Ανυπολόγιστες καταστροφές από σφοδρή βροχόπτωση στην Ήπειρο-Πλημμύρισε ο Αχέροντας

Share Button

plimiraΣτο έλεος μιας πρωτοφανούς για Μάη μήνα καταιγίδας βρέθηκε η Ήπειρος. Από το πρωί του Σαββάτου 21/5 οι αγρότες της περιοχής μετρούν τις πληγές τους αφού σύμφωνα με όσα αναφέρει στο ypaithros.gr, ο παραγωγός και μέλος της Ομάδας Παραγωγών Οσπρίων Πρέβεζας κ. Νίκος Κασκάνης, έχει πλημμυρίσει ο ποταμός Αχέροντας με αποτέλεσμα να έχουν σκεπαστεί με νερό περίπου 50.000 στρέμματα στην περιοχή.

Ο ίδιος μας τονίζει ότι οι καταστροφές στις καλλιέργειες οσπρίων και καλαμποκιού είναι ανυπολόγιστες και μάλιστα στις αρχές του Μάη είχαν πληγεί από μια ακόμα δυνατή βροχόπτωση για την οποία ο ΕΛΓΑ δεν τους έχει αποζημιώσει. Τότε προχώρησαν σε επανασπορές κάτι που όμως είναι αδύνατο να συμβεί πλέον αφού τα φυτά είχαν φυτρώσει και η ανάπτυξή τους ήταν σε προχωρημένο στάδιο (η συγκομιδή των οσπρίων ξεκινάει κανονικά στην περιοχή στις 25 Ιουλίου περίπου).

«Από χθες ξεκίνησε η βροχή και το βράδυ εντάθηκε με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τα χωράφια μας. Από τον όγκο των υδάτων ο Αχέροντας έχει υπερχειλίσει καλύπτοντας τις καλλιεργημένες εκτάσεις. Η κατάσταση είναι απελπιστική. Ο κάμπος γύρω από το ποτάμι έχει μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη», αναφέρει στο ypaithros.gr, ο κ. Ν. Κασκάνης.

Επίσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ypaithros.gr μεγάλες ζημιές έχουν σημειωθεί και στα Ιωάννινα. Βροχές που εκτός από τα προβλήματα που δημιούργησαν εντός της πόλης, θεωρούνται καταστροφικές για μεγάλο μέρος του αγροτικού τομέα αλλά και της μελισσοκομίας.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ «πολλές εκτάσεις με κηπευτικά τα οποία είχαν φυτευθεί πρόσφατα κυριολεκτικά έχουν πνιγεί από τη βροχή με τους παραγωγούς να εκτιμούν ότι πρόκειται για μία πλήρη καταστροφή.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στη Λάιστα, στο δρόμο προς την Κακαβιά, στην Κόνιτσα, στο Αμπελοχώρι αλλά και στον δρόμο Αμφιθέας Ντουραχάνι.

Στην παλιά εθνική οδό Ιωαννίνων Μετσόβο, πριν το Δρίσκο, έχουν σπάσει δέντρα και χρειάστηκε να κινηθεί η Πυροσβεστική για την απομάκρυνσή τους.

Σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις, από το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών ως τις εννέα το πρωί του Σαββάτου καταγράφηκαν 95 χιλ. στα Δερβίζιανα Ιωαννίνων, 75 χιλ. στην Αγ. Κυριακή Ιωαννίνων, 67 χιλ. στα Ιωάννινα, 64 χιλ. στα Πεστά Ιωαννίνων και 60 χιλ. στη Δωδώνη.

www.ypaithros.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *