Πότε ανοίγουν εστίαση, σχολεία και τουρισμός-Μήνυμσ Μητσοτάκη προς τους πολίτες

Share Button

Ίσως είναι η τελευταία αλλά συνάμα και πιο δύσκολη στροφή πριν από τον τερματισμό της διαχείρισης του κορονοϊού. Η αυξανόμενη κόπωση στην πλειοψηφία των πολιτών από τα συνεχή περιοριστικά μέτρα σε συνδυασμό με τα παρατεταμένα υψηλά επιδημιολογικά δεδομένα δημιουργούν ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» που επηρεάζει και το Μέγαρο Μαξίμου.

Τα τελευταία 24ωρα στο πρωθυπουργικό γραφείο πυρετώδεις είναι οι συσκέψεις για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας καθώς παρά την επιθυμία του κ.Μητσοτάκη να ανοίξει τις μετακινήσεις την πασχαλινή περίοδο, η συνεχόμενη πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας «έκοψε» κάθε τέτοια συζήτηση.

Μπορεί λοιπόν η απόφαση του κ.Μητσοτάκη για το «όχι» στην άρση των υπερτοπικών μετακινήσεων το Πάσχα  να είναι πλέον ειλημμένη, μέχρι και τη στιγμή όμως που γράφονται αυτές οι γραμμές ο πρωθυπουργός δεν έχει καταλήξει στο αν θα ανακοινώσει ο ίδιος την απόφαση στους πολίτες.

Το σενάριο του τηλεοπτικού μηνύματος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είτε την Τετάρτη είτε την Πέμπτη, μπορεί να έχει κερδίσει έδαφος τις τελευταίες ώρες όμως δεν έχει κλείσει οριστικά. Το βέβαιο είναι ότι  η κυβέρνηση είτε μέσω του πρωθυπουργού είτε μέσω του αρμόδιου υπουργού  Νίκου Χαρδαλιά τις επόμενες μέρες και πάντως μέχρι την Παρασκευή θα εξηγήσουν το σκεπτικό της απόφασης να παραμείνουν όλοι εντός των τειχών. Κλειδί σε αυτή την επιλογή παίζει μία κρίσιμη παράμετρος: Στην περίπτωση που επιτρεπόντουσαν οι μετακινήσεις το Πάσχα , τότε θα έπρεπε όλο το άνοιγμα της δραστηριότητας να πήγαινε τουλάχιστον δύο εβδομάδες πίσω, μια και οι επιστήμονες ήταν υποχρεωμένοι να περιμένουν τον αντίκτυπο του ανοίγματος στα κρούσματα.

Με άλλα λόγια ο κ.Μητσοτάκης πήρε την απόφαση να βάλει πιο ψηλά στις κυβερνητικές προτεραιότητες το άνοιγμα των σχολείων και της εστίασης από την εξόρμηση στα χωριά.

Όπως όλα δείχνουν λοιπόν το Μέγαρο Μαξίμου θυσιάζει την επιχείρηση Πάσχα στο χωριό» για να μπορέσει να υλοποιήσει τις επόμενες κινήσεις του σύμφωνα με το παρακάτω χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης:

 Λιανεμπόριο στις 3 Μαΐου

– Εστίαση στις 8 Μαΐου

– Δημοτικά και γυμνάσια στις 10 Μαΐου

– Τουρισμός στις 14 Μαΐου.

Από εκεί και πέρα πιθανότατα την Παρασκευή ή το αργότερο τη Μεγάλη Δευτέρα θα υπάρξουν και ανακοινώσεις για μικρές δόσεις “ελευθερίας” εξαιτίας της πασχαλινής περιόδου. Μεταξύ αυτών εξετάζονται μέτρα όπως :

– H χαλάρωση  της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας. Να ισχύει δηλαδή 22.00 ή 23.00 το βράδυ αντί για τις 21.00 που είναι σήμερα.

– H απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων ολόκληρη την εβδομάδα και όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα όπως ισχύει σήμερα.

– H αναπροσαρμογή των απαγορευτικών όρων που βρίσκονται σε ισχύ σήμερα αναφορικά με τις συναθροίσεις στα σπίτια. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με όσα έγιναν πέρσι (εννέα ή δέκα άτομα). Οι παραπάνω επιλογές συζητούνται ήδη στο εσωτερικό της κυβέρνησης και αναμένεται η τοποθέτηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων προκειμένου να δημοσιοποιηθούν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *