Το Τελωνείο Μαυροματίου, που με δική μου υπουργική απόφαση ξεκίνησε να λειτουργεί από 16.1.2006, έχει από τη σύστασή του τη δυνατότητα εξαγωγής και εισαγωγής όλων των προϊόντων εκτός αυτών που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (τσιγάρα, ποτά, καύσιμα). Η απαγόρευση διέλευσης ζώων, κρεατικών, ψαριών, φρούτων κλπ, που υπάρχει σήμερα, δεν οφείλεται σε τελωνειακούς λόγους αλλά στη μη ύπαρξη Συνοριακού Σταθμού Υγειονομικού και Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ) εισαγόμενων ζωικών και αγροτικών προϊόντων από τρίτες μη κοινοτικές χώρες όπως η Αλβανία, (προβλέπεται από την κοινοτική νομοθεσία), η ίδρυση του οποίου αποτελεί αρμοδιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ανέφερα στον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη που επισκέφθηκε τη Θεσπρωτία (24.5.2024,) και βρίσκεται σήμερα στην ίδια θέση που ήμουν εγώ την περίοδο 2005-2009, ότι για την περαιτέρω αναβάθμιση του Τελωνείου, η οποία είναι αναγκαία για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και για εθνικούς λόγους που σχετίζονται με την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας, χρειάζονται δύο ακόμη βήματα, η 24ωρη λειτουργία του και η ίδρυση ΣΥΚΕ.
Η 24ωρη λειτουργία, για την οποία απαιτείται επιπλέον προσωπικό, έχει ήδη δρομολογηθεί από τη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθώς έχουν αυξηθεί κατά 9 οι οργανικές του θέσεις και βρίσκεται σε εξέλιξη μέσω κινητικότητας η μετάταξη υπαλλήλων.
Για τη λειτουργία ΣΥΚΕ θα πρέπει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να ζητήσει την ίδρυσή του από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στη συνέχεια, όπως δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, μέσω προγραμματικής σύμβασης η Περιφέρεια Ηπείρου θα αναλάβει να σταλεί το κατάλληλο προσωπικό που δεν διαθέτει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε πως το αίτημα για ΣΥΚΕ θα υποβληθεί από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.