του κρατικού μηχανισμού στις τελευταίες χιονοπτώσεις και στις περσινές πυρκαγιές. Οραματιζόμαστε ένα νέο πλαίσιο δίκαιων εργασιακών σχέσεων που θα ανταποκρίνεται στις σημαντικές προκλήσεις, όπως είναι ο χρόνος και ο χώρος εργασίας που μετασχηματίζεται από την τεχνολογική αλλαγή. Αλλά και ο τρόπος που καθορίζεται ο κατώτατος μισθός. Επιπλέον, θέλουμε μία δίκαιη και ανοιχτή κοινωνία που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις δημοκρατικές και κοινωνικές κατακτήσεις. Ζήσαμε τις προηγούμενες ημέρες την τραγική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις. Οραματιζόμαστε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος που θα γίνεται ασπίδα για τους πολίτες που αισθάνονται την εγκατάλειψη και τον αποκλεισμό. Όλα αυτά τα προτάγματα επιδιώκουμε να τα υπερασπίζεται ένα κόμμα ανοιχτό σε όλους, με τους πολίτες και τα μέλη να συμμετέχουν και να διαμορφώνουν οι ίδιοι τις προτάσεις. Ένα κόμμα που απαρτίζεται από στελέχη με κοινωνική αναφορά, εργασιακή εμπειρία και πολιτικό ήθος.

Έχετε δηλώσει πως όραμα του κόμματός σας είναι μία «δίκαιη κοινωνία». Επιγραμματικά πώς την εννοείτε;

Δίκαιη κοινωνία σημαίνει ο κάθε πολίτης να μην αισθάνεται ξένος στον τόπο του, όπως αισθάνονται φέτος οι Έλληνες που δεν μπορούν να κάνουν διακοπές στη χώρα μας. Δίκαιη κοινωνία σημαίνει να έχουμε ποιότητα ζωής αντίστοιχη των άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Να μπορεί, ιδίως, η νέα γενιά να ζήσει, να εργαστεί και να κάνει οικογένεια εδώ, στην Ελλάδα, και όχι να μεταναστεύει στο εξωτερικό. Να υπάρχουν καλές θέσεις εργασίας και μισθοί που να ανταποκρίνονται σε ένα ποιοτικό επίπεδο διαβίωσης. Να υπάρχει ισχυρό σύστημα δημόσιας εκπαίδευσης που θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους να σπουδάσουν και να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες και όχι να επικρατεί το δίκαιο του ισχυρότερου. Να έχουν όλοι οι πολίτες καθολική και δωρεάν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Να έχουμε μια δημόσια διοίκηση στην οποία δεν θα πρωταγωνιστεί η αναξιοκρατία και το πελατειακό κράτος, αλλά θεσμοί που θα κατοχυρώνουν την ίση μεταχείριση, όπως το ΑΣΕΠ που έφερε το ΠΑΣΟΚ. Για να συμβούν όλα αυτά βέβαια απαιτούνται μια σειρά ριζοσπαστικών παρεμβάσεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας, του πολιτικού συστήματος και των θεσμών.

Τι μηνύματα λαμβάνετε από τον κόσμο στο πλαίσιο της αυτό-οργάνωσης και μετά την επιστροφή του «Ήλιου» και του ΠΑΣΟΚ; Η εικόνα από την επαφή με τον κόσμο αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις; Τελικά το ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται… επτάψυχο;

Η μαζική συμμετοχή φίλων και μελών της Παράταξης στη νέα αρχή που κάνουμε ανέδειξε την ανάγκη του κόσμου για μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Εμείς σήμερα μπορούμε να την προσφέρουμε. Οι δημοσκοπήσεις μας ικανοποιούν, αλλά κυρίως μας ικανοποιεί η θετική ανταπόκριση που λαμβάνουμε από την επαφή μας με την κοινωνία. Το ΠΑΣΟΚ έχει «ψυχή» γιατί ιστορικά υπερασπίζεται τη δίκαιη κοινωνία, με ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και βεβαίως ποιοτικές εργασιακές σχέσεις. Αλλά και γιατί σήμερα είναι και πάλι ικανό να απαντήσει με ρεαλιστικό σχέδιο στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς.

*Δημοσιεύθηκε στη “ΜτΚ” στις 17.07.2022