Αντώνης Μπέζας: Να διενεργηθεί ειδικός διαχειριστικός έλεγχος και στο ΠΑΚΠΠΟ

Share Button

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο (ΔΣ) και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΗ, η εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ELPEDISON εξέδωσε στις 24/5/2024 διαταγή πληρωμής συντηρητικής κατάσχεσης ποσού 1.035.919,19 ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές την περίοδο κατανάλωσης Μάρτιος 2022 – Φεβρουάριος 2023 ενώ στη συνέχεια η ΔΕΥΑΗ για την άρση της κατάσχεσης κατέβαλε το ποσό των 300.000 ευρώ και αναγνώρισε και ρύθμισε με διακανονισμό 35 δόσεων επιπλέον οφειλή έως 20/6/2024 συνολικού ύψους 1.930.770,38 ευρώ.
Ο Δήμαρχος κ. Νταής ενημέρωσε το ΔΣ ότι ανάλογος διακανονισμός θα υπάρξει και για άλλα μεγάλα χρέη της Επιχείρησης προς τη ΔΕΗ και ότι με βάση την πρώτη αποτίμηση της κατάστασης οι ανείσπρακτες οφειλές προς τη ΔΕΥΑΗ είναι περισσότερες από τα χρέη της προς τρίτους ενώ από τα 100 κυβικά νερού που αντλούνται τιμολογούνται τα 50 και από αυτά εισπράττονται λογαριασμοί μόλις για τα 25 κυβικά! Επιπλέον, η Επιχείρηση δε διαθέτει οργανωμένη Οικονομική Υπηρεσία.
Δυστυχώς, δικαιωνόμαστε για την πρωτοβουλία μας να ζητήσουμε, λίγο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, να ανατεθεί σε ανεξάρτητους ελεγκτές η διαδικασία παράδοσης- παραλαβής του Δήμου και των νομικών του προσώπων αφού η προηγούμενη Διοίκηση του κ. Λώλου βρισκόταν πολιτικά, οικονομικά, ηθικά και επιχειρησιακά σε τέλμα.
Με βάση αυτά τα δεδομένα είναι θετικό ότι, έστω και τώρα, το ΔΣ της ΔΕΥΑΗ αποφάσισε τη διενέργεια από ορκωτό ελεγκτή έκτακτου ειδικού διαχειριστικού ελέγχου για την περίοδο 2019- 2023 σε εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας για τα νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις των ΟΤΑ, η έκθεση του οποίου θα πρέπει να παραδοθεί όσο το δυνατόν συντομότερα.
Καμιά ουσιαστική συζήτηση για τη ΔΕΥΑΗ δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στο ΔΣ αν δεν ολοκληρωθεί ο συγκεκριμένος διαχειριστικός, και όχι λογιστικός έλεγχος, ο οποίος δεν θα αποσκοπεί μόνο στην απόδοση ευθυνών αλλά και στη αποτύπωση της πραγματικής οικονομικής κατάστασης της ΔΕΥΑΗ και τη διατύπωση προτάσεων για την αναδιοργάνωση και την αποκατάσταση της βιωσιμότητάς της. Όλα τα “υπόλοιπα” είναι απλά για δημιουργία εντυπώσεων…
Τέλος, επειδή η τραγική κατάσταση στη ΔΕΥΑΗ προκαλεί βάσιμες υπόνοιες ότι ανάλογες πρακτικές κακοδιαχείρισης υπήρξαν στο παρελθόν και στο καταργηθέν νομικό πρόσωπο του ΠΑΚΠΠΟ, η δημοτική μας παράταξη «Μαζί για την Ηγουμενίτσα» ζήτησε στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ τη διενέργεια και σε αυτό ανάλογου έκτακτου ειδικού διαχειριστικού ελέγχου. Είναι αναφαίρετο δημοκρατικό μας καθήκον και υποχρέωση όχι μόνο η διατύπωση προτάσεων αλλά και ο έλεγχος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *