Αντ. Μπέζας: Το καθεστώς διαχείρισης των παράκτιων περιοχών του Δήμου Ηγουμενίτσας

Share Button

Τα πολύ σημαντικά θέματα της πορείας ολοκλήρωσης του πολεοδομικού σχεδιασμού, που καθυστερεί επί δεκαετίες στο Δήμο Ηγουμενίτσας, και της αποσαφήνισης του καθεστώτος διαχείρισης των παραλιών και των παράκτιων περιοχών μετά την παραχώρηση του Λιμένα, έθεσε μεταξύ άλλων για συζήτηση η δημοτική παράταξη «Μαζί για την Ηγουμενίτσα» στην 2η Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Απριλίου.

Συγκεκριμένα, στην ερώτησή του για την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας στις παραλίες και τις παράκτιες περιοχές του Δήμου Ηγουμενίτσας, ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Καρβούνης, αναφέρει:

Η κυρωθείσα στη Βουλή με το ν. 5084/2023 σύμβαση παραχώρησης προβλέπει ότι “οι περιοχές της χερσαίας ζώνης του Λιμένα Ηγουμενίτσας, του Αλιευτικού Καταφυγίου Πλαταριάς και του Kαταφυγίου Τουριστικών Σκαφών Συβότων που αποχαρακτηρίζονται δυνάμει της παρούσας αποδίδονται κατά διαχείριση από το Ελληνικό Δημόσιο στον οικείο ΟΤΑ Δήμο Ηγουμενίτσας”.

Με βάση τη συγκεκριμένη διατύπωση, προκύπτει ότι η χρήση και η εκμετάλλευση των παραπάνω εκτάσεων έχει περιέλθει από την έναρξη ισχύος του ανωτέρω νόμου (8.9.2023) στο Δήμο Ηγουμενίτσας και ότι ο Δήμος είναι ο φορέας εκείνος που θα πρέπει να συνάψει τις μισθώσεις απλής χρήσης αιγιαλού- παραλίας στις όμορες επιχειρήσεις ή να προχωρήσει τις σχετικές πλειοδοτικές δημοπρασίες και όχι το Ελληνικό Δημόσιο που εκπροσωπείται από την Κτηματική Υπηρεσία Θεσπρωτίας με τη διαδικασία που προβλέπει ο νέος ν.5092/2024. Προφανώς για τις παραχωρήσεις στις συγκεκριμένες περιοχές θα ισχύσουν οι γενικοί όροι και οι περιορισμοί, τόσο για το Δήμο όσο και για τους παραχωρησιούχους, που προβλέπονται στις αντίστοιχες διατάξεις του ν.5092/2024.

Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι αρμόδια να διευκρινίσει το συγκεκριμένο ζήτημα.

1)Με βάση τα παραπάνω, παρακαλώ να με πληροφορήσετε για τα ακόλουθα:

1)Έχει υποβληθεί από το Δήμο σχετικό ερώτημα στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας και αν ναι, ποια είναι η απάντησή της;

2)Ποιες είναι οι παραλίες και γενικά οι παράκτιες περιοχές (ονομαστικά και περιγραφή των ορίων τους) που ενώ ανήκαν στη χερσαία ζώνη του Λιμένα Ηγουμενίτσας, του Αλιευτικού Καταφυγίου Πλαταριάς και του Καταφυγίου Τουριστικών Σκαφών Συβότων αποχαρακτηρίστηκαν και αποδόθηκαν πλέον στη διαχείριση του Δήμου Ηγουμενίτσας και ποιες παραμένουν στη διαχείριση του Ελληνικού Δημοσίου;

3)Σε ποιες περαιτέρω ενέργειες θα προβεί ο Δήμος σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *