Αντώνης Μπέζας: Ολοκληρωμένη μελετητική προσέγγιση για την προστασία των παραλιών σε Δρέπανο και Μακρυγιάλι

Share Button
Οι παραλίες Δρέπανο και Μακρυγιάλι είναι η ταυτότητα της Ηγουμενίτσας και ένα απο τα βασικά “εργαλεία” οικονομικής ανάπτυξης του τόπου μας. Αρκεί να τις προστατεύσουμε και τις αξιοποιήσουμε κατάλληλα.
Με επιστολή μου (22/5) στον Δήμαρχο κ. Παναγιώτη Νταή, και μετά από τη σχετική συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο, κατέθεσα τις προτάσεις μου για την καλύτερη χρήση της πρόσφατης χρηματοδότησης απο το Υπουργείο Εσωτερικών για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν τον περασμένο χειμώνα στην περιοχή.
Η επιστολή μου έχει ως εξής:
Αγαπητέ Δήμαρχε,
Όπως είναι γνωστό, ο αμμώδης σχηματισμός Δρεπάνου – Μακρυγιαλίου Ηγουμενίτσας που είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένος με το δέλτα του Καλαμά, κινδυνεύει λόγω της κλιματικής αλλαγής από έντονα διαβρωτικά φαινόμενα τα οποία μελλοντικά, με το συνδυασμό και άλλων παραγόντων όπως ο κυματισμός από τα πλοία και οι συστηματικές εκβαθύνσεις του πυθμένα (υφαλαύλακα) του κόλπου της Ηγουμενίτσας, μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στην εξαφάνισή του. Η έντονη αστικοποίηση της τουριστικής ακτής δρα επίσης καταλυτικά στην επιδείνωση αυτών των φαινομένων.
Άποψή μου είναι ότι για την αντιμετώπιση της κατάστασης, χρειάζεται μια προσέγγιση που να στηρίζεται σε δύο βασικές αρχές:
-Σεβασμός στην οικολογική ποιότητα της ακτής για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων που διαβιούν σε αυτή.
-Οποιαδήποτε μικρή ή μεγάλη παρέμβαση-έργο πραγματοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή θα πρέπει να συνοδεύεται από εξειδικευμένες μελέτες ώστε να υπάρχει επιστημονικός σχεδιασμός που να λαμβάνει υπόψη την πολυπλοκότητα των φαινομένων.
Στην 9η/29.4.2024 συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής εγκρίθηκε η υποβολή πρότασης πράξης που αφορά στις πρόσφατα πληγείσες περιοχές της ακτογραμμής Δρεπάνου- Μακρυγιαλίου, με τίτλο «Αποκαταστάσεις ζημιών σε υποδομές από έντονα καιρικά φαινόμενα σε περιοχές της Δημοτικής Κοινότητας Ηγουμενίτσας» για ένταξη στο Πρόγραμμα Φυσικών Καταστροφών των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού του Υπουργείου Εσωτερικών.
Η πράξη, σε συνέχεια και της σχετικής συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, αποτελείται από τα ακόλουθα δύο (2) υποέργα:
Υποέργο 1: «Αναγκαίες μελέτες για τις αποκαταστάσεις ζημιών σε υποδομές στις πληγείσες από έντονα καιρικά φαινόμενα περιοχές της Δημοτικής Κοινότητας Ηγουμενίτσας», συνολικής δαπάνης 120.000 ευρώ.
Υποέργο 2: «Έργα αποκαταστάσεων ζημιών σε υποδομές στις πληγείσες από έντονα καιρικά φαινόμενα περιοχές της Δημοτικής Κοινότητας Ηγουμενίτσας», συνολικής δαπάνης 180.000 ευρώ.
Με βάση τα παραπάνω και προκειμένου να συνεισφέρω στην κοινή προσπάθεια προστασίας των παραλιών Δρέπανο- Μακρυγιάλι, θα ήθελα να επισημάνω ότι οι μελέτες του Υποέργου 1 θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τρία επιμέρους στάδια:
Στάδιο 1: Προσδιορισμός των αιτών και των μηχανισμών δημιουργίας των διαβρωτικών φαινομένων.
Στάδιο 2: Άμεσα μέτρα και έργα μικρής κλίμακας («ήπιες» παρεμβάσεις) αναχαίτισης των διαβρωτικών φαινομένων και αποκατάστασης των βλαβών όπως λιθορριπές, φυτεύσεις κλπ.
Στάδιο 3: Μόνιμα τεχνικά έργα («σκληρές» παρεμβάσεις) με τις αντίστοιχες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, συμπεριλαμβανομένης της διαστασιολόγησής τους όπως κυματοθραύστες, εγκάρσιοι πρόβολοι, φυσικοί ογκόλιθοι κλπ που θα προκύψουν από την ανάλυση των αντίστοιχων ακτομηχανικών μοντέλων.
Είναι σημαντικό να υπάρξει μια τέτοια ολοκληρωμένη μελετητική προσέγγιση ώστε να προστατευθεί η μορφολογία και ο μεσογειακός χαρακτήρας, τα οικοσυστήματα των υγροτόπων και οι θαλάσσιες λειτουργίες της ακτής, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Παράλληλα, καλό θα ήταν στο πλαίσιο του Υποέργου 1 να καθοριστούν οι επιτρεπόμενες παρεμβάσεις στον ποταμό Καλαμά ώστε να μην επηρεάζεται η ακτή Δρεπάνου- Μακρυγιαλίου και επίσης να προταθούν σύγχρονες τεχνικές καθαρισμού που θα συνδυάζουν ήπια μηχανικά μέσα με χειροκίνητες μεθόδους αλλά και η τοποθέτηση συστημάτων παρακολούθησης όπως ψηφιακό παρατηρητήριο των μεταβολών της ακτογραμμής σε πραγματικό χρόνο (on line πλατφόρμες) που θα περιλαμβάνει κυματογράφους και παλιρροιακούς σταθμούς για τη μέτρηση κυμάτων και παλιρροιών.
Με εκτίμηση,
Αντώνης Μπέζας
Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ
Επικεφαλής δημοτικής παράταξης “Μαζί για την Ηγουμενίτσα”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *