Αποκαλυπτήριο μνημείου για τα 72 χρόνια από την εκτέλεση των 9 στο σχολείο Βούλγαρη στην Παραμυθιά

Share Button

stavΠραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015 στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Βούλγαρη Παραμυθιάς, με μέριμνα του Δήμου Σουλίου υλοποιώντας σχετική απόφαση του Δ.Σ, τα αποκαλυπτήρια μνημείου αφιερωμένο στην μνήμη των:
1.Γεωργίου Ευάγγελου του Θεοδώρου ετών 31 από την Πλακωτή
2.Γεωργίου Μάνθου του Θεοδώρου ετών 37 από την Πλακωτή
3.Πέτση Ευάγγελου του Θεοδώρου ετών 20 από την Πλακωτή
4.Πέτση Σταυρού του Θεοδώρου ετών 28 από την Πλακωτή
5.Σταυρόπουλου Δημήτριου του Βασιλείου ετών 50 από την Πλακωτή
6.Διαμάντη Ευάγγελου του Κων/νου ετών 75 από την Ελαταρία.
7.Ρίζου Κων/νου του Σταύρου ετών 18 από την Ελαταρία.
8.Λάμπρου (Θεοδώρου) Γεωργίου του Ιωάννη ετών 27 από τις Πέντε Εκκλησιές.
9.Κουτούπη Μαρία, χήρα Β. Κουτούπη ετών 62 από Αγ. Κυριακή
Που εκτελέσθηκαν από τους χιτλερικούς Γερμανούς και τους Τσάμηδες συνεργάτες τους την 19 Σεπτεμβρίου 1943.
Στην τελετή παρευρέθηκαν η κα Δήμαρχος Σουλίου, οι αντιδήμαρχοι Σουλίου, δημοτικοί Σύμβουλοι , οι πρόεδροι Τοπικών κοινοτήτων Πέντε Εκκλησιών, Πλακωτής Ελαταριάς, Αγίας Κυριακής συγγενείς απόγονοι των εκτελεσθέντων και πολλοί συνδημότες μας.
Ακολουθεί ο χαιρετισμός της Δημάρχου:
72 ακριβώς χρόνια πέρασαν από εκείνη την αποφράδα και πικρή μέρα. Τη μέρα που ΕΔΩ στο προαύλιο του Ά Δημοτικού Σχολείου εκτελέσθηκαν από τους χιτλερικούς Γερμανούς οι την προηγούμενη μέρα υποδειχθέντες από τους μουσουλμάνους οι οποίοι ακόμα και συνέπραξαν στη σύλληψη τους αναφέρει ο Βασίλης Κραψίτης.
Κάθε σπιθαμή γης στο μικρό μας τόπο είναι ποτισμένη με αίμα ηρώων. Απλοί άνθρωποι από τα γύρω χωριά ανυποψίαστοι πολίτες που ερχόταν στη μεγάλη πόλη την Παραμυθιά στη διαδρομή ρουτίνας για τις καθημερινές ανάγκες συνελήφθησαν και εκτελέσθηκαν εν ψυχρώ,
Δεν ήταν πολεμική σύρραξη εκτελέστηκαν αθώοι στο βωμό της εκδίκησης; της ανανδρίας; της ντροπής; της επίδειξης ισχύος; της καταρράκωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας;
72 Χρόνια μετά η δημοτική αρχή του Δήμου Σουλίου πραγματοποιεί το ελάχιστο σε ανάμνηση της θυσίας των 9 συντοπιτών που αποτέλεσαν τον προπομπό ενός άλλου αποτρόπαιου εγκλήματος της εκτέλεσης των 49 Προκρίτων.
Ο Πανδαμάτωρ χρόνος είναι αμείλικτος και όσο απομακρυνόμαστε από τις μέρες αυτές ο κίνδυνος της λήθης είναι μεγάλος. Εμείς έχουμε χρέος ιερό και αποτελεί καθήκον μας απαράβατο να μην αφήσουμε το χρόνο να επιφέρει τη λήθη για τέτοια καθοριστικά για το έθνος και τον τόπο μας γεγονότα. Λαός χωρίς μνήμη είναι λαός χωρίς μέλλον, τότε οι νεκροί πεθαίνουνε όταν τους λησμονούμε.
Αυτή η σεμνή τελετή και αυτό το λιτό μνημείο είναι μια πράξη σεβασμού είναι μια πράξη αναγνώρισης της θυσίας, είναι ένα ακόμη λιθαράκι που μας επωμίζει με την μεγάλη ευθύνη ενός διαρκούς αγώνα για τα υψηλά ιδανικά.
Μας καλεί να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε αμνήμονες. Ότι η μνήμη περνάει μέσα από τη συνείδησή μας, γίνεται σκοπός και τρόπος ζωής, δύναμη αντίστασης στην αλλοτρίωση, τον εφησυχασμό, τον παραλογισμό των δυνάμεων της αλαζονείας και της παραφροσύνης.
ΑΓΙΑΣΜΕΝΗ Η ΜΝΗΜΗ ΣΑΣ ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΣΥΝΤΟΠΙΤΕΣ

stav1stav2

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *