Ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος πρόεδρος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων Παναγιώτης Νταής-Οι πρώτες του δηλώσεις

Share Button
Ο πλήρης εκσυγχρονισμός των λειτουργιών του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ), η αύξηση των εσόδων του, η άμεση λειτουργία των αναψυκτηρίων που παραμένουν κλειστά αλλά και η επέκταση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους είναι οι βασικοί στόχοι του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Οι στόχοι αυτοί παρουσιάστηκαν αναλυτικά από την Λίνα Μενδώνη κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης με αφορμή την επίσημη ανακοίνωση του ονόματος του νέου Προέδρου του Δ.Σ. του ΤΑΠ. Πρόκειται για τον Παναγιώτη Νταή, που έχει διατελέσει στο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής του ΥΠΠΟ, ο οποίος παρέλαβε την σκυτάλη από την απελθούσα Πρόεδρο Αθηνά Χατζηπέτρου.

«Θέλουμε το ΤΑΠ με ένα καινούριο πρόσωπο, με έναν επαναπροσδιορισμό του ρόλου του και με έναν πλήρη εκσυγχρονισμό στις λειτουργίες του. Προφανώς κρατείται το status το οποίο έχει ο Οργανισμός, δηλαδή παραμένει το ΤΑΠ όπως το είχαμε πει από την αρχή, ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου» δήλωσε η υπουργός Πολιτσιμού και Αθλητισμού αναφερόμενη, στη συνέχεια, αναλυτικά, στις πιο βασικές πτυχές του νέου αυτού προσώπου.

Σε πρώτη προτεραιότητα βρίσκεται η αύξηση των εσόδων του ΤΑΠ: «Πάντοτε λέγαμε ότι τα εισιτήρια στην Ελλάδα καταλαμβάνουν περίπου το 95% των εσόδων, ενώ σε όλον τον άλλον κόσμο το ποσοστό δεν ξεπερνά το 20% και τα υπόλοιπα έσοδα είναι από παρεχόμενες υπηρεσίες. Αυτές οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι που θέλουμε να αναβαθμίσουμε ξεκινώντας από τα αναψυκτήρια και τα πωλητήρια» εξήγησε η κ. Μενδώνη.

Αναφερόμενη δε στα αναψυκτήρια μουσείων και αρχαιολογικών χώρων ενημέρωσε πως έχουν ήδη δημοπρατηθεί 15 μεταξύ των οποίων και αυτό της Αρχαίας Ολυμπίας ενώ επισήμανε ότι «ακόμα και σε περίπτωση άγονων διαγωνισμών, υπάρχει πρόβλεψη, δεδομένου ότι υπήρχε θεσμικό πλαίσιο από το 2018. Υπάρχει επικαιροποιημένη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους του Νοεμβρίου του 2011, που επιτρέπει με συγκεκριμένες διαδικασίες ακόμα και απευθείας αναθέσεις. Και το τονίζω, είναι με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους οι απευθείας αναθέσεις για ένα 18μηνο».

Όσον αφορά στα πωλητήρια η υπουργός υπογράμμισε ότι τα πωλητήρια δεν είναι μόνο θέμα προϊόντων: «Προφανώς πρέπει να ‘χεις προϊόντα για να πουλάς- αλλά είναι και τι εικόνα δημιουργείς σ’ αυτόν που μπαίνει στο πωλητήριο για ν’ αγοράσει. Θα σας πω κάτι πάρα πολύ απλό. Τις τελευταίες μέρες στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο το γεγονός ότι το πωλητήριο κατά κάποιο τρόπο αναδιοργανώθηκε χωρίς ν’ αυξηθούν τα πωλητέα μέσα από διαφορετικό στήσιμο των προϊόντων, έχω και τα νούμερα στο γραφείο μου αν θέλετε να σας τα δώσω, διπλασίασε τις πωλήσεις κάθε μέρα. Το διαφορετικό στήσιμο. Διότι είναι η ψυχολογία του αγοραστή».

Σχετικά με το θέμα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου η υπουργός είπε πως βρίσκεται σε διαδικασία επέκτασης: «Έχουν γίνει οι διάφορες συνεννοήσεις που θα έπρεπε να έχουμε κάνει, τόσο με τους αρχικούς χορηγούς που ήταν η Εθνική Τράπεζα και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Υπάρχει ήδη μία νέα χορηγία της τάξεως των 300.000,00€ από το Ίδρυμα Ωνάση, ώστε να προχωρήσουν κάποιοι επιπλέον χώροι, και συγχρόνως έχουμε ήδη έρθει σε συνεννόηση με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ώστε το εισιτήριο να επεκταθεί μέσω ΣΔΙΤ σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους σε σύμπραξη του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Κοινωνίας της Πληροφορίας».

Στον απολογισμό της θητείας της η κ. Χατζηπέτρου, η οποία μετακινείται στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, συμπεριέλαβε την λειτουργία, για πρώτη φορά, του διπλογραφικού συστήματος μέσα από το ERP, τη συμβασιοποίηση του κλεισίματος του 1ου Ισολογισμού του ΤΑΠ με υπογραφή PricewaterhouseCoopers και τη συνεργασία με μεγάλους παίκτες της λεγόμενης Big Four του ιδιωτικού τομέα σε θέματα συγκεκριμένα και δομικά, όπως είναι αυτά της μισθοδοσίας και την κατάργηση μετρητών στην αγορά εισιτηρίων.

Την οργάνωση και μετεξέλιξη του ΤΑΠ έθεσε ως βασικό του στόχο και ο νέος Πρόεδρος του Ταμείου, Παναγιώτης Νταής: «Να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που δίνει η υπάρχουσα νομοθεσία ώστε το ΤΑΠΑ ως ΝΠΔΔ να λειτουργήσει εκμεταλλευόμενο όλα τα όρια και τη διακριτική ευχέρεια που του παρέχει η νομοθεσία στο μέρος της διαχείρισης του προσωπικού και στη δημοσιονομική λειτουργία. Και δεύτερον, να μπορέσουμε να ενταχθούμε στο σύστημα της Κινητικότητας» υπογράμμισε ο ίδιος ενώ συμπλήρωσε πως ένα από τα μεγάλα στοιχήματα είναι τα πωλητήρια: « Θα πρέπει να αναδιοργανωθούν, να λειτουργήσουν με νέο τρόπο ώστε να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες στους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων, των μνημείων και των μουσείων, αλλά και να συμβάλουν στην αύξηση των εσόδων»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.