Αποψη: Η Ελλάδα σε επικίνδυνο σταυροδρόμι

Share Button

της Παναγιώτας Σούρλα, δικηγόρου

monopatiΛίγα μόνο εικοσιτετράωρα μετά το δημοψήφισμα της 5η Ιουλίου, η χώρα βρίσκεται πια σε ένα επικίνδυνο σταυροδρόμι. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, έφερε ορατά και ξεκάθαρα , πιο κοντά από ποτέ, την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη και ίσως και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μ’ ένα ηχηρό «όχι» και ένα αποδυναμωμένο «ναι», άλλοι με αγανάκτηση και θυμό, άλλοι με καλώς και άλλοι με κακώς εννοούμενο πατριωτισμό, άλλοι με αποστροφή στο παλαιοκομματικό σύστημα, άλλοι απλά ερμηνεύοντας με ακρίβεια το ερώτημα του δημοψηφίσματος και άλλοι εκφράζοντας την αγωνία τους για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, οι Έλληνες απάντησαν σε ένα δημιουργικά ;;; ασαφές ερώτημα.

Ο λαός έστειλε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, τους πολιτικούς που έβαλαν την σφραγίδα τους σε αυτήν την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και ανέδειξε μοναδικό και απόλυτο ρυθμιστή της πολιτικής κατάστασης της χώρας τον πρωθυπουργό της Αλέξη Τσίπρα.

Λίγα μόνο εικοσιτετράωρα μετά, τα ψέματα τελείωσαν. Για όλους. Δεν έχουν πια θέση, δεν πείθουν κανέναν. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, μόνος, με μια αντιπολίτευση ακέφαλη και αποδυναμωμένη, έρχεται αντιμέτωπος με την ιστορία. Αλλά και με τον ίδιο του τον εαυτό, αυτόν που γαλουχήθηκε με τα αριστερά ιδεώδη και που καλείται τώρα να βρεί λύση μέσα σε μια Ευρώπη συντηρητική. Ο πρωθυπουργός, ίσως για πρώτη φορά μετά από πέντε μήνες, βρίσκεται μπροστά σε ένα ρεαλιστικό και ξεκάθαρο δίλλημα, μακριά από θεωρίες και δημιουργικές ασάφειες.
Θα παραμείνει πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, σεβόμενος την επιθυμία της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού για παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη που και ο ίδιος αποδέχεται καθώς λέει ; θα προχωρήσει σε συμφωνία με τους εταίρους αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στη χώρα, με την όσο το δυνατόν δικαιότερη κατανομή των βαρών ;
΄Η θα εφαρμόσει τις πολιτικές που ορισμένοι εκ του κόμματος του ονειρεύονται, οδηγώντας τη χώρα εκτός ευρωζώνης, στον απόλυτο κρατισμό και ελέω χρεοκοπίας ;

Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Δεν υπήρχαν ποτέ αλλά τώρα η κατάσταση βρίσκεται σε οριακό σημείο, σχεδόν μή αναστρέψιμο. Η πραγματικότητα πια είναι αμείλικτη. Είναι στο χέρι του πρωθυπουργού να δώσει λύση, κόντρα σε όσα υποσχέθηκε, κόντρα σε μια μερίδα του κόμματός του αλλά και κόντρα στον ίδιο του τον εαυτό.

Ο άλλος δρόμος θα σημάνει μια άκρως καταστροφική και επικίνδυνη πορεία για την χώρα και τον λαό της και θα γράψει με τα μελανότερα χρώματα της ιστορίας τα ονόματα όσων την οδήγησαν σε αυτόν.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *